Смекни!
smekni.com

Родина хвойні (стр. 2 из 2)

Із приходом християнства символіка кипариса помінялася, із символу смерті він став символом вічного життя. У Біблії кипарис перераховується серед дерев, що ростуть у райському саду. По деяких припущеннях, кипарис - це дерево гофер, з якого був зроблений Ноєв ковчег.

Деякі види роду кипарис:

Кипарис аризонский (Cupressus arizonica Greene) - невибагливе дерево до 21 м висотою, переносить морози навіть до −20...…−25C

Кипарис вічнозелений (Cupressus sempervirens L.) - засухостійке дерево до 30 м висотою, живе до 2000 років.

Кипарис великоплідний (Cupressus macrocarpa Hartw. ex Gordon)

Кипарис плакучий (Cupressus funebris Endl.). Рослину часто висаджують на цвинтарях у Китаєві і Японії. Деякі вчені відносять цю рослину до роду Chamaecyparis за назвою Chamaecyparis funebris (Endl.) Franco.

Кипарис кашмірський (Cupressus corneyana Нort. ex Carriere)

Кипарис мексиканський (Cupressus lusitanica Mill.) Дерево до 30-40 м висотою й розкидистою кроною, погано переносить сухість повітря й ґрунту, чутливе до холоду.

Кипарис гімалайський (Cupressus torulosa D.Don)

Кипарис вічнозелений Cupressus sempervirens Високе вічнозелене дерево конічної форми. Квітки дрібні, плоди або шишки круглі, коричнево-зеленого кольору.

Інші види: Існує багато видів кипариса, з яких теж одержують ароматичне масло, наприклад, C. lusitanica.

Традиційне використання: кипарисове масло здавна вважалося дуже коштовним, а на Тибеті дотепер використається як, що очищає засіб. Застосовується при поносі, рясній менструації й підвищеному потовиділенню. У китайській медицині плоди вживали для стимулювання роботи печінки.


Використана література

1. Вронский В.А. Ботаника / Учебное пособие. - Ростов-на-Дону: Феникс, 1996

2. www.uk.wikipedia.org