Смекни!
smekni.com

Інструментальна система створення електронних підручників (стр. 7 из 11)

WriteParameterToHtml(const i: Integer) — призначена для запису параметрів фонового малюнку та кольору фону в HTML-файл. В якості параметру передається порядковий номер запису в таблиці, що розташована в робочій області головної форми електронного підручника. По цьому номеру можна визначити ім’я HTML-файлу в який необхідно записати інформацію з полів “Малюнок” та “Фон”;

Програмний модуль Redactor містить в собі опис класу TForm_Principal, який в свою чергу являється нащадком від класу TForm. Клас TForm_Principal містить в собі опис форми, яка являє собою текстовий редактор і призначена для відображення і редагування створеного системою HTML-файлу. Дана форма запускається в модальному режимі при натисканні користувачем двічі лівою кнопкою миші по області першого поля в таблиці, яка знаходиться в робочій області системи, за умови, що даний HTML-файл створений інструментальною системою створення електронних підручників.

Дана форма виконує функції текстового редактора HTML-документу, компілятора з тексту в HTML-код та декомпілятора з html-коду в текст.

Форма містить панель управління, на який знаходяться кнопки та поля управління процесом створення Web-сторінки. Також вона містить текстове поле, яке являє собою поле редактора тексту HTML.

Даний редактор дозволяє оперувати з такими параметрами символів як:

шрифт символу;

висота символу (в пунктах);

колір символу;

стиль символу (жирний, похилий, підкреслений та закреслений);

вставляти гіперссилки;

вирівнювання тексту (по лівому краю, по центру, по правому краю).

При чому даний редактор дозволяє користувачу використовувати стилі, які були визначені у HTML-файлі та власно-визначені стилі для даного HTML-файлу. Це можна зробити за допомогою поля із списком стилів. Система дозволяє власноручно набирати назву стиля у полі із списком стилів. Якщо введене ім’я не буде відповідати жодному з наявних у системі стилів, то система видасть повідомлення про помилку наступного характеру “Такий стиль в системі не визначений”.

Для зміни шрифту необхідно вибрати потрібний шрифт у полі зі списком шрифтів. Даний список створюється при створенні форми і містить в собі ті шрифти, які встановлені в системі. Система дозволяє власноручно набирати назву шрифту у полі із списком шрифтів. Якщо введена назва не буде відповідати жодному з наявних у системі шрифтів, то система видасть повідомлення про помилку наступного характеру “Такий шрифт в системі не встановлений”.

Для зміни висоти символу необхідно вибрати потрібне значення висоти у полі зі списком висот. Даний список створюється при створенні форми і містить найнеобхідніші значення. Якщо потрібно використати значення висоти, якої немає у списку значень висот, то необхідно власноручно набирати значення висоти у полі із списком висот. Якщо введене значення не буде відповідати тим жодному із значень, яке підтримує система, то остання видасть повідомлення про помилку наступного характеру “Значення висоти повинно знаходитись у межах від 1 до 1638”.

В тілі класу TForm_Principal визначене одне загальнодоступне поле даних FileName. Дане поле містить повний шлях до html-файлу, який відкритий редактором.

В описі класу TForm_Principal також містяться визначення таких загальнодоступних методів, як:

Read_File(const StrFile: AnsiString) — являє собою процедуру, яка здійснює відкриття HTML-файлу, ім’я якого вказано в параметрі StrFile, тобто декомпілювання HTML-коду в текст. При відкриванні HTML-файлу заповнюється масив стилів та поле редактора тексту, таким чином, як можна його побачити за допомогою Web-браузера. Крім того, декомпілятор володіє певними властивостями, що дозволяють йому правильно проаналізувати HTML-код, в якому містяться помилки;

Create_File_HTML(const PathFileName: AnsiString) — являє собою процедуру, яка створює HTML-файл з назвою, що вказана в параметрі PathFileName, тобто компілювання тексту в HTML-код. HTML-файл створюється чітко визначеної структури, тобто він має заголовок, в якому можуть міститись визначення стилів, що будуть використані даним файлом та тіло, в якому буде матеріал або інформація параграфу електронного підручника. В створеному HTML-файлі, завжди кількість відкриваючих тегів дорівнюватиме кількості закриваючих тегів;

Форма редактору містить лінійки меню (menubar) і відповідних низпадаючих меню (drop-downmenus). Останні дозволяють виконати наступні функції:

поточне збереження;

вихід з редактору;

вставка гіперссилки;

скопіювати виділений текст у буфер обміну Windows без знищенням його в полі редактора;

скопіювати виділений текст у буфер обміну Windows із знищенням його в полі редактора;

вставити тест з буферу обміну Windows у вказане місце в поле редактора.

