Смекни!
smekni.com

Поняття , ознаки та види господарських товариств (стр. 9 из 9)

Командитним товариством є товариство , в якому разом з учасниками , які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і солідарно несуть додаткову відповідальність за зобов’язаннями товариства усім своїм майном , є один чи кілька учасників ( вкладників ) , які несуть ризик збитків , пов’язаних із діяльністю товариства , у межах сум зроблених ними вкладів та не беруть участі в діяльності товариства .

Командитне товариство створюється та діє на підставі засновницького договору . Договір підписується всіма повними учасниками товариства Засновницький договір про командитне товариство, повинен включати розмір часток кожного з учасників з повною відповідальністю, розмір,

склад і порядок внесення ними вкладів, форму їх участі у справах товариства. В засновницькому договорі стосовно вкладників вказуються

тільки сукупний розмір їх часток у майні товариства, а також розмір, склад і порядок внесення ними вкладів.

Якщо внаслідок виходу , виключення чи вибуття у командитному товаристві залишився один повний учасник , засновницький договір переоформлюється в одноособову заяву , підписану повним учасником . Якщо командитне товариство створюється одним повним учасником , то установчим документом є одноособова заява (меморандум) , яка містить усі відомості , встановлені для командитного товариства .

Учасниками командитного товариства є повні учасники та вкладники .

Повними учасниками командитного товариства можуть бути лише особи , зареєстровані як суб’єкти підприємництва . Правовий статус повних учасників командитного товариства повністю відповідає статусу учасників повного товариства , із правами на керування та ведення . Також слід зазначити , що особа може бути повним учасником тільки в одному командитному товаристві . Повний учасник командитного товариства не може бути учасником повного товариства , а також вкладником цього товариства .

Управління діяльністю командитним товариством здійснюється повними учасниками . Повні учасники командитного товариства діють від імені товариства ., за винятком випадків коли установчим договором не визначено , що всі учасники ведуть справи спільно . Ведення справ спільно , означає представництво товариства в цивільному обороті , тобто здійснення юридично значимих дій . У випадку загального ведення справ учасниками товариства для здійснення кожної дії в інтересах товариства необхідна згода всіх учасників товариства .

Якщо ведення справ доручається окремому учаснику товариства , йому видається доручення . Це доручення повинно бути видане учасниками , які доручають ведення справ товариства .

Доручення може бути видане не тільки повному учаснику , але і вкладнику , але це не означає , що вкладник здобуває право на ведення справ товариства .

Щодо вкладників , то вони не мають право брати участь в управлінні діяльністю товариства та заперечувати проти дій повних учасників щодо управління діяльністю товариства . Вкладники можуть діяти від імені товариства тільки за довіреністю .

Вкладник , незважаючи на наявність у нього доручення , повинен діяти за вказівками повних учасників , уповноважених вести справи товариства , не приймаючи ніяких самостійних рішень . У противному разі він втрачає статус вкладника , тому що не має права брати участь у підприємницькій діяльності товариства . Також вкладники позбавлені права втручання в процес прийняття комерційних та організаційних рішень у відносинах з третіми особами . Слід зазначити , що у випадку заподіяння збитків товариству з вини повних учасників , вкладники здобувають право вимагати від повних учасників відшкодування завданих їм збитків .

Вкладники командитного товариства зобов’язані зробити вклад до складеного капіталу . Внесення вкладів посвідчується свідоцтвом про участь у командитному товаристві .

Вкладники командитного товариства мають право :

* одержувати частину прибутку товариства відповідно до його частки у складеному капіталі товариства , в порядку встановленому засновницьким договором ;

* діяти від імені товариства у разі видачі йому довіреності ;

* переважно перед третіми особами набувати відчужувану частку або її частину в складеному капіталі товариства ;

Якщо бажання викупити частку виявили декілька вкладників , то ця частка розподіляється між ними відповідно до їх часток у складеному капіталі товариства .

* вимагати першочергового повернення вкладу у разі ліквідації товариства ;

* ознайомлюватись з річним звітом та балансами товариства ;

* після закінчення фінансового року вийти з товариства та одержати свій вклад ;

* передати свою частку у складеному капіталі іншому вкладнику або третій особі , повідомивши про це товариство .

Передання вкладником усієї своєї частки іншій особі припиняє його участь у командитному товаристві .

Якщо вкладник командитного товариства вчиняє право чин від імені та в інтересах товариства без відповідних повноважень, то у разі схвалення його дій командитним товариством він звільняється від відповідальності перед кредиторами за вчинений правочин .

