Смекни!
smekni.com

Засоби виводу інформації на принтер в об’єктно-орієнтованому середовищі програмування Delphi (стр. 4 из 4)

Для створення звіту, насамперед, потрібно розмістити на формі два компоненти Table1 і ТаЫе2, зв'язавши їх, відповідно, з таблицями firm.db і zarplata.db. Крім того на формі міститься компонент DataSource, зв'язаний з компонентом Tabl1. Після цього між наборами даних встановлюється зв'язок по одноіменних полях Tab_nom.

Після того як зв'язок був встановлений, можна перейти до проектування звіту. На форму додається компонент QuickRep. Властивості DataSet даного компонента присвоюється значення Table1. Потім у звіті розміщується смуга заголовка, тобто компонент QRBand1, властивість BandType якого рівна rbTitle. На цю смугу поміщається компонент QRLabel, у властивість Caption якого записується рядок, що позначає заголовок даного звіту. Потім додається ще одна смуга QRBand2 і її властивості BandType присвоюється значення rbDetail. На цій смузі містяться чотири елементи QRDBText, що зв'язуються з полями Tab_nom, Name, Dolgn і Otdel таблиці firm.db.

На наступному кроці в звіті розміщується компонент QRSubDetail. Даний компонент зв'язується з підлеглою таблицею: його властивості DataSet присвоюється значення Таbl2. На цій смузі містяться три компоненти QRDBText, що зв'язуються з полями Mes, Dni і Zarpl таблиці zarplata.db. Нарешті, у поле компонента QRBand2 розміщаються заголовки стовпців, що відповідають відображуваним полям підлеглої таблиці

У результаті з підлеглої таблиці виводиться помісячна інформація про виплату зарплати для кожного співробітника, дані про яке утримуються в головній таблиці.

Композитний звіт.Композитним (складним, складеним) називається звіт, що поєднує в собі кілька простих звітів, що випливають при друці один за іншим.

Для створення композитного звіту використовується компонент QRCompositeReport

. Об'єднання звітів здійснюється в оброблювачі події OnAddReport шляхом додавання назв відповідних звітів у список властивості Report даного компонента. Це робиться приблизно в такий спосіб:

Procedure TForm3.QRCompositeReportlAddReports (Sender: TObj ect);

begin

QRCompositeReport1.Reports.Add

(Forml.QuickRep1);

QRCompositeReport1.Reports.Add

(Form2.QuickRep1);

end;

У приведеному прикладі композитний звіт складається з двох звітів: QuickRep1, що був раніше визначений у формі Form1, і QuickRep1, визначений у формі Form2. Назви звітів збігаються, тому що на дві різні форми був поміщений новий компонент звіту, що за замовчуванням одержує ім'я QuickRep1. Природно, розроблювач може за бажанням змінити ім'я звіту. Друк і попередній перегляд складеного звіту виробляються так само, як і для простих звітів, наприклад, за допомогою методу Preview:

1.3. Інше програмне забезпечення для побудови звітів.

FastReport

Необхідність написання власного компонента для побудови звітів виникла в 1997 році, під час розробки системи обліку заробітної плати. Специфікою такої системи є велика кількість форм звітності, необхідність легкого настроювання їхнього зовнішнього вигляду. Існуючі доступні системи побудови звітів не мали потрібні характеристики, тому було прийняте рішення про розробку власного генератора звітів. Концепція була запозичена з 1С-Бухгалтерії 6.0 для Windows - основним елементом звіту є довільним образом обрамлений прямокутник із багаторядковим текстом усередині; у тексті можуть утримуватися змінні - рядка в квадратних дужках. Ця концепція виявилася досить життєздатною - незважаючи на те, що в найпершій версії генератора застосовувався тільки один бэнд - рядок даних, це дозволяло будувати багаторівневі звіти.

Пізніше, у 1998 році, генератор звітів оформляється у виді компонента (спочатку це був просто набір модулів, що підключаються,). З цього моменту він одержує назву "FastReport" і починає стрімко нарощувати функціональність. На сьогоднішній день FastReport - це цілком візуальний генератор звітів, тобто більшість звітів можна побудувати, користуючись тільки мишею.

Crystal Report

Популярний пакет генератора звітів Crystal Report призначений для створення звітів презентабельного виду різного типу: табличні запити до баз даних, створення діаграм, OLAP дані.


Висновок

Курсова робота була розроблена на основі об’єктно-орієнтованого середовища програмування Delphi. В ході виконання курсової роботи були розглянуті основні компоненти які призначені для виводу інформації на принтер в середовищі програмування. Було створено приклади програм які використовували різні компоненти закладки QReport. Зокрема було створено додаток, який дозволяє працювати із графічним звітом, звітом створеним на основі баз даних, та звітом, який друкує текстову інформацію з поля Memo.


Список використаної літератури:

Друковані джерела:

1. Delphi 7. Для профессионалов, Кенту М., Издательство Питер. 2004, Книга, 1101 с.

2. Программирование в среде Delphi 7. Глушаков С. В., Клевцов А. Л. Изд. 2-е дополненное м переработанное. –Харьков, 2003, 528с.

3. Программирование в Delphi 6. Архангельский А. Я.

Інтернет ресурси:

4. www.delphimastak.ru

5. www.delphimaster.ru

6. www.delphi.narod.ru