Смекни!
smekni.com

Ткачество Японії (стр. 6 из 7)

Багатоступінчастий шлях підготовки тканини для батіка -вимочування, відбілювання, кип'ятіння. Сам процес, який складається з наступних одна за іншою операцій: покриття гарячим воском -покрашення - сушіння, що повторюється для кожного кольору, відрізнявся важкістю та довгим часом, потребував майстерства та терпіння. На те, щоб зробити один витвір, уходили довгі місяці, а іноді й роки.

В приданому кожної дівчини були обов'язкові речі, зроблені в техніці батіка - одежа, яскрава матерія для обрядів та церемоній, завіси та різноманітні настінні панно з побутовими та міфологічними сюжетами, зображеннями покровителів будинку.

На початку 17 ст. до Індонезії слідом за португальцями потрапляють голландці. Саме вони відкрили батік для Європи. Посвячені та незалежні голландці не могли не помітити, що настінні панногардини, панноі навіть люстри у східному стилі наповнюють звичайне життя людей витворами мистецтва.

У наші дні, як і раніше, має ціну ручний розпис. Багато художників створюють свої витвори, поєднуючи традиції яванського батіку та японсько-китайського розпису по шовку. На зміну воску приходить гутта, резерв на основі каучуку та бензину, а спрощена техніка і поява акрилових фарб роблять розпис по тканині доступним для всіх бажаючих створити щось своє, оригінальне, те, що відповідає власним уявам про красу.

В цьому огляді ми докладно зупинимось на тому, які матеріали та інструменти для розпису по тканині є вітчизняному ринку.

Які фарби вибрати?

Фарби для тканини поділяються на дві категорії: професійні та класу "хобі". Професійні фарби потребують спеціальної підготовки та навиків у роботі. До класу "хобі" відносяться, більш за усе, акрилові фарби, в котрих є пластична синтетична смола. Частки пігменту в них пов'язані між собою емульсією, яка після висихання стає прозорою. Одна із переваг акрилових фарб - швидкість їх висихання. Акрил висихає, як тільки випарується волога, яка знаходиться в ньому; володіє гарним покривним вмінням, дуже доброю яскравістю кольорів, не вигорає під сонцем, не тускніє з часом. Акрил розчиняється у воді, яку можна використовувати в якості розріджувача. При цьому більшість виробників випускають свої розріджувальні засоби, які розширюють та доповнюють можливості акрилу. На відрізнення від інших водних фарб, акрил після висихання не розчиняється водою. Окрім цього він має гарну адгезію (зчеплення поверхонь різнорідних тіл), що дозволяє використовувати його для створення рельєфів.

До фарб класу "хобі" у світі пред'являються дуже високі вимоги: вони мають бути екологічно чистими, не викликати алергії, не мати різкого запаху, пройти контроль міжнародних екологічних служб та індонезійців дуже сильно схожі на фрески у храмах та дерев'яні ікони слов'янських народів: фігури зображені силуетно, образи символічні та умовні, а наявність характерних "тріщинок" від воску ще більш підкреслювала цю схожість. Знайомство з батіком зіграло немалу роль у розвитку текстильного виробництва в Європі. Європейці, які були людьми менш терплячішими, потім модернізували батік, зробили електричні батік-шрифти - прибори, що дозволяють піддержувати віск у розплавленому виді.

У 1801 році Жозе-Марі Жаккар придумав перший автоматичний станок, який дозволяв здійснювати визначену ткацьку програму із використанням перфокарт, який виробляв тканину з малюнком, придуманим художником. З'являються різноманітні хімічні барвники. Справжній батік з його складною технологією поступово забувається.

Однак, на рубежі 19-20 ст. всесвітня зацікавленість розписом по тканині одержала новий розвиток. Завдяки всесвітнім виставкам, європейці відкривають для себе японське мистецтво. Мане, Дега, Тулуз-Лотрек, Ван Гог почергують у ньому нові, незвичайні ідеї. У творчості Поля Гогена можна почути вплив яванського, японського, полінезійського мистецтва.

В прикрашанні японського інтер'єру дуже широко застосовувалися ширми з розписом по тканині. Вони прикрашались живописом, каліграфією та віршами. Живописні прийоми, техніка, самі матеріали (туш, шовк) дуже близькі до китайської каліграфії. Техніка розпису потребувала великого вміння, шовк попередньо оброблявся спеціальними складами, рисовим крохмалем, квасцями, і на ньому писали, як на папері, напівсухим пензликом. Готовий витвір створював відчуття розкошу у традиційно лаконічному японському інтер'єрі.

На рубежі 19-20 ст. європейців охопила жага до екзотики. Привізні естампи, лаки, кераміка, різні дрібнички породжують "японізм", який допомагає народженню нового стилю - модерн. Ширми, абажури, служб охорони здоров'я, тому часто вони мають більш високу ціну. Сьогодні на вітчизняному ринку є велике різноманіття фарб для розпису тканин різних фірм - виробників. Ми зупинимось лише на деяких з них, тих, в яких є найбільш широкий вибір фарб, допоміжних матеріалів, інструментів та аксесуарів.

