Смекни!
smekni.com

Соціальні стани в Україні у складі Литви та Польщі (стр. 2 из 2)

Своєрідною українською общиною в містах були братства, які опікувалися православною церквою. Братчики дбали про порядок в церкві, надавали допомогу членам братерства.

Висновок

Литовська, а згодом і Польська експансія наклала певний відбиток на соціальний стан України.

У Литовсько-польский період відбувся процес поєднання українських феодалів і польських панів. В Україні сформувався шляхетський стан. Після Люблінської унії права і привілеї були поширені й на верхівку українських феодалів. Шляхта була неоднорідною за своїм матеріальним становищем і поділялася на дрібну, середню і магнатів.

Окрему суспільну верству становило духовенство, до яких належали не тільки священики, а й їхні рідні. Належність до соціальної верстви духовенства було спадковим. По утворенню Речі Посполитої православне духовенство втратило свої привілеї.

Переважну більшість населення України того часу становило селянство, яке за правовим становищем поділялося на окремі соціальні групи за ступенем залежності від феодалів. Характерним став процес інтенсивного закріпачення селян України. Феодали отримали право продавати, купувати, дарити своїх кріпаків.

Міське населення за своїм соціальним становищем теж поділялося на окремі групи: міський патриціат (впливові багатії); власне міщанство (поспільство, бюргерство) - середні та дрібні крамарі, ремісники, майстри; міські низи - плебс (робітні люди, підмайстри, учні, голота та ін.).

Таким чином, з появою на українських землях нових хазяїв – значно посилився феодально-кріпацький і національно-релігійний гніт. Українське суспільство розподілилося на багато прошарків.


Література

1.Борисенко В.Й. Курс української історії: З найдавніших часів до ХХ століття: Нач. Посібник. - К.: Либідь, 1998. - 616 с.

2.Гончарук П.С. Історія України: Курс лекцій з найдавніших часів до початку ХХ століття. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. - 528 с.

3.Іванов В.М. Історія держави і права України: Навчальний посібник. - К.: МАУП, 2002. - Ч 1. - 264 с.

4.Історія України: Посібник /За ред. Г.Д. Темка, Л.С. Тупчієнка. - К.: Академія, 2001. - 480с.

5. Крип’якевич І.П. Коротка історія України.-Дніпропетровськ: Редакційно-видавничий відділ управління по пресі, 1992. - 103с.


[1]Крип’якевич І.К. Коротка історія України.-Дніпроаетровськ, 1992.-С.38.

[2] Гончарук П.С. Історія України з найдавніших часів до початку ХХ століття.-К., 2005.-С.146.

[3] Борисенко В.Й. Курс української історій: З найдавніших часів до ХХ століття.-К., 1998.-С.117.

[4]Там же.-С.118.

[5]Гончарук В.Й. Цит. вид.-С.147.

[6]Іванов В.М. Історія держави і права України.-К., 2002.-С.58.