Смекни!
smekni.com

Интернет Латвия (стр. 2 из 2)

Рвdi iegыta informвcija ir personska, bet pastвv vзl trоs informвcijas avotu grupas:

- komerciвlв. Aplыkojot Interneta tirgu, pie komerciвlв var pieskaitоt izplatоtвjas kompвnijas sniegto informвciju. Роs kompвnijas darbinieks varзs pastвstоt daudz vairвk par preci nekв mзs to varam uzzinвt no draugiem, radiem, paziтвm. Meklзjot Interneta pieslзgumu, kuru visdrоzвkajв laikв varзs izmantot biznesa vajadzоbвm, Jвnis cenвs uzzinвt pieslзguma ierоkoрanas laiku, izmaksas, apkalpoрanu un citas vairвk vai mazвk svarоgas lietas. Firmu pвrstвvji Jвnim deva vispilvоgвko informвciju, kas varзtu palоdzзt izрнirties par labu konkrзtajam Inetrneta izplatоtвjam.

- publiskв. Pie publiskв informвcijas avota var pieskaitоt baumas. Jвnis тзma vзrв bumas, jo daudzi paziтas neieteica viтam тemt Interneta pieslзgumu no firmas Skrap, jo tur nemitоgi esot problзmas ar e-pastu. Jau paрв sвkumв Jвnis izslзdza рo firmu no potenciвlo Interneta piegвdвtвju saraksta.

- empоriskв. Preces izmзмinвjumi, kв arо preces lietoрana. Jвnis palыdza daювs firmвs, lai viтam pieрнir pвris dienu izmзмinвjuma periodu. Daюas firmas deva рвdu iespзju, citas nз. Arо tas deva iespзju novзrtзt attiecоgo kompвniju servisa lоmeni, arо attieksmi pret klientiem.

4.3. ALTERNATОVU SALОDZINВРANA UN MEKLЗРANA.

Jвnis devвs uz firmвm, lai salоdziвtu cenas un iegыtu citu, pilnоgвku informaciju, lai atrastu optimвlo variantu Interneta iegвdei. Pirmв firma, ko viтр apmeklзja bija Ailet, tad sekoja Tental, un visbeidzot Ollopa. Visвs рajвs firmвs piedвvвja augstas kvalitвtes Inetrneta pieslзgumu par saprвtоgu cenu, arо apkalpoрanas lоmenis bija pieтemams.

4.4. LЗMUMA PAR PIRKUMU PIEТEMРANA.

Aplыkojot visus iespзjamos variantus, Jвnis nlзma, ka viтр savam biznesam Internetu тems tieрi firmв Ollopa, jo tв izcзlвs pвrзjo favorоtu vidы ar visaugstвko kvalitвti vienвda cenu lоmeтa apstвkпos. Bez tam Jвnim patika klient apkalpoрanas lоmenis рajв kompвnijв - veiksmоgi noorganizзtais palоdzоbas dienesta darbs.

4.5. REAKCIJA UZ PIRKUMU.

Pienвca laiks Jвтa uznзmumam reвli uzzsвkt darbоbu Latvijas tirgы. Lоdz tam laikam jau sen bija atrasti sadarbоbas partneri visвs pasaules malвs. Vairs nebija jauztraucas ne par izejvielвm, ne par profesionвlo palоdzоbu, ne tehnisko nodroрinвjumu. Bizness plauka un zзla, un Jвnis bija patiesi apmierinвts ar savu toreizзjo izvзli, un tagad Ollopa Interneta pieslзgumu rekomendз arо aviem draugiem un paziтвm.

5. TIRGUS SEGMENTВCIJA.

Patзrзtвjus var iedalоt vairвkвs grupвs pзc segmentвcijas pazоmзm, tвs ir мeogrвfiskвs, demogrвfiskвs, sociвli ekonomiskвs, nacionвlвs, kultыras, personiskвs un rоcоbas pazоmes.

5.1. МEOGRВFISKВS PAZОMES.

Var izdalоt trоs kategorijas:

1. Lielas pilsзtas (Rоga, Ventspils, Liepвja, Daugavpils, pilsзtas ar lielu iedzоvotвju skaitu),

2. Vidзjas pilsзtas,

Mazpilsзtas ( pilsзtas, ciemati, apdzоvotas vietas).

Internetam ir nepiecieрams diezgan augsts tehnoloмiskais attоstоbas lоmenis. Nepiecieрamоba pзc Interneta pilsзtвs ir krietni lielвka (studenti, daювdas starptautiskas organizвcijas, uzтзmumi ar sadarbоbas partneriem вrzemзs). Iezvanоties no attвlвkвm teritorijвm izmaksв krietni dвrgвk (kв tвlsaruna), tвdзп Interneta provaideri galvenokвrt orientзjas uz pirmo kategoriju.

