Смекни!
smekni.com

Теорія держави і права (стр. 6 из 6)

Організаційно – економічна – організація матеріально – технічного забезпечення , здійснення державних функцій .

Організаційно – контролююча – організація недержавного контролю у сфері здійснення державних функцій .

Організаційно – виховна - організація виховання , пропаганди , агітації , інформації та іншого забезпечення виховного впливу на населення .

Форми здійснення функцій характеризують зв'язок держави з правом як одним з основних засобів володарювання. Через право держава проводить у життя свої функції, свої економічні, політичні, ідеологічні задачі.

4.2 Методи здійснення функцій держави .

Методи здійснення державних функцій – це засоби , способи та прийоми ,за допомогою яких здійснюються спеціальні види діяльності держави з реалізації її функцій .

Види методів здійснення функцій держави :

Правотворчої ;

Виконавчо – розпорядчої ;

Правоохоронної ;

Організаційної діяльності держави із здійснення функцій .

Методи :

Правотворчої діяльності держави – це засоби , прийоми і способи підготовки ,прийняття і оприлюднення законів та інших нормативно – правових актів , що забезпечують здійснення державних функцій .

Виконавчо –розпорядчої – це засоби прийоми і способи з дійснення виконавчо – розпорядчої діяльності у сфері реалізації функцій держави .

Правоохоронної – засоби , прийоми і способи правоохоронної діяльності відповідних державних органів .

Організаційної – засоби , прийоми і способи здійснення організаційного виду діяльності із забезпечення реалізації державних функцій . До них відносять : програмування , прогнозування , дослідження , здійснення оперативного аналізу та інш .

Діяльність держави широка і різноманітна. Для того щоб охопити, охарактеризувати її в цілому, потрібен високий рівень наукової абстракції і відповідні цьому рівню поняття. Вони дозволяють побачити, що з моменту виникнення і до теперішніх днів задачі держави не залишаються не зміненими. Одні здійснюються до кінця, на зміну їм приходять інші, більш складні.

У майбутньому будуть виникати і нові функції, а разом з ними і певні труднощі, які необхідно буде вирішувати.

Таким чином, з розглянутих нами функцій, ми бачимо, що держава є не тільки апаратом придушення, представником інтересів пануючого класу, але й організацією що виражає інтереси всього суспільства.

Висновок

Таким чином, на основі всього перерахованого вище можна зробити висновок: Функції держави багатопланові, їх формування відбувається в процесі становлення і розвитку держави. У різні історичні періоди пріоритетного значення набувають ті або інші задачі, цілі держави, а отже, і різні її функції. На одних етапах центр ваги переноситься в сферу економіки, тому в діяльності держави пріоритетне місце займає економічна функція, в інші - в область політики, звідси - підвищена увага до реалізації функції державної влади і т.д. Зникають одні функції, виникають інші. Тому, класифікація функцій, що приведена в даній курсовій роботі не є кінцевою для української держави.

Звичайно, така тема як “функції держави” буде актуальною і через кілька десятків і навіть сотень років, поки існує такий інститут як держава. По даній темі існує безліч питань, частина з яких, сподіваюсь, розкрито в даній роботі. Це такі як: більш докладне пророблення кожної з приведених у класифікації функцій, аналіз різних теорій класифікації функцій держави, обробка й аналіз матеріалів останніх років стосовно даної теми та деякі інші. Я думаю, що дана тема ще не “вичерпала” себе, і ще буде піддана всебічному аналізові в різних рефератах і наукових працях.

Список литературы

Конституція України: Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996р.- К. : Преса України , 1997. - 80c.

2. Венгеров А.Б. Теорія держави і права , М. : “ Новий юрист “, 1998.

3. Загальна теорія держави і права / під ред. В.В. Лазарєва.М. 1996.

4. Скакун О. Ф. Теорія держави і права : Підручник / Харків : Консум 2001 - 656 с.

5. Колодій А.М. , Опришко І.В. , Демський С.Е. Правознавство : Навчальний посібник - 3-є видання , - К.: Юрінком Інтер , 2001.- 640 с.

6. Олійник А. Ю. Теорія держави і права . Навчальний посібник / К. Юрінком Інтер , 2001. – 176с.

7. Савчук П.С. , Самойленко Ю.П. Основи правознавства

Посібник для абітурієнтів .- К.: А.С.К., 2002. – 208с.