Смекни!
smekni.com

Ткачество Японії (стр. 7 из 7)

Матеріали

Резерви (контури) - склади, необхідні для того, щоб запобігти розтіканню фарби. Проникаючи у тканину, резерв пропитує її наскрізь та створює ніби перегородку, яка не пропускає ні фарбу, ні будь-яку іншу рідину. Резерви виробляються різних кольорів, що дозволяє використовувати їх в якості додаткової декоративної відділки.

ВАЖЛИВО! Багато виробників користуються назвою "гутта", але в якості резерву може використовуватися тільки гутта на резиновій основі. У вітчизняних натуральних тканинах використовуються синтетичні додатки, тому до імпортних резервів краще додавати трохи бензину, це покращить їх проникаючу дію та допоможе запобігти можливих неприємних несподіваностей.

Сіль, мочевина, квасці, згущувачі, розріджувачі, ґрунти, очисники, закріплювачі, спеціальні засоби та додатки служать для роботи у різних техніках та створювання додаткових ефектів.

Рами

Рама - один із основних та необхідних вам інструментів. Натягнута на раму тканина допоможе запобігти викривлення розмірів малюнку, незбіжності контурних ліній, дасть рівномірне розтікання фарби. Якщо тканина натягнута правильно, то кинута на середину булавка відскочить від неї доверху.

Рами ступінчатих конструкцій дозволяють натягувати матеріал, скріплюючи рейки у спеціальних пазах (ступенях). Вони дуже прості у звертанні, але потребують використовувати тканину визначеного розміру, який треба підбирати під відстань ступенів рами, що незручно при роботи з тканиною з обробленими краями. Цього недоліку немає в рамах, які закріплюються гайками та бовтами, що вільно пересуваються в пазах. В якості рами для великих робіт підійде підрамник. Для невеликих малюнків можна використовувати п'яльці.

ВАЖЛИВО! Дерев'яні рами, перш ніж обтягувати їх тканиною, треба обклеїти скотчем або будь-якою клейкою стрічкою, що захистить дерево від попадання на нього води та фарби. Після видалення клейкої стрічки рама залишиться сухою та чистою і не забруднить вашу наступну роботу.

Пензлики

Для початку добре б мати як мінімум три - чотири пензлики. Пензлик для розпису тканини повинен бути пружним, з довгим ворсом, добре брати та віддавати вологу. Із натуральних підійде колонок, борсук, червона куниця, тур. Ви повинні прослідкувати за тим, щоб змочений водою пензлик мав гострий кінець. Тонкі пензлики (№№ 3-5) потрібні для приробітки дрібних деталей, №№ 10-12 для розпису невеликих та середніх дільниць. Крупні- дільниці розписуються м'якими та широкими пензликами, або спеціальним віяльним пензликом. Фірми пропонують пензлики із синтетичних волокон, бамбукові, спеціальні пензлики для роботи у техніці трафарету, мармуровій техніці.

ВАЖЛИВО! Пензлик не можна класти у воду кінчиком вниз. Після роботи промийте його в чистій воді, додав краплю засобу для миття посуду, це особливо важно при використанні акрилових фарб. Вологий пензлик не ставте у стакан, перш ніж він повинен добре висохнути.

Інші прилади

Трьохзубчасті крючки та кнопки використовуються для натягування та закріплення на рамі тканини з необробленими краями. Булавки, голки та "кігті" необхідні для закріплення тканини, яка має оброблені краї.

Пластмасові флакони - аплікатори та металеві наконечники - канюлі допоможуть виконати тонкі лінії та контури при нанесенні резерву та фарби. З цією ж метою використовується і спеціальна скляна трубочка.

У продажу є спеціальний контурний малювальник, який дозволяє піддержувати рівну лінію контуру як початківцям, так і професіоналам.

Спрей - пульверизатор знадобиться для роботи у незалежній, трафаретній та аерографічній техніках розпису. З часом ви можете купити і аерограф, він