Якщо схвалення командитного товариства не буде , то вкладник відповідає перед третіми особами за вчинений право чин усім своїм майном , на яке було звернено стягнення .

Вкладник , який не вніс передбаченого засновницьким договором вкладу , несе відповідальність перед товариством у порядку встановленому засновницьким договором .

Командитне товариство ліквідується при вибутті усіх вкладників . Повні учасники мають право у разі вибуття всіх вкладників перетворити командитне товариство у повне товариство . У цьому випадку, як і у разі

ліквідації товариства, необхідно внести відповідні зміни до засновницького договору і державного реєстру.

Наявні у командитного товариства грошові кошти, включаючи і виручку від продажу його майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці найманих працівників товариства і виконання обов'язків перед банками, бюджетом, іншими кредиторами у першу чергу розподіляються між вкладниками для повернення їм їх вкладів, а потім між учасниками з повною відповідальністю у порядку встановленому засновницьким договором . У разі недостатності коштів товариства для повного повернення вкладникам їх вкладів наявні кошти розподіляються між вкладниками відповідно до їх долі у майні товариства.

Висновок

Господарські товариства мають право повноцінно вести свою діяльність та розвиватися, і перебувати під захистом закону, -- так само, як людина має право жити.

Одним із найважливіших видів цивільних правовідносин є відносини, які виникають під час діяльності господарських товариств, ці відносини спрямовані на задоволення потреб учасників товариства.

Господарські товариства є юридичною особою, яка засновується на умовах засновницького договору, і діє на умовах установчих документів.

Господарські товариства поділяються на п’ять видів:

акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

Кожне з цих товариств має свої притаманні лише йому особливості та ознаки, які відрізняють їх одне від одного .

У першому розділі курсової роботи я проаналізувала діяльність господарських товариств, порядок державної реєстрації товариств та умови за якими діють товариства , майно товариств та правовий статус учасників господарських товариств .

У другому розділі я розкрила види господарських товариств , склавши характеристику кожного з них .

Отже господарське товариство є не просто колективним об’єднанням, яке має свою мету, а об’єднанням яке має свою дієздатність та правоздатність, і своїми діями може задовольнити потреби, які виникають на шляху діяльності товариств.

Список литературы

Конституція України: Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. - К.: Преса України , 1997. - 80 с.

Цивільний кодекс України. – К.: Парламентське видавництво, 2004. -352 с. (глава 8 ).

Цивільний кодекс України : Науково – практичний коментар / за ред. Харитонова Є.О - Видання третє – Х.: ТОВ “ Одіссей “, 2007. – 1200 с.

Господарський кодекс України , станом на 15 вересня 2004 р. – К.: ВЕЛЕС, 2004. – 164 с. (глава 9 ).

Господарський кодекс України : Науково-практичний коментар / О.І. Харитонова , Є.О. Харитонов, В.М. Коссак .; За ред.. Харитонової . – Х.: Одіссей , 2007 . - 832 с.

Закон України “ Про господарські товариства “ від 19 вересня 1991 р.

Щербина В. С. – Господарське право: Підручник. – 3-тє вид. – К.,: Юрінком Інтер, 2006. – 656 с.

Вінник О. М. – Господарське право : Курс лекцій . – К.: Атака, 2004. – 624 с.

Жук Л.А., Жук І.А., Неживець О.М. – Господарське право : Навчальний посібник – К.: Кондор, 2003. – 400 с.

Щербина В. С. – Господарське право: Підручник . - К.: Юрінком Інтер, 2003. - 480 с.

Гайворонський В.М., Жушман В.П. - Господарське право України : Підручник. – Харків : Право, 2005. – 384 с.

Шевченко Я.М. – Цивільне право України : Академічний курс : Том I Загальна частина .- К.: Концерн “ Видавничий Дім Ін Юре “, 2004. – 520 с.


[1] Господарський кодекс України : Науково-практичний коментар / О.І. Харитонова , Є.О. Харитонов, В.М. Коссак .; За ред.. Харитонової . – Х.: Одіссей , 2007 . - 832 с.

[2]Цивільний кодекс України : Науково – практичний коментар / за ред. Харитонова Є.О - Видання третє – Х.: ТОВ “ Одіссей “, 2007. – 1200 с.

[3]Щербина В. С. – Господарське право: Підручник. – 3-тє вид. – К.,: Юрінком Інтер, 2006. – 656 с.

[4]Закон України “ Про господарські товариства “ від 19 вересня 1991 р.