Смекни!
smekni.com

Проект локальної мережі для школи (стр. 4 из 6)

В порівнянні з традиційними дротяними мережами бездротова технологія має цілий ряд переваг. Однією з головних переваг є можливість встановлення зв'язку у будь-який час і з будь-якої крапки. Широке розповсюдження бездротових мереж в суспільних місцях, таких як Інтернет-кафе, дозволяє встановлювати зв'язок з мережею Інтернет, завантажувати інформацію, обмінюватися електронною поштою і файлами.

Бездротова технологія досить проста і недорога в установці. Вартість домашніх і комерційних бездротових пристроїв продовжує знижуватися. При цьому, не дивлячись на зниження вартості, швидкість передачі даних збільшується, а функціональність цих пристроїв стає більш здійсненою, що забезпечує вищу швидкість і надійність зв'язку.

Бездротова технологія розширює межі мереж без обмежень, властивих кабельним з'єднанням. Вона дозволяє швидко і зручно встановлювати мережеві з'єднання числу користувачів, що постійно росте.

Не дивлячись на гнучкість і значні переваги, для бездротових мереж властиві деякі обмеження і ризики.

По-перше, в технологіях бездротових локальних мереж (WLAN) використовуються неліцензійовані області радіочастотного спектру. Оскільки ці області діапазону не регламентуються, в них використовується безліч різних пристроїв. Це приводить до переповнювання областей спектру і перешкод від різних пристроїв. Крім того, ці частоти використовуються багатьма пристроями, наприклад, мікрохвильовими печами і бездротовими телефонами, які можуть створювати перешкоди роботі бездротових локальних мереж.

Інша проблема бездротового зв'язку – безпека. Доступ в бездротові мережі відкритий. Кожен може дістати доступ даним, передаваних в сеансі широкомовної розсилки. При цьому рівень захисту даних в бездротовій мережі також обмежений. Кожен може перехоплювати потоки даних навіть ненавмисно. Для забезпечення безпеки даних в бездротових мережах були розроблені ряд методів, таких як шифрування і аутентифікація.

Бездротові мережі діляться на три основні категорії: персональні мережі (Wireless Personal Area), бездротові локальні мережі (Wireless Local Area, WLAN) і глобальні бездротові мережі (Wireless Wide Area, WWAN).

Не дивлячись на ці чіткі категорії, важко розмежувати рамки реалізації бездротових технологій. Це пов'язано з тим, що на відміну від дротяних мереж для бездротових мереж не потрібні чітко певні межі. Діапазон передачі даних в бездротових мережах може мінятися під впливом різних чинників. Бездротові мережі чутливі до зовнішніх джерел перешкод – природних або штучних. Перепади температури і вологості можуть значно впливати на зону покриття бездротових мереж. Перепони в середовищі бездротових мереж також впливають на діапазон їх дії.

Мережі WLAN розширюють межі локальних дротяних мереж (LAN). Мережі WLAN використовують технологію радіочастотного доступу (RF) і відповідають вимогам стандартів IEEE 802.11. У таких мережах користувачі можуть підключатися до дротяної мережі за допомогою пристроїв, що іменуються точками доступу (Access Point, AP). Точка доступу забезпечує зв'язок між бездротовими вузлами і вузлами в дротяній мережі Ethernet.

Взаємодія бездротових пристроїв регламентується цілою поряд стандартів. У них указується спектр радіочастотного діапазону, швидкість передачі даних, спосіб передачі даних і інша інформація. Головним розробником технічних стандартів бездротового зв'язку є організація IEEE.

Стандарт IEEE 802.11 регламентує роботу пристроїв в мережах WLAN. З урахуванням різних характеристик бездротового зв'язку до стандарту IEEE 802.11 було внесено чотири поправки. На сьогоднішній день діють наступні поправки – 802.11a, 802.11b, 802.11g і 802.11n (поправка 802.11n не ратифікована на момент написання матеріалу). Всі ці технології віднесені до категорії Wi-Fi (Wireless Fidelity).

