Смекни!
smekni.com

Столітня війна (стр. 2 из 5)

Друге: короткочасність терміну служби виключає проведення яких-небудь масштабних воєнних дій. Ост скликають в останній момент, а збирається він завжди повільніше, чим очікувалося.

У рішенні цих проблем останні Капетинги змогли застосувати лише півзаходу. Частіше, ніж попередники, вони вдавалися до допомоги іноземних найманців, імперських лицарів, генуезських арбалетчиків. Але оскільки найманці вимагали великої платні, а також відрізнялися недисциплінованістю і схильністю до грабежів, королі обмежувалися найманням невеликих загонів, здатних хіба що надавати підтримку основним силам. Щоб ост міг вести бойові дії довше традиційних шести тижнів, платня

приходилося платити і йому. Тепер найманої ставала вся армія, незалежно від способу її набору, - як феодальні , так і іноземні війська.

Але фактично король завжди буде мати у своєму розпорядженні лише обмежені збройні сили, не маючи грошей на оплату численної армії.

Отже, незважаючи на деякі недосконалості в політичних або адміністративних структурах, недосконалості, що були б небезпечні, якби їхній не відали й інші християнські держави, Пилип VІ Валуа в 1328 р. успадкував могутнє королівство і міцну владу.

Багатьма рисами своєї соціальної і політичної організації і монархічних інститутів Англія XІV століття нагадує Францію [7, 145].

Країна, де править французька по походженню, по шлюбних союзах і по смаках династія - Плантагенети, не володіла ні розмірами, ні багатством країни, чиї долі дотепер направляли суверени з будинку Капетингов. Незважаючи на недавно виниклі, але в дуже малому ступені вдоволені амбіції, англійський король контролював далеко не всю площу Британських островів.

У цих, досить тісних, межах Англія залишалася порівняно бідною і малонаселеною. Освоєння її земель, пізно почате при англо-норманнських суверенах і загальмоване при періодичному поверненні до політичної анархії,

не дозволило їй досягти того рівня процвітання, якого домоглися деякі особливо благополучні регіони на континенті. Її незначному населенню завжди вистачало обмеженої кількості єпархій, і нових не буде аж до XVІ ст.: чотирнадцять у провінції Кентербері, три в Йорку і чотири уельских єпископства помірних розмірів [2, 41]. Оскільки інтенсивного розвитку міст не було, населення країни, імовірно, складало не набагато більше п'яти мільйонів чоловік - ледь третина від населення Франції.

Така ж архаїчність спостерігається й у землекористуванні: великі володіння, або манори (manoіrs), що обробляли власники сеньйора, трудячись на панщині, легше, ніж у Франції, витримали демографічний підйом; велика оранка цілинних земель, почата тільки в XІІІ столітті, була, схоже, почата скоріше на користь і з ініціативи сеньйорів, чим заради розділу цих земель між держателями-цензитаріями, чому і спричинила за собою тимчасове зміцнення панщини і сервільного положення селян, вілланства (vіllaіnage), особливо в господарствах монастирів, капітулів і єпископів; в інших місцях, навпроти, відбувалося зм'якшення панщини, її комутація в грошовий оброк.

Утім, землю обробляли тільки в самих багатих володіннях. Величезні простори крейдових пагорбів Кента і Суссексу, великих ланд Пеннінських гір, малопридатні для землеробства, використовувалися для екстенсивного вівчарства, що додавало англійської сільської місцевості своєрідність і експортне багатство приносило, що країні головне - вовна, у якій мали потребу в першу чергу нідерландські майстерні.

Єдиний значний центр - Лондон, сам по собі поки що і ще на століття складаючийся тільки із Сіті, розташованого до півночі від Темзи, до якого недавно додалися сусідній бург Вестмінстер, щось начебто адміністративної столиці, і побудовані уздовж Стренда - дороги, що з'єднує обоє міст, - витончені палаци сеньйорів, мав набагато менше населення, чим французька столиця [2, 45].

Його могутні цехи обмежували свою активність внутрішньою торгівлею. В всіх інших сферах господарювали іноземці, що у цьому столітті ще досить довго будуть зберігати своє положення, поки зростаюча ксенофобія один раз не позбавить їхньої монополії на користь моряків і негоціантів-аборигенів. Як і у всіх інших місцях, грошові операції вели італійці, але атлантичну торгівлю забезпечували майже одні гасконці; значними привілеями користувалися фламандці, брабантці і насамперед ганзейці, маючи тут процвітаючі колонії, що викликали заздрість місцевого населення.

