Смекни!
smekni.com

Системи автоматизованого проектування (стр. 12 из 12)

ПАСКАЛЬ
графічні проміжні

ПЛ/1 моделювання

С

АДА

ПРОЛОГ

та інші

Рис 7.1.

Питання для самоконтролю

1. Визначення і структура лінгвістичного забезпечення САПР.

2. Функціональне призначення мов, які використовуються в САПР.

3. Базове лінгвістичне забезпечення САПР.


8. Тема : Методичне і організаційне забезпечення САПР

План

1. Склад методичного забезпечення САПР.

2. Склад організаційного забезпечення САПР.

(2 години).

1. Склад методичного забезпечення САПР

До методичного забезпечення САПР входить комплект документів, які нормують правила вибору і експлуатації комплексу засобів автоматизованого проектування при вирішенні конкретних проектних задач. В цих документах викладена методика (технологія) автоматизованого проектування (АП), яка передбачує використання проектувальником визначеної послідовності компонентів технічного, математичного, програмного, лінгвістичного та програмного забезпечення при виконанні кожної автоматизованої проектної процедури.

Методичне забезпечення САПР включає наступні розділи: специфікацію МЗ, загальний опис САПР, інструкцію по експлуатації КСАП, опис мови САПР, опис проектних процедур, форми машинних документів.

Специфікація методичного забезпечення САПР включає повний перелік документів, які входять в склад методичного забезпечення.

Загальний опис САПР служить для ознайомлення прроектувальників із структурою і складом функцій системи. В ньому відображені класи, види і типи об’єктів, які охвачуються даною САПР; загальна структура САПР, склад проектуючих і обслуговуючих підсистем; зміст інформації, яка зберігається в базах данних САПР; відомості про компоненти, які використовуються в технічному та програмному забезпеченні; відомості про розвиток системи.

Інструкція по експлуатації КСАП включає: правила використання в практичній роботі компонентів САПР (підготування до роботи, експлуатація, можливі неполадки та методи їх усунення).

Опис мови САПР включає всі необхідні для користувача САПР відомості по організації його взаємодії з системою. В цьому документі вміщені конкретні інструкції користувачу по преставленню на вхідній мові САПР описів об’єктів проектування та завдань по вирішеннню конкретних проектних задач. В додатку приводяться приклади використання встановлених мовних засобів при вирішенні конк етних проектних задач.

Опис проектних процедур включає наступні відомості:

- аннотації, в яких описується призначення проектних процедур, об-ласті і специфіка їх використання;

- опис процедур проектування;

- методи виконання проектних процедур;

- схема алгоритмів, які реалізують запропоновані методи;

- контрольні (тестові) приклади;

- вимоги до програм, які містять повний перелік повідомлень відпо-відних пректних процедур та вимог до форми представлення вихідних даних при виконанні кожної проектної процедури.

Форми машинних документів включають назви документів, що видаються, вид носіів інформації, зв’язок з іншими документами в повному комплекті документації, порядок розташування інформації в документі і правила його прочитання, форми документів і приклади їх оформлення.

2. Склад організаційного забезпечення САПР

САПР фукціонує в складі проектної організації, тому важливими питаннями є взаємодія САПР з функціональними підрозділами організації і реалізація в її структурі процесу автоматизованого проектування. Ці питання відображаються в організаційному забезпеченні САПР.

В склад ОЗ САПР входить повна сукупність нормативних матеріалів, що визначає місце і функцію САПР в складі проектної організації. Ці матеріали включають: накази, штатні розклади, посадові інструкції персоналу САПР, програми курсів навчання та підвищення кваліфікації користувачів та інше.

Основним документам ОЗ САПР є: “Положення про службу САПР” , яке регламентує місце персоналу САПР в організаційній структурі підприємства, його кількісний склад, кваліфікацію та посадові інструкції.

Організаційна структура підрозділу САПР

Головний інженер (конструктор)
Відділ САПР (група)

Сектор розробки САПР
Проектний відділ № 1
Проектний відділ “І” Проектний відділ “N” Сектор технічних засобів

Сектор програмного забезпечення

Сектор № 1 Сектор № К
Сектор інформаційного забезпе- чення

Сектор автоматиза-

ції проектування

Сектор лінгвістично-го забезпечення

Рис. 8.1

Функції основних підрозділів САПР

Функції відділу САПР - розробка, експлуатація та супровід окремих видів забезпечення САПР та всієї системи вцілому.

Основний сектор- сектор розробки та супроводження всієї САПР. Він комплектується інженерами- системотехніками по САПР. Функції сектора: проектування та модифікація окремих підсистем САПР, координація дій різних груп спеціалістів з других секторів, які приймають участь в процесі створення і функціонування САПР.

Функції інших секторів: розробка, супровід та експлуатація окремих видів забезпечення.

Питання для самоконтролю

1. Загальна характеристика методичного та організаційного забезпечення САПР.

2. Склад методичного забезпечення САПР.

3. Склад організаційного забезпечення САПР.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Норенков И. П. Введение в автоматизированное проектирование технических устройств и систем: Учебн. пособие для втузов.- М.: Высш. шк., 1986.- 304 с.

2. Системы автоматизации проектирования и производства // Радио-электроника (состояние и тенденции развития). Сер. 1. Вычисл. техника.- М.: НИИ экономики и информ. по радиоэлектронике (НИИЭИР), 1985.- С. 21-47.


ЗМІСТ

Вступ

1. Суть інженерного проектування

2. Системи автоматизованого проектування

3. Технічне забезпечення САПР

4. Математичне забезпечення САПР

5. Програмне забезпечення САПР

6. Інформаційне забезпечення САПР

7. Лінгвістичне забезпечення САПР

8. Методичне і організаційне забезпечення САПР