Смекни!
smekni.com

Immortal poets оf ukrainian Literature (стр. 2 из 2)

Іван Франко - талановитий представник не лише української нації, але й усього людства. Він видатний український письменник-класик. Народився 27 серпня 1856року. Його батько був ковалем. Іван був обдарованою дитиною з неабияким хистом до навчання. У школі Іван Франко вивчав російську, німецьку та польську мови. Він читав в оригіналі Пушкіна, Тургенєва, Шиллера, Гете і Міцкевича.

У 1875 році Іван Франко вступив до Львівського університету. В одній зі статей у той час він писав, що головне - це життя, тому література і життя мають бути пов’язані між собою.

У своїх оповіданнях,поемах і п'єсах він писав про реальних людей - чоловіків та жінок, яких він знав. Іван Франко працював у важких умовах. Тричі його відправляли до в'язниці. Але навіть у найважчі періоди життя його зігрівала віра в щасливе майбутнє народу. Він помер 28 травня 1916 року у Львові.

Сьогодні співвітчизники видатного українського класика вшановують його пам'ять у всій країні, його книги читають і перекладають у всьому світі. Вони видані 9 мовами загальним тиражем у 9 мільйонів екземплярів.

Сутність творів Франка може бути виражена його словами: "Я вважаю своїм обов'язком присвятити свою роботу простим людям. Я засвоїв з дитинства два правила: перше - почуття обов'язку перед людьми; друге - потребу постійно працювати".

2.3 Леся Українка

Леся Українка, або Лариса Косач, народилася 25 лютого 1871 року в Новгороді-Волинському. Її батько, дуже освічений чоловік, добре знав історію. Петро Антонович любив читати своїм дітям твори Пушкіна, Шевченка, Гоголя, Марка Вовчка, а особливо казки і сатиричні оповідання Салтикова-Щедріна. У родині було шестеро дітей, і Леся була більше за всіх схожа на свого батька.

Мати Лесі, Ольга Петрівна, була письменницею, відомою під літературним псевдонімом Олена Пчілка. У їхньому домі часто збиралося багато письменників, художників, музикантів. Серед них були поет і драматург М.П. Старицький, композитор М.В. Лисенко, відомий український письменник Іван Франко. З дитинства Леся чула різні дискусії про могутність українського народу, шляхи розвитку української літератури.

Коли Лесі було чотири роки, вона навчилася читати, а в дев'ять років написала свій перший вірш "Надія". Навесні 1881 року мати Лесі переїхала з дітьми до Києва. Тут діти навчалися вдома. Леся навчилася грати на фортепіано й досить успішно. Але в 13 років вона захворіла.

Перші ознаки туберкульозу проявилися на її лівій руці. Дівчинці довелося припинити заняття з учителем і залишити уроки музики. У жовтні 1883 року їй зробили операцію. У цей час книга стала її другом і вчителем. Вона багато читала, вивчала літературу, мистецтво, історію, географію, іноземні мови: французьку, німецьку, латинську, англійську, італійську, польську та іспанську.

Тоді в Києві не було українських журналів, і перший вірш тринадцятирічної дівчинки з'явився у львівському журналі "Зоря". Це був вірш "Конвалія". У цей же час вона взяла собі псевдонім Леся Українка, підкресливши те, що вона жила на Україні.

Незважаючи на операцію та лікування, її хвороба прогресувала. Вона проводить тривалий час у лікарнях Києва і за кордоном. Вона багато пише. Її вірші починають з'являтися в журналах і газетах.

Молодій поетесі подобалися революційні вірші видатного українського поета Т.Г. Шевченка. Через все своє життя вона пронесла любов до його поезії. У своїх віршах Леся Українка продовжувала розвивати ідеї Т.Г. Шевченка.

На початку 1913 року вона повернулася на Батьківщину, на Україну і востаннє зупинилася в Києві. Українське товариство організувало урочисту зустріч на честь великої поетеси.

Леся Українка померла 1 серпня 1913 року.М. Горький написав: "Людина помирає - народ безсмертний і поет безсмертний; його пісні - це трепет серця його народу". Ці слова можуть бути сказані про всіх народних поетів, а в українській літературі особливо про Тараса Шевченка, Івана Франка і Лесю Українку.

3. Questions

What did T. Shevchenko open in the development of the Ukrainian literature?

When was T. Shevchenko born?

What did he write in his story "Princess" about?

Where did Taras learn to speak Polish?

What did he devote his talent and his art to?

When did his literary activity begin to be lively?

What poems did he write?

What did Ivan Franko raise?

Why was Ivan Franko the greatest of Ukrainian classical authors?

When did he enter Lvov University?

Under what conditions did I. Franko work?

When did he die?

What was his contribution to the world literature?

When was Lesia Ukrainka born?

When did she learn to read?

When did Lesia and her mother come to Kyiv?

Where did her first poem appear?

Whose thoughts did L. Ukrainka continue in her verses?

List of Books

1. Taras Shevchenko: His Life and Works. Yuriy Boyko, 2001. Forum, Kyiv.

2. Lesia Ukrainka: Vital and Creative Way of Poetess. O. D. Boyko, 2006. Academvidav, Kyiv.

3. Ivan Franko: biography. Sergei Samiolovitch, 2004. Poligraf, Donetsk.