Фірма РЕВЕО (Франція) вперше виставила на продаж фарби класу "хобі" на вітчизняному ринку в 1994 році. Один із напрямків діяльності фірми — фарби для текстилю. Вони виготовлені за традиційними технологіями, легкі у застосуванні. Практично всі вони закріплюються праскою зі зворотного боку тканини через лист паперу, температура вибирається відповідно до складу тканини. Готовий виріб можна прати. Фарби продаються як окремо, так і в наборах. Чудово поєднуються с відомими засобами для отримання додаткових ефектів.

Окрім фарб, фірма виробляє спеціальні склади:

• Іпсоїог (4,56 у. о.) - допомагає зробити кольори фарб менш яскравими;

• ТЬіскепеп (3,0 у. о.) - служить для загущення фарби, що необхідно для деяких технік розпису;

• Спеціальний розріджувач (3,5 у. о.) - запобігає зниженню яскравості;

• Ога\¥Іп§ Ошп - малювальна рідка резина, додатковий резервний склад, за допомогою якого можна залишати непофарбованими великі частини тканин. Також фірма пропонує прилади, які допомагають у роботі з розписом тканини, аплікатури, пензлики та багато іншого.

Ще одна компанія, яка поставляє на вітчизняний ринок фарби для розпису тканин МУАИА, фірма С.ККЕЦЬКІЖ8ТЬЕК РАКВЕКРАВКІК (Германія). Цікаво й те, що ІАУАИА - це не тільки фарби, але й ціла програма, що направлена на розвиток творчих здібностей людини. Відеофільми, папки з мотивами перекладних малюнків, шовк, рами для ширм (98,4 та 124,8 ОМ), набори для початківців, які складаються з усіх необхідних матеріалів для розпису. А також різноманіття інструментів та засобів, пензлики зі всіма видами волосся, усіх розмірів та на будь-який смак (1,1 - 23,2 ОМ), рами різних конструкцій (від 12,6 до 137,6 ОМ), контурний малювальник (90 ОМ), рапідограф с регулюємою товщиною лінії (105 ОМ), піпетки, аплікатори (2,2 ОМ) та багато іншого, що може знадобитися для роботи. Фарби ІАУАКА дуже прості у використанні, належать до класу "хобі", закріплюються утюгом, мають багату кольорову палітру. Крім фарб пропонуються додаткові аксесуари для роботи по тканинам. Сіль, акварельний ґрунт, освітлювач, згущувач, біліла (2,1 ОМ) та багато іншого.

Американська фірма ЯІІРЕКТ, ОІВВСЖ & 8РЮЕЯ - один з найбільших виробників текстильних фарб Іас§иаг, приналежностей та добавок для розпису будь-яких тканин. Фарби головним чином орієнтовані на професіоналів, для їх застування потрібен деякий опит та знання технології розпису. Фарби закріплюються у запарнику (автоклаві) або за допомогою спеціальних закріплювачів (фіксативів), які входять до складу деяких наборів або пропонуються окремо. Для любителів та початківців випускаються обучаючи та подарункові набори, до яких входить докладна, яскрава інструкція, засоби та добавки, необхідні для виповнення робіт.

Фірма виробляє велику кількість засобів, які призначені для роботи с фарбами, та різних добавок: універсальні контури на водній основі (67 мл) - 3,10 у. о., на основі гутти - від 5,43 до 8,45 у. о. (виріб можна піддавати хімічній чистці), контур N0 Ріолу (після висихання прозорий), віск для батіка, сіль - 1,97 у. о., концентрат - закріплювач (250 мл) - 2 у. о., фіксатив - каталізатор процесу закріплення фарби на тканині (60 мл) - 8,98 у. о., вбираюча колір паста (250 мл) - 2 у. о., засоби для видалення фарби, засіб для техніки "марблінг", квасці, мочевина.

Також виробляються різноманітні засоби та пристрої, необхідні для художників по тканині: аплікатори с різними наконечниками - 3 у. о., кнопки та крючки - 2 у. о., рами та підрамники, аерографи - 50 у. о., пензлики, рапідографи, батік-шрифти.

Фірма КНРЕКТ, ОІВВОИ & 8РГОЕК. не розкриває склад своїх фарб, тому ми не рекомендуємо змішувати їх з фарбами інших виробників і для виготовлення додаткових ефектів користуватися засобами саме цієї фірми.

Особливо приємно, що в цій області почали працювати і вітчизняні виробники. Компанія "ГАММА" (завод "Червоний художник") почала випуск фарб для ручного розпису тканин, які призначені для професіоналів та любителів. Можна підкреслити добру якість фарб, в їх виробництві використовуються якісні імпортні пігменти. Фарби випускаються як у наборі, так і окремими кольорами, призначеними для тканин з натуральних волокон. Набір складається з 5 флаконів основних кольорів (по 70 мл), резерву та інструкції. Резерв, який виробляє компанія, безкольоровий, гарно держить фарбу, може застосовуватися для роботи з фарбами інших виробників. У подальшому компанія планує випуск кольорових резервів. Також розробляються фарби для тканини класу "хобі". До безумовних переваг можна віднести їх ціну - набір коштує 43 рубля. Резерв коштує 6 рублів 20 копійок. Поряд з власними фарбами, компанія "ГАММА" пропонує фарби по тканинам датської фірми 8СШЕКИШО та англійської ОАЬЕК.-КО\¥КЕ¥, а також різні інструменти для роботи з фарбами: аерографи (75 руб.), пензлики (від 6 до ЗО руб.), скляні трубочки для резерву (2 руб.), літературу, яка допомагає в освоєнні технік розпису.