Смекни!
smekni.com

Біогеоценоз (стр. 2 из 2)

Будь-який біогеоценоз розвивається і еволюціонує. Провідне значення в процесі зміни наземних биогеоценозов належить рослинам, але їх діяльність неотделима від діяльності решти компонентів системи, і біогеоценоз завжди живе і змінюється як єдине ціле. Зміна йде в певних напрямах, а тривалість існування різних биогеоценозов дуже різна. Прикладом зміни недостатньо збалансованої системи може служити заростання водоймища. Унаслідок недоліку кисню в придонних шарах води частина органічної речовини залишається не окисленою і не використовується в подальшому круговороті. У прибережній зоні накопичуються залишки водної рослинності, створюючи торф'янисті відкладення. Водоймище міліє. Прибережна водна рослинність розповсюджується до центру водоймища, утворюються торф'яні відкладення. Озеро поступово перетворюється на болото. Навколишня наземна рослинність поступово насувається на місце колишнього водоймища. Залежно від місцевих умов тут може виникнути осоковий луг, ліс або інший тип біогеоценозу. Діброва теж може перетвориться на інший тип біогеоценозу. Наприклад, після вирубки дерев вона може перетвориться на луг, поле (агроценоз) або в щось інше.


9. Вплив діяльності людини на біогеоценоз; заходи, які необхідно проводити в цілях його охорони

Людина з недавніх пір стала дуже активно впливати на життя біогеоценозу. Господарська діяльність людей – могутній чинник перетворення природи. В результаті цієї діяльності формуються своеобразныебиогеоценозы. До їх можна віднести, наприклад, агроценози, що є штучні біогеоценози, що виникають в результаті сільськогосподарської діяльності людини. Прикладами можуть служити штучно створювані луги, поля, пасовища. Створювані людиною штучні біогеоценози вимагають невпинної уваги і активного втручання в їх життя. Звичайно, в штучних і природних биогеоценозах багато схожого і різного, але на цьому ми зупинятися не будемо. Впливає людина і на життя природних биогеоценозов, але, звичайно, не настільки сильно, як на агроценози. Прикладом можуть служити лісництва, створювані для висаджування молодих дерев, а також для обмеження мисливського промислу. Прикладом можуть також служити заповідники і національні парки, що створюються для охорони якихось певних видів рослин і тварин. Створюються також масові суспільства, що пропагандують збереження і охорону навколишнього середовища, такі як суспільство «зелених» і тому подібне


Вивід

На прикладі екскурсійної прогулянки по природному біогеоценозу – діброві з'ясували і розібрали, чому діброва цілісна і стійка, які основні компоненти біогеоценозу, яка їх роль і які існують між ними зв'язку, розібрали також, чому круговорот речовин в біогеоценозі – необхідна умова існування життя, з'ясували також як всю різноманітність видів, що мешкають в діброві не конфліктує між собою, дозволяючи нормально розвиватися друг – другу, розібрали які існують харчові зв'язки в діброві і розібрали таке поняття як екологічна піраміда, обґрунтували чинники, що викликають зміну в чисельності і таке явище як саморегуляція, з'ясували які відбуваються зміни в біогеоценозі навесні і розібрали можливі напрями еволюції біогеоценозу, а також як людина впливає на життя в біогеоценозах. Загалом, на прикладі діброви повністю розібрали життя біогеоценозів.