Смекни!
smekni.com

Використання стандартних програм Windows (стр. 4 из 4)

Повну перевірку виконують у тих випадках, коли виявлено, що якісь файли виходять із ладу по незрозумілих причинах. Для повної перевірки, як і для стандартної, треба задати режими обробки помилок. Діалогове вікно Режим перевірки поверхні відкривають клацанням на кнопці Параметри в діалоговому вікні ScanDisk.

Перемикачі групи Переглянути визначають область, що підлягає перевірці. Щоб переконатися в повній відсутності дефектів, доцільно включити перемикач Області системи й даних.

При виявленні помилок у системній області програма рекомендується замінити жорсткий диск іншим, але поспішати із цим можливо, не треба. Треба зробити резервну копію всіх важливих даних і спробувати переформатувати жорсткий диск. У багатьох випадках це допомагає позбутися від випадкових помилок.

Установка прапорця Не робити перевірку запису дозволяє значно скоротити тривалість перевірки.

Прапорець Не відновлювати ушкоджені сектори в сховані/системних файлах забороняє перенос в інше місце інформації з дефектних секторів. Це може бути важливим для програм, які “прив'язані” до певних секторів жорсткого диска й в інших секторах працювати не можуть. Колись програмісти використовували цей метод, щоб захистити свої програми від незаконного копіювання. До таких програм ставляться, наприклад, ранні версії широко відомого в Росії текстового редактора Лексикон. Сьогодні цей метод захисту вже не застосовують, але програми, що не терплять перезаписи в інше місце диска, поки продовжують використовуватися.

5.2 Дефрагментація диска

Кластер - найменша одиниця робочого простору на диску. Довгі файли займають кілька кластерів. Якщо запис виробляється на незаповнений диск, то кластери, що належать одному файлу, записуються підряд. Якщо диск переповнений, на ньому може не бути цільної області, достатньої для розміщення файлу. Проте, файл все-таки запишеться, якщо на диску багато дрібних областей, сумарний розмір яких достатній для запису. У цьому випадку файл записується у вигляді декількох фрагментів.

Процес розбивки файлу на невеликі фрагменти при записі на диск називається фрагментацією. Якщо на диску багато фрагментованих файлів, робота комп'ютера вповільнюється, оскільки пошук кластерів, у яких зберігаються файли, вимагає часу.

Перерозподіл файлів на диску, при якому вони розташовуються в безперервних областях, називається дефрагментацією.

З Головного меню програму Дефрагментація дисків запускають послідовністю команд: Пуск > Програми > Стандартні програми > Дефрагментація диска.

Після запуску програми вибирають перевіряємий диск.

Програма переглядає вміст жорсткого диска, видає повідомлення про ступінь його фрагментації й рекомендацію.

Настроювання додаткових параметрів виконують клацанням на кнопці Додатково, що відкриває діалогове вікно Додаткові параметри.

Запуск програми дефрагментації виконують клацанням на кнопці Запуск.

Хід процесу дефрагментації відображається на шкалі виконання завдання.

Якщо Дефрагментація затяглася, її можна перервати клацанням на кнопці Стоп. Згодом дефрагментацію можна продовжити.

Кнопка Відомості дозволяє включити екран, що відображає карту жорсткого диска. У цьому режимі процес дефрагментації відображається наочно.

6 WORDPAD

За допомогою текстового редактора WordPad можна створювати й редагувати як прості текстові документи, так і документи зі складним форматуванням і малюнками. Є можливість зв′язувати або впровадити дані з інших документів у документ WordPad.

Файли WordPad можуть зберігатися як текстові документи, файли у форматі RTF, текстові документи MS-DOS або документи у форматі Юнікод. Ці формати забезпечують більшу гнучкість при роботі з іншими додатками. Документи, що містять кілька мов, повинні зберігатися у форматі RTF.


7 БЛОКНОТ

Блокнот - це нескладний текстовий редактор, використовуваний для створення простих документів. Найбільше часто програма «Блокнот» використовується для перегляду й редагування текстових (TXT) файлів, але багато користувачів застосовують програму «Блокнот» як простий інструмент для створення веб-сторінок.

Програма «Блокнот» підтримує тільки основне форматування, тому випадкове збереження спеціального форматування в документах, у яких повинен залишитися чистий текст, виключено. Це особливо корисно при створенні HTML-Документів для веб-сторінок, тому що особливі знаки або інше форматування можуть не відображатися на опублікованих веб-сторінках і навіть можуть приводити до виникнення помилок.

Файли програми «Блокнот» можуть бути збережені в наступних кодуваннях: Юнікод, ANSI, UTF-8 або Юнікод Big Endian. Ці формати забезпечують більшу гнучкість при роботі з документами, що використовують різні набори знаків.


ВИСНОВКИ

Стандартні програми Windows забезпечують лише мінімальний набір функцій, тому звичайно крім них використовують спеціалізовані програми як сторонніх фірм так і від Microsoft. Наприклад, для повноцінної роботи з текстовими документами й таблицями використовують пакет програм Microsoft Office. Для комфортної роботи з мультимедіа (зі звуковими й відео файлами) звичайно використовують програвач Winamp, або Windows Media Player. Для работи із графікою (картинки, фотографії) частіше використовують замість графічного редактора Paint програму ACDSee, а у випадку професійної роботи - програми від Corel (CorelDraw) та Adobe (AdobePhotoshop). Список даних прикладів можна продовжити.

Таким чином, на сьогоднішній день актуальність багатьох програм з пакета стандартних може бути поставлена під питання, тому що є велика частка користувачів, які не запускали їх жодного разу з моменту установлення Windows.


ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1. В написанні курсової роботи використані матеріали довідкової системи Windows.