Смекни!
smekni.com

Інструментальна система створення електронних підручників (стр. 11 из 11)

Удосконалення організації РМ є однією з умов, що сприяють підвищенню продуктивності праці, тому питанню організації РМ тепер приділяється велика увага. За літературними даним, при правільній організації РМ продуктивність праці друкарок зростає на 30-40%, операторів ЕОМ від 8 до 20%.

Основним обладнанням робочого місця користувача ЕОМ є монітор, клавіатура, робочий стіл, стілець (крісло); допоміжним - пюпітр, підставка для ніг, шафи, полиці та ін. Вимоги до них відображені у нормативних документах: ВСПиПРВЦ; ГОСТ 12.2.032-78; ГОСТ 22269-76.

Робочі місця з ЕОМ повинні розташовуватися на відстані не менше як 1.5 м від стіни з віконними прорізами, від інших стін - на відстані 1м, між собою на відстані не менше 1.5 м. При розміщенні робочих місць необхідно виключити можливість прямого засвічування екрана джерелом природного освітлення. Джерело природного освітлення (вікно) не повинно також потрапляти в зону прямого спостереження користувача.

При розміщенні ЕОМ на робочому місці потрібно забезпечити простір для користувача величиною не менше як 850 мм з урахуванням виступаючих частин обладнання та застосування (при необхідності) спецодягу. Для стіп має бути передбачено простір по глибині та висоті не менше 150 мм, по ширині - не менше як 530 мм.

При розміщенні робочих місць з відеотерміналами та персональними ЕОМ необхідно забезпечити виконання наступних вимог:

робочі місця з відеотерміналами та персональними ЕОМ розміщуються на відстані не менше 1 м від стін зі світловими прорізами;

відстань між бічними поверхнями відеотерміналів має бути не меншою за 1,2 м;

відстань між тильною поверхнею одного відеотермінала та екраном іншого не повинна бути меншою 2,5 м;

прохід між рядами робочих місць має бути не меншим 1 м.

Вимоги цього пункту щодо відстані між бічними поверхнями відеотерміналів та відстані між тильною поверхнею одного відеотерміналу та екраном іншого враховуються також при розміщенні робочих місць з відеотерміналами та персональними ЕОМ в суміжних приміщеннях, з урахуванням конструктивних особливостей стін та перегородок.

Конструкція робочого місця користувача відеотерміналу (при роботі сидячи) має забезпечувати підтримання оптимальної робочої пози з такими ергономічними характеристиками: ступні ніг — на підлозі або на підставці для ніг; стегна - в горизонтальній площині; передпліччя - вертикально; лікті — під кутом 70 — 90 град. до вертикальної площини; зап'ястя зігнуті під кутом не більше 20 град. відносно горизонтальної площини, нахил голови — 15 - 20 град. відносно вертикальної площини.

Якщо користування відеотерміналом та персональною ЕОМ є основним видом діяльності, то вказане обладнання розміщується на основному робочому столі, як правило, з лівого боку.

Якщо використання відеотерміналу та персональної ЕОМ є періодичним, то устаткування, як правило, розміщується на приставному столі, переважно з лівого боку від основного робочого столу. Кут між поздовжніми осями основного та приставного столів має бути 90—140 град.

Висота робочої поверхні столу для відеотерміналу має бути в межах 680—800 мм, а ширина — забезпечувати можливість виконання операцій в зоні досяжності моторного поля.

Рекомендовані розміри столу: висота — 725 мм, ширина — 600—1400 мм, глибина — 800 — 1000 мм.

Робочий стіл для відеотерміналу повинен мати простір для ніг висотою не менше 600 мм, шириною не менше 500 мм, глибиною на рівні колін не менше 450 мм, на рівні витягнутої ноги - не менше 650 мм.

Робочий стіл для відеотерміналу, як правило, має бути обладнаним підставкою для ніг шириною не менше 300 мм та глибиною не менше 400 мм, з можливістю регулювання по висоті в межах 150 мм та кута нахилу опорної поверхні — в межах 20 град. Підставка повинна мати рифлену поверхню та бортик на передньому краї заввишки 10 мм.

Робоче сидіння (сидіння, стілець, крісло) користувача відеотерміналу та персональної ЕОМ повинно мати такі основні елементи: сидіння, спинку та стаціонарні або знімні підлокітники.

У конструкцію сидіння можуть бути введені додаткові елементи, що не є обов'язковими: підголовник та підставка для ніг.

Робоче сидіння користувача відеотерміналу та персональної ЕОМ повинно бути підйомно-поворотним, таким, що регулюється за висотою, кутом нахилу сидіння та спинки, за відстанню спинки до переднього краю сидіння, висотою підлокітників.

Ширина та глибина сидіння повинні бути не меншими за 400 мм. Висота поверхні сидіння має регулюватися в межах 400—500 мм, а кут нахилу поверхні — від 15 град. вперед до 5 град. назад.

Висота спинки сидіння має становити 300±20 мм, ширина — не менше 380 мм, радіус кривизни в горизонтальній площині — 400 мм. Кут нахилу спинки повинен регулюватися в межах 0—30 град. відносно вертикального положення. Відстань від спинки до переднього краю сидіння повинна регулюватись у межах 260 — 400 мм.

