Смекни!
smekni.com

Біологічне різноманіття людських рас (стр. 3 из 3)

Висновок

Існуюче біологічне різноманіття людства може бути описано на популяційному рівні за допомогою виділення особливих антропологічних категорій - людських рас. Біологічні расові ознаки не пов'язані безпосередньо з ознаками культури, мови та господарського типу. Іноді спостерігаються паралелі цих аспектів повністю обумовлені історичної зв'язком.

Расові класифікації, побудовані за різними системами ознак далеко не завжди збігаються. Це пояснюється різним часом і різною історією формування систем ознак, що входять до кожної з цих класифікацій та використовуються з метою отримання інформації історичного характеру. У той же час різні системи добре доповнюють один одного в комплексному популяційному аналізі і свідчать про певну їх територіальної приуроченості. Між расами людини існує значна кількість плавних переходів, а популяційна сутність раси не дозволяє коректно оперувати цим терміном у відношенні конкретних індивідів.

В історії людства не було моменту існування "чистих" рас в розумінні полігеністів. Серед сучасного людства немає також "вищих" і "нижчих", "древніх" і "нових" рас. Всі раси рівні за своєю життєздатності, за своїм інтелектуальним можливостям. Ймовірні ж відмінності в інтенсивності нервових процесів відображають специфіку пристосування до умов зовнішнього середовища і не стосуються інтелекту.

Література

1. Алексєєв В.П. Географія людських рас. М.: «Думка», 1974.

2. Азімов А. Раси і народи. М.: Центрполиграф, 2005

3. Антропологія. Хрестоматія. Автори-упорядники: Россолімо Т.Є., Рибалов Л.Б., Москвіна-Тарханова І.А. М.: Изд-во «Інститут практичної психології», 1998.

4. Богатенка Д.В., Дробишевський С.В. Введення в антропологію. / / Http://www.ido.edu.ru/psychology/anthropology

5. Бунак В.В. Рід Homo, його виникнення та подальша еволюція. М.: Наука, 1980.

6. Рогінський Я.Я., Левін М.Г. Антропологія, М., Вища школа, 1978.

7. Семенов Ю.І. Етноси, нації, раси / / Соціальна філософія. Курс лекцій. Підручник. - Під ред. І. А. Гобозова. М., 2003.

8. Хрісанфова Є.М. і Перевізників І.В. Антропологія: підручник. М.: Изд-во Моск. ун-ту: Наука, 2005.