5.2. DEMOGRВFISKВS PAZОMES.

Patзrзtвjus var iedalоt atkarоba no vecuma, dzimuma, мimenes lieluma, tвs dzоvesveida. Patзrзtвja orientзjoрais vecums varзtu bыt no 7 lоdz 60 gadiem, taиu visvairвk Internetu lieto jaunieрi un vidзja gadu gвjuma cilvзki. Iedalot patзrзtвjus pзc dzimuma, nav novзrojama liela atрнirоba. Bыtisks ir мimenes dzоvesveids, bзrnu un vecвku intereses, vajadzоbas.

5.3. SOCIВLI EKONOMISKВS PAZОMES.

Viena no pazоmзm ir ienвkumu lоmenis, nav svarоgi juridiskai vai fiziskai personai. Internetu nevar nosaukt par pirmвs nepiecieрamоbas preci, мimene domвs vispirms par pвrtiku, apмзrbu, uzтзmums ieguldоs brоvos lоdzekпus darоjumos, kas nodroрina tв izdzоvoрanu, un tikai tad domвs par tвdu papildus зrtоbu, kв Internets. Tвpat ir jвmin tвdi faktori, kв profesija, izglоtоba. Ja lietotвjs nezin angпu valodu vai neorientзjas datoros, рaubos vai viтр kпыs par Interneta lietotвju. Daювdu profesiju pвrstвvji nevar iztikt bez Interneta, tas ir kпuvis par darba sastвvdaпu.

5.4. KULTЫRAS PAZОMES.

Segmentзjot pзc kultыras pazоmзm loмiski bыtu secinвt, jo augstвka garоgв attоstоba un izglоtоbas lоmenis, jo lielвks pieprasоjums pзc Interneta.

5.5. PERSONISKВS PAZОMES.

Ir cilvзki, kas joprojвm neuzticas datoriem un kur nu vзl tвdai informвcijas ieguves avotam, kв Internets. Рie cilvзki izvзlas jau ierastas lietas – grвmatas, laikrakstus, televоziju.

5.6. RОCОBAS PAZОMES.

Attiecоbв uz pircзja rоcоbu svarоgi ir zinвt tв izvзles kritзrijus: cik nozоmоga klientam ir apkalpoрanas kvalitвte, izplatоtвja popularitвte, vai arо priekрroka tiek dota zemвm cenвm.

6. REKOMENDВCIJAS.

Analizējot esošo situāciju mēs varam sniegt sekojošas rekomendācijas:

6.1.

Valdоbai atbalstоt tos uzтзmus, kas veido daювdus projektus skolu un citu mвcоbu iestвюu apgвdврanai ar datoriem un Interneta pieslзgumu, kв arо рo mвcоbu iestвюu audzзkтu apmвcорanai. Labu piemзru rвda Latelekom, Fortek, Tildes un ComputerLand apvienotвs “komandas” veidotais projekts “Odiseja”, kas paredz apgвdвt 30 Latvijas skolas ar datoriem un Interneta pieslзgumu.

6.2.

Latvijas uzтзmumiem vairвk pievзrsties www lapu izveidoрanai un izvietoрanai Internetв, jo tas пauj cilvзkiem visв pasaulз iegыt informвciju par konkrзto uzтзmumu, kas, savukвrt, ir iespзja iegыt sadarbоbas partnerus un piesaistоt klientus.

6.3.

Interneta pieslзgumu izplatоtвjiem izveidot tieрos sakarus ar starptautiskajiem Interneta pieslзgumiem, tвdв veidв nodroрinot lielвku datu pвrraides вtrumu un trafika apmaiтu. Var arо paplaрinвt esoрo pieslзgumu caurlaidоbu.

6.4.

Kвdam no lielвkajiem Latvijas Interneta izplatоtвjiem (Latnet, Apollo, Parks) vajadzзtu mзмinвt ielausties starpteutiskajв tirgы. Iesвkumв varзtu mзмinвt konkurзt ar Lietuvas, Igaunijas, Krievijas vietзjiem provaideriem.

6.5.

Noslзgt lоgumus starp SIA Lattelekom un Interneta izplatоtвjiem, kuri paredz telefona lоniju izmantoрanas tarifu samazinврanu, izmantojot Internetu (principв to varзtu panвkt slзdzot lоgumus par 900 sзrijas telefonu nummuru nodroрinврanu).