Смекни!
smekni.com

Ділова риторика (стр. 3 из 3)

Психологічна характеристика особи повинна виявляти:

· систему базових ціннісних орієнтації особи, її спрямованість

· ієрархію стійких мотивів її поведінки;

· психодинамічні особливості її психічної саморегуляції;

· екстравертність або інтровертність особи (її орієнтацію на зовнішні обставини або внутрішні стійкі позиції), полезалежність або поленезалежність (залежність або незалежність від ситуативних обставин);

· узагальнені способи поведінки, характерологічний тип особи;

· способи поведінка, істотна для адекватної адаптації в критичній поведінковій ситуації, що розслідується;

· особова акцентуація - "слабкі місця" в психічній саморегуляції даного індивіда;

· наявність у індивіда можливих психічних аномалій (неврозів, психопатичних розладів);

· дефекти соціальної адаптації особи, міра нарушеності її правосвідомості.

Характеристиці підлягають всі основні соціально значимі якості особи, міра криміналізації особи. При цьому слід мати на увазі, що "і велич в подвигу, і низькість в злочині йдуть далі за навмисні дії людини...".

При вимовленні психологічних характеристик необхідно украй дбайливо відноситися до особи, утримуватися від упереджених думок, від грубих безапеляційних штампів. Судова аудиторія, як правило, дуже чуйно реагує на будь-які "перехльости" в характеристиці людини. Характеристика особи має бути заснована на фактичних даних кримінальної справи. Публічно судити про іншу людину має право лише дуже професійна доброчесна людина. Несправедливі особові оцінки боляче ранять душу людини, і рани ці довго не гояться. Обставини справи самі по собі об'єктивно характеризують всіх учасників судової драми. Слід лише пам'ятати, що інколи малопомітні поведінкові факти є вираженням глибинних особових якостей. (Як говорили древні філософи, про людину найправильніше судити по дрібницях його поведінку.)

Найпереконливіше звучать не власні психологічні оцінки, дані обвинувачем або захисником, а незалежні експертні оцінки - відгуки про підсудний і такий, що потерпів людьми, що добре знали їх.

І коли захисник запитує свідків: "Якої поведінки була покійна?" - і отримує відповідь: "Свята була жінка - працелюбна і милосердна!", то можна сказати, що захисник поставив своє основне стратегічне питання.

Одним з джерел об'єктивної психологічної характеристики особи є продукти її творчості, у тому числі різні письмові документи. Склад людини, як відзначав Ганс Гросс, - це його особовий почерк: у нім відбивається вихованість і розумовий розвиток індивіда, основні властивості його характеру.

Провина людини може бути випадковою, не типовою для нього. І це дуже поважно для загальної особової оцінки підсудного. Особові особливості на суді мають бути розглянуті повно, всесторонньо і психологічно кваліфіковано. Людину не можна характеризувати одноплановий. Навіть у закоренілому злочинцеві є щось людське, що може послужити основою його ресоціалізації.

Окрім особових характеристик на суді часто виникає необхідність в психологічному аналізі різних поведінкових ситуацій, міжособових стосунків всього того, що називається життєвою психологією. І тут не йдеться про таємниці психоаналізу. Життєва мудрості буває досить, аби зрозуміти механізм міжлюдської взаємодії. Поважно лише додати значущість тому, як поводяться люди в різних життєвих ситуаціях. "У більшості кримінальних справ немає психологічних тонкощів. Про що доводиться нам говорити? Про кохання, ревнощі і ненависть, про лицемірство і правдивість, про жорстокість і доброту, про силу пристрастей людини і слабкості його волі. Що ж зі всього цього може бути чуже нам, чого ми не знаємо за власними спостереженнями над собою і над тими, що оточують? То хіба кожен з нас не розрізняє чистоти серця обачливих доброчесностей, легковажності від етичної розбещеності, випадкової помилки від порочних звичок? Хто не знає, як бреше невірна дружина, як страждає зганьблений муж, як зневажає багатство убогість, як жадібно шукають чужих грошей ока користі? Хто не бачить, як близьке неуцтво до злочину, як часто служать йому розум і знання?"

Етично-психологічна оцінка поведінки злочинця - підсумкова кінцівка основної частини судової мови. Тут необхідно дати відповідь на питання: чи йшов сам підсудний назустріч своєму злочину або воно як доля, невблаганно наздоганяло його у вузькій ущелині життєвих знегод? Чи прагнула свідомо людина зробити зло або воно наздоганяло його самого?

Мистецтвом судової мови в такому повідомленні, в результаті якого судді самі додали недомовлене, і була викликана їх позиційна солідарність. Але це зовсім не означає, що судове красномовство важливіше за юридичний розгляд справи.

3. Сформулюйте правила розмови по телефону

1) Раціонально знімати трубку при будь-якому дзвінку. Краще всього після першого дзвінка. Якщо у керівника є окремий кабінет і паралельний телефон, то трубку першою знімає секретар. Вона може дати відповідь і роз'яснення деяким абонентам сама.

2) У діловому спілкуванні слід відмовитися від нейтральних відгуків («Так», «Алло», «Слухаю») і замінити їх інформативними. Треба назвати свою установу, відділ, а також своє прізвище («Бухгалтерія. Іванов слухає»).

3) Що дзвонить на початку розмови називає свою фірму і вітається: «Це комерційний директор фірми «Кристала» Петров. Здрастуйте».

4) Якщо абонент забув представитися, то ввічливо цікавляться його ім'ям, назвою установи; потім продовжують діалог.

5) Не можна зберігати мовчання під час телефонної розмови - треба підтримувати контакт за допомогою коротких фраз: «Так», «Я Вас зрозумів», «Добре» ... Вони необхідні, аби у співбесідника не виникло відчуття, що вас роз'єднали або що ви нехтуєте його думкою. Повторення і уточнення дають гарантію того, що вас зрозуміли: «Отже, ми з вами вирішили ... «, «Повторите, будь ласка, число ...», «Будьте добрі, уточните номер квитанції ...».

6) Прощаючись, дякують за відомості, завіряють, що рады дзвінку, особистій зустрічі, бажають всього хорошого. По етикету молода людина не повинна закінчувати розмову раніше старшого за віком або по службовому положенню.

7) Якщо ви дуже зайняті, а телефонний співбесідник затягує розмову, то залишається один вихід - вибачитися, перенести обговорення на наступний раз. Якщо при бесіді з відвідувачем дзвонить телефон, слід попросити абонента почекати, не вішаючи трубку або попросити передзвонити через 15 хвилин.

8) Якщо телефон механічно відключиться, то номер знов набирає ініціатор розмови.

9) Черговий або посадова особа в установі, на підприємстві в разі відсутності людини, потрібної що подзвонив, повинен порадити подзвонити повторно, запропонувати передати доручення або надати яку-небудь іншу допомогу.


Список використаної літератури

1. Лихачев Д. С. О речевой культуре // Слово лектора. - 1989. - № 4.

2. Далецкий Ч. Практикум по риторике. - М. , 1996.

3. Поварнин С. И. Спор О теории и практике спора // Вопросы философии. - 1990. - № 3.

4. Костомаров В. Г. О разграничении терминов «устный» и «разговорный», «письменный», и «книжный» // Проблемы современной филологии. - М. , 1965.

5. Ширяев Е. Н. Что такое культура речи // Русская речь. - 1991. - № 4.