Для зниження статичного напруження м'язів рук необхідно застосовувати стаціонарні або знімні підлокітники довжиною не менше 250 мм, шириною — 50—70 мм, що регулюються по висоті над сидінням у межах 230±30 мм та по відстані між підлокітниками в межах 350 — 500 мм.

Поверхня сидіння, спинки та підлокітників має бути напівм'якою, з неслизьким, ненаелектризовуючим, повітронепроникним покриттям та забезпечувати можливість чищення від бруду.

Екран відеотермінала та клавіатура мають розташовуватися на оптимальній відстані від очей користувача, але не ближче 600 мм, з урахуванням розміру алфавітно-цифрових знаків та символів.

Розташовувати відеотермінал на робочому столі необхідно так, щоб поверхня екрана знаходилася на відстані 400-700 мм від очей користувача. Розташування екрану відеотерміналу має забезпечувати зручність зорового спостереження у вертикальній площині під кутом ±30 град. від лінії зору працівника.

Клавіатуру слід розміщувати на поверхні столу або на спеціальній, регульованій за висотою, робочій поверхні окремо від столу на відстані 100 - 300 мм від краю, ближчого до працівника. Кут нахилу клавіатури має бути в межах 5 - 15 град.

Розміщення принтера або іншого пристрою введення-виведення інформації на робочому місці має забезпечувати добру видимість екрану відеотермінала, зручність ручного керування пристроєм введення-виведення інформації в зоні досяжності моторного поля: по висоті 900 - 1300 мм, по глибині 400 - 500 мм.

При потребі високої концентрації уваги під час виконання робіт з високим рівнем напруженості суміжні робочі місця з відеотерміналами та персональними ЕОМ необхідно відділяти одне від одного перегородками висотою 1,5 - 2 м.

Рекомендується розміщувати елементи робочого місця таким чином, щоб витримувалася однакова відстань очей користувача від екрана, клавіатури, тримача документів.

Принтер треба розташувати так, щоб доступ до нього користувача та його колег був зручним.


Висновки

В даному дипломному проекті була розглянута інструментальна система створення електронних підручників. Система була написана на мові програмування Object Pascal. Проект виконаний за допомогою середовища візуальної розробки програм Borland Delphi 5.0.

Інструментальна система створення електронних підручників володіє наступними властивостями:

Дозволяє користувачу створювати власні та відкривати вже існуючи проекти електронних підручників;

Надає користувачу зручний інтерфейс;

Стійка в роботі;

Оповіщає користувача про припущення ним певних помилок при роботі з системою, шляхом виведення певних повідомлень;

Система генерує файл та каталог проекту електронного підручника;

Згенерований системою електронний підручник являє собою комплекс Web-сторінок з чітко-визначеною структурою, тобто представлений у форматі HTML;

Згенерований системою електронний підручник володіє елементами інтерактивності;

Система дозволяє створювати власні, нескладні Web-сторінки.

Розроблена інструментальна система створення електронних підручників виконана у вигляді програмного додатку, який був докладно описаний в даному проекті.

На відміну від аналогів дана система має ряд переваг:

Дозволяє створювати прості Web-сторінки;

Має простий і зручний інтерфейс користувача.

Недоліком системи є досить тривалий час перетворення тексту, компілятором у HTML-формат.

Крім того, інструментальна система створення електронних підручників накладає наступну умову на користувача:при роботі із системою, для перегляду Web-сторінок, які не створенні інструментальною системою створення електронних підручників потрібна наявність MicrosoftInternetExplorerверсії 4 і вище, оскільки програма використовує компонент WebBrowser, який відображає HTML-сторінку подібно Web-браузеру.

При розробці даного проекту були засвоєні принципи побудови діаграм класів та діаграм станів за допомогою нової технології UML.


Література

1. Баас Р., Фервай М., Гюнтер Х.. Delphi 5 для пользователя: пер. с нем. — К.: Издательская группа BHV, 2010. — 496 с.: ил.

2. Баженова И. Ю.. Delphi 5. Самоучитель программиста — М.: КУДИЦ — ОБРАЗ, 2010. — 336 с.

3. Буч Г. Объектно-ориентированный анализ и проектирование с примерами приложений на С++. — М.: «Издательство БИНОМ», 1998 г. — 560 с.

4. Буч Г., Рамбо Д., Джекобсон А. Язык UML. Руководство пользователя: Пер. с англ. — М.: ДМК, 2010. — 432 с.: ил. (Серия «Для программистов»).

5. Калверт Чарльз. Delphi 2. Энциклопедия пользователя: Пер с англ./ Чарльз Калверт. — К.: НИПФ «ДиаСофт Лтд.», 1996. — 736 с.

6. Інтернет: Конспект лекцій / Укл.:Режко Д.В. – Чернівці: Рута,2010. —56с.

7. Методичні вказівки для виконання дипломних та курсових робіт (проектів) для студентів фізичного факультету. / Упорядкував Остапович М.В. - Чернівці: ЧДУ, 1991 р. - 37 стор.

8. Методические указания по дипломному проектированию для студентов специальности 22-01 “Электронные вычислительные машины, комплексы, системы, сети”. — ЧГУ. — Черновцы. — 1992.

9. http://www.borland.com.

10. http://www.htmlhelp-epublisher.co.uk.

11. http://www.prometeus.ru.