Політична організація виявляла, як і у Франції, суміш архаїчних рис, що відбивають ще переважав феодальний дух, і сильних монархічних інститутів, що передбачали державу нового часу. Але оскільки ці інститути були організовані раніш, ніж у королівстві Капетингів, довше розвивалися і тому минулого прочніше і краще сприймалися населенням, вони повідомляли королівській владі і її агентам, у чиї обов'язки входило дати відчути цю владу, таку впевненість і такі гарантії, як, може бути, ніде в Європі. По цікавому контрасті це королівство з настільки міцними адміністративними основами періодично грузнуло в нечуваній по розжаренню політичній боротьбі, у якій спаєне і єдине баронство, щоправда, не настільки багате , як у Франції, протистояло особисто королю і вимагало для себе контролю над чиновниками і веденням справ у країні.

Англія як така поділялася приблизно на сорок графств усілякого розміру. Це були чисто адміністративні округи, а не феодальні володіння, як у Франції Королівську владу в графствах здійснювало безліч чиновників: бальї, або reeves, - доменіальні агенти; лісничі і лісники, зобов'язані стежити за виконанням суворих, але уже втрачаючих силу законів, що поширювалися на великі простори, іменовані "лісом", величезні заповідники дичини; ісчитори (escheators), керуючі спадщиною королівських васалів до передачі спадкоємцям або в період малолітства останніх; коронери (coroners), що керують слідством по кримінальних справах про убивства; збирачі постійних або тимчасових податків.

Шериф (sherіff), або віконт, аналог капетингських бальї, людина невисокого походження і часто змінюваний, забезпечував контакт між королем і підданими, брав у відкуп одержання королівських доходів, оплачував місцеві витрати, щорічно представляв у Палату шахів фінансовий звіт, вручав королівські brefs тим, кому вони призначалися, і кожен місяць головував на суді графства, куди викликали вільних людей, де вершили суд, де вибирали присяжних засідателів, настільки типових для середньовічної Англії, і призначали лицарів, що будуть представляти графство в парламенті [1, 67].

Спеціалізація центральних органів, що давно відокремилися від curіa regіs, існувала довше і просунулася далі, ніж у Франції. Три служби, якими відповідно керували канцлер, скарбник і верховні судді (chefs-justіces), являли собою дійсні міністерства в сучасному змісті слова. Канцелярія, бюрократична і зразково організована - вона залишила нам значні архіви - розсилає незліченні листи, розпорядження, brefs з великою печаткою, що розносять усюди волю короля. Палата шахів, яка уже більш двох століть , - центр керування фінансами; її нижня, або дохідна, палата, відігравала роль казначейства, а верхня, або рахункова - рахункової палати. Про її функціонування в XІV в. відомо мало.

Окремо варто розглянути оригінальний інститут парламенту. На початку XІV століття ці майже періодичні збори королівського суду, що відбуваються в залежності від обставин раз у рік або в два роки, ще мають характер якоїсь розширеної Великої ради, де звичайні радники суверена на короткий час сесії, декілька днів або тижнів, беруть собі в помічники визначене число баронів і прелатів, викликуваних індивідуально як ленники короля. Вони і складають Раду в парламенті - особливо урочисту форму королівського суду.

Перевага Плантагенетів у грошових справах полягало в тому, що вони мали майже стабільні , хоч і порівняно убогі ресурси.

Щоб охарактеризувати збройні сили, які мав король, вистачить декількох слів. Англійська армія, як і французька, формується на базі феодального осту. Весь ост цілком одержує платню, щоб він міг вести порівняно довгі кампанії. Контракти, що укладаються з капітанами і називані endentures, дозволяють у будь-який момент перевірити наявний склад загону і виплатити платня .

Піхота, службу якої ще цінують дуже мало, набирається з західних горців, насамперед в Уельсу; їхні загони відрізняються більшою згуртованістю, чим посередня комунальна міліція, який розташовує король Франції. Нарешті, у континентальних війнах Плантагенети одержали відчутну підтримку гасконських контингентів, а також імперських найманців, за дуже високу плату набираються в Нідерландах.