Програмний модуль ViewHtml містить в собі опис класу TForm_View, який в свою чергу являється нащадком від класу TForm. Клас TForm_View містить в собі опис форми, яка дозволяє відобразити HTML-сторінку, яка не створена інструментальною системою створення електронних підручників, подібно Web-браузеру. Дана форма запускається в модальному режимі при натисканні користувачем двічі лівою кнопкою миші по області першого поля в таблиці, яка знаходиться в робочій області системи, за умови, що даний HTML-файл не створений інструментальною системою.

Даний клас описує одне загальнодоступне поле даних FileName, яке містить повний шлях до HTML-файлу, який буде відображатись даною формою подібно до Web-браузеру.

Програмний модуль HyperLink містить в собі опис класу TForm_HyperLink, який в свою чергу являється нащадком від класу TForm. Клас TForm_HyperLink містить в собі опис форми, яка призначена для створення гіперссилки на існуючий HTML-файл. Вона містить наступні елементи:

поле вводу слова, яке являтиме собою гіперссилку;

поле вводу назви гіперссилки;

поле вводу повного шляху до HTML-файлу, на який буде посилатися гіперссилка.

3.5 Опис тегів, які підтримуються html-редактором

Інструментальна система створення електронних підручників EBookCreator дозволяє також створювати та редагувати власно-створені HTML-документи.

До таких тегів відносяться наступні:

<html> — тег розмітки HTML-документу;

<head> — тег заголовку HTML-документу;

<body> — тег тіла HTML-документу. При чому в цьому тезі система підтримує 2 атрибута:

bgcolor — містить колір фону HTML-документу, який має вигляд 3-х байтового коду записаного у 16-вій системі числення в системі RGB, тобто спочатку байт червоного кольору, далі байт зеленого кольору і останнім байт синього кольору;

background — містить назву графічного файлу, тобто файлу із розширенням *.gif або *.jpg, який буде використовуватись в якості фонового малюнку;

<style> — тег таблиці стилів, в якій містяться власно-визначені стилі та змінені стилі тегів, що використовуються в конкретному HTML-документі. Цей тег підтримує такі параметри, як:

font-family — визначає назву шрифту, для даного стилю;

font-size — визначає висоту символів у пунктах для даного стилю;

color — визначає колір символів у системі RGB для символів даного стилю;

<p> — тег форматування абзаців. Цей тег підтримує наступні атрибути:

align — визначає вирівнювання абзацу. Може приймати три значення:

left — вирівнювання вмісту абзацу по лівому краю HTML-документу;

center — вирівнювання вмісту абзацу по середині HTML-документу;

right — вирівнювання вмісту абзацу по правому краю HTML-документу;

style — дозволяє змінити параметри стилю даного абзацу. Цей атрибут використовує такі параметри;

font-family — визначає назву шрифту, який буде використаний даним абзацом;

font-size — визначає висоту символів у пунктах для даного абзацу;

color — визначає колір символів у системі RGB для символів даного абзацу;

class — визначає який стиль, із визначених у таблиці стилів, буде використовуватись для даного абзацу;

<font> — тег, який дозволяє змінити стиль для певної послідовності символів у абзаці. Він підтримує наступні атрибути:

style — дозволяє змінити параметри стилю для даної послідовності символів в певному абзаці. Цей атрибут використовує такі параметри;

font-family — визначає назву шрифту, який буде використаний для послідовності символів в абзаці;

font-size — визначає висоту символів у пунктах для даної послідовності символів в абзаці;

color — визначає колір символів у системі RGB для послідовності символів у даного абзацу;

class — визначає який стиль, із визначених у таблиці стилів, буде використовуватись для даної послідовності символів у абзаці;

<br> — тег переривання рядку;

<a> — дозволяє створити гіперссилку на інший HTML-документ. Підтримує такі атрибути:

name — надає гіперссилці ім’я;

href — містить ім’я html-файлу (а в деяких випадках і шлях), на який буде посилатись дана гіперссилка;

<b> — визначає жирний шрифт для послідовності символів;

<i> — визначає похилий шрифт для послідовності символів;

<u> — визначає підкреслений шрифт для послідовності символів;

<strike> — визначає закреслений шрифт для послідовності символів;

3.6 Опис файлу та каталогу проекту електронного підручника

Інструментальна система створення електронних підручників дозволяє створювати електронні підручники які являють собою комплекс Web-сторінок.

Отже, в результаті створення електронного підручника створюється файл проекту електронного підручника, тобто файл із розширенням *.chb, який містить дані про структуру підручника, а саме про його зміст. Файл проекту електронного підручника містить наступну інформацію:

дані про теми, які містяться в електронному підручнику;

дані про параграфи, що містяться в темах;

дані про HTML-файли, які містять матеріал параграфів;

дані про іконки, які повинні мати в обов’язковому порядку кожний параграф;