Організація «Wi-Fi Alliance» відповідає за тестування пристроїв для локальних мереж (LAN) від різних виробників. Логотип Wi-Fi на корпусі пристрою означає, що це устаткування може взаємодіяти з іншими пристроями того ж стандарту.

Стандарти бездротових локальних мереж

802.11a:

· використовує діапазон частот 5 Ггц;

· не сумістимо із спектром частот 2,4 Ггц, тобто з пристроями стандарту

· 802.11 b/g/n;

· діапазон дії приблизно 33% від такого для пристроїв 802.11 b/g;

· відносно дорогою в реалізації в порівнянні з іншими технологіями;

· устаткування, відповідне вимогам стандарту 802.11a, зустрічається все рідше.

802.11b:

· перша з технологій 2,4 Ггц;

· максимальна швидкість передачі даних 11 Мбит/с;

· діапазон дії близько 46 м усередині приміщення і 96 м поза приміщеннями.

802.11g:

· технології 2,4 Ггц;

· максимальна швидкість передачі даних збільшена до 54 Мбит/с;

· той же діапазон, що і для 802.11b;

· зворотна сумісність з 802.11b.

802.11n:

· новітній стандарт у стадії розробки;

· технології 2,4 Ггц (у проекті стандарту передбачається підтримка смуги 5 Ггц);

· розширена область дії і пропускна спроможність пропускна спроможність;

· зворотна сумісність з устаткуванням існуючих стандартів 802.11g і 802.11b (у проекті стандарту передбачається підтримка 802.11a).

6. Обладняння D-Link

- D-Link DES-1026G:

Опис:

DES-1026G – некерований комутатор 10/100 Мбит/с, розроблений для підвищення продуктивності робочої групи, забезпечує високий рівень гнучкості мережі. Наявність 24-х портів 10/100 Мбит/с для підключення робочих станцій і двох мідних гигабітних портів для підключення серверів дозволяють задовольнити потреби у великій пропускній спроможності мережі і понизити час відгуку.

24 порти 10/100 Мбит/с для підключення робочих станцій

Комутатор оснащений 24 портами 10/100 Мбит/с і може використовуватися для підключення до мережі невеликої робочої групи. Ці порти підтримують автоузгодження швидкостей 100BASE-TX і 10BASE-T і автовизначення режимів повного і напівдуплексу.

2 порти Gigabit Ethernet по міді

2 порти 1000BASE-T Gigabit Ethernet є недорогою альтернативою рішенню на волоконно-оптичному кабелі. Використання існуючої витої пари категорії 5 як середовище передачі дозволяє відразу ж підключити сервери до портів Gigabit Ethernet, не вимагаючи прокладки нового оптичного кабелю. Дані порти підтримують автоузгодження швидкостей 10/100/1000 Мбит/с і автовизначення.

Управління потоком для підвищення надійності передачі даних

Всі порти підтримують управління потоком методом «зворотного тиску» і IEEE 802.3x. Ці функції дозволяють уникнути втрати пакетів при переповнюванні буфера порту приймаючого пристрою.

Автовизначення полярності кабелю MDI/MDIX

Всі порти підтримують автоматичне визначення полярності кабелю MDI/MDIX. Це виключає необхідність у використанні кроссированних кабелів або портів uplink. До будь-якого порту можна підключити сервер, маршрутизатор або комутатор, використовуючи прямий кабель на основі витої пари

Функція «Plug-and-Play»

Комутатор з 26 портами «plug-and-play» є ідеальним вибором для робочих груп з метою підвищення продуктивності додатків «клієнт/сервер».

Характеристики:

Стандарти

· IEEE 802.3 10BASE-T Ethernet (мідна вита пара)

· IEEE 802.3u 100BASE-TX Fast Ethernet (мідна вита пара)

· IEEE 802.3ab 1000BASE-T Gigabit Ethernet (мідна вита пара)

· ANSI/IEEE 802.3 NWay автовизначення

· Управління потоком IEEE 802.3x

Протокол Топологія Мережевий кабель

CSMA/CD Зірка 10BASE-T:

UTP Cat. 3, 4, 5 (100 м макс.)

