Смекни!
smekni.com

Word 7.0 /Укр./ (стр. 4 из 4)

При натиснутій кнопці Вмвод содержимого у вікні виводиться зображення малюнка. Встановлений прапорець Связь с файлом створює зв'язок між документом і графічним файлом. Для обновлення цього зв'язку за кожної зміни графічного файла потрібно виконувати команду Правка/Связи. У цьому випадку при кожному завантаженні документа з вбудованою графікою Word буде відображати останню версію графічного файла.

Встановлений прапорець Хранить в документе зберігає графічне зображення всередині документа. Це має свої переваги і недоліки. Перевагою є те, що виключається втрата графіки, наприклад, при копіюванні тексту на дискету. З іншого боку, графіка значно збільшує розмір файла документа.

Після встановлення всіх параметрів необхідно натиснути кнопку ОК, і графічний елемент буде встановлено в місце курсора.

6.2. Зміна параметрів малюнку.

Якщо на екрані замість графіки з'явиться тільки порожня рамка, то це означає, що Word позначив місце розташування графіки. Щоб зробити графіку видимою, слід виконати команду Сервис/Параметрн, вибрати вкладнику Вид < і відмінити опцію Пустне рамки рисунков.

Щоб змінити масштаб і положення графіки в документі, потрібно виділити графіку. Для цього слід сумістити курсор миші з графічним зображенням і натиснути кнопку миші. Команда Формат/Рисунок викличе на екран вікно діалогу Рисунок (мал. 11.21). Використовуючи це вікно, можна змінити масштаб, відстань між текстом і графікою.

6.3. Використання кадрів.

Засоби Word дозволяють створювати в документі кадр, вказавши його розміри і розташування.

Кадр — це обмежена прямокутна область документа, яка може оброблятись як окремий документ. В кадр можна помістити виділений фрагмент документа. Кадр можна переміщати по сторінці, змінювати його розміри, фіксувати його прив'язку до певного абзацу.

Для створення кадра слід використати команду Вставка/Кадр. Курсор миші при цьому змінить свою форму на хрестик. Помістивши курсор в те місце документа, де передбачається розмістити лівий верхній кут документа, слід натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, розтягти кадр до потрібних розмірів. Якщо перед подачею команди в документі був виділений фрагмент, то розміри кадра відповідають розмірам виділеного фрагменту. Якщо виділеного фрагменту немає, то створюється порожній кадр. Для виділення кадра слід помістити курсор миші всередині кадра і натиснути кнопку миші. Виділений кадр оточується штриховою рамкою.

Маніпуляції з кадром здійснюються в режимі перегляду розмітки сторінки. Для пересунення кадра слід встановити курсор на штриховій рамці. При цьому він набуває вигляду чотиристоронньої стрілки. При переміщенні курсора при натиснутій кнопці разом з ним переміщується прямокутна штрихова рамка, яка показує нове положення кадра. Після відпускання кнопки миші кадр переміститься на нове місце.

Для зміни розміру кадра слід виділити кадр і встановити курсор на один із маркерів у обрамленні кадра. Після того як курсор набере вигляду двосторонньої стрілки, потрібно переміщати його доти, поки кадр не набуде потрібного розміру.