EIA/TIA-568 100 Ом STP (100 м макс.)

100BASE-TX, 1000BASE-T:

UTP Cat. 5, Cat. 5e (100 м макс.)

EIA/TIA-568 100 Ом STP (100 м макс.)

- Швидкість передачі даних

Ethernet:

· 10 Мбит/с (дуплекс)

· 20 Мбит/с (напівдуплекс)

Fast Ethernet:

· 100 Мбит/с (напівдуплекс)

· 200 Мбит/с (дуплекс)

Gigabit Ethernet:

o 2000 Мбит/с (дуплекс)

- Кількість портів

· 24 порти 10/100 Мбит/с

· 2 порти 10/100/1000 Мбит/c

- Розширені можливості інтерфейсу

· Автовизначення полярності кабелю MDI/MDI-X на кожному порту

Продуктивність

- Метод комутації

· Store-and-forward

- Комутаційна фабрика

· 8,8 Гбит/с

- Таблиця MAC-адрес

· 8К записів на пристрій

- Вивчення MAC-адрес

· Автоматичне оновлення таблиці MAC-адрес

- Швидкість фільтрації пакетів

· 10BASE-T: 14,880 кадров/сек на порт (напівдуплекс)

· 100BASE-TX: 148,810 кадров/сек на порт (напівдуплекс)

· Gigabit Ethernet: 1488,100 кадров/сек на порт

- Швидкість комутації пакетів

· 10BASE-T: 14,880 кадров/сек на порт (напівдуплекс)

· 100BASE-TX: 148,810 кадров/сек на порт (напівдуплекс)

· Gigabit Ethernet: 1488,100 кадров/сек на порт

- Буфер RAM

· 320Кбайт на пристрій

Фізичні параметри

- Живлення

· 100 – 240 ВА, 50/60 Гц, 0.3A

· Внутрішнє універсальне джерело живлення

- Споживана потужність

· 15,68 Вт

- Вентилятор

· 40 х 40 мм з живленням по постійному струму х 1

- Робочі температури

· 0o-40o C

- Сертифікати електромагнітної сумісності

· FCC Class A

· CE Class A

· VCCI Class A

· C-Tick

- Сертифікати безпеки

· CUL

- D-Link DGS-1216T/GE:

Опис:

Комутатори D-Link Gigabit Ethernet наступного покоління серії Web smart є економічно ефективним рішенням для мереж малого і середнього бізнесу (SMB) і забезпечені дружнім користувачеві Web-інтерфейсом управління, що забезпечує простоту настройки. Завдяки гнучкому вибору кількості портів, серія DGS-12XXT/GE може бути використана в мережах різного масштабу. Як правило, вентилятори є основними споживачем енергії. Комутатор DGS-1216T/GE володіє інноваційним дизайном без використання вентиляторів. Даний комутатор виконаний в металевому корпусі 19» і оснащений індикаторами на передній панелі. Цей пристрій підтримує розширені функції, включаючи:

· Два або чотири оптичні комбо-порти SFP

· Функції мережевої безпеки

· Сегментація трафіку

· QOS

· Гнучкість управління

Технологія Think Green

Комутатори Gigabit Ethernet D-Link серії Web smart забезпечують захист навколишнього середовища, завдяки застосуванню нової енергозберігаючої технології. Комутатори DGS-12XXT/GE з підтримкою технології Green Ethernet дозволяють захистити екосистему, скорочуючи енергоспоживання і тепловиділення і володіючи при цьому високою продуктивністю, функціональністю і вартісною ефективністю. При виключенні живлення на пристрої комутатор скорочує електроенергію, що подається на цей порт, що приводить до збереження енергії. Також можна вимкнути живлення на пристрої через Web-інтерфейс GUI при виникненні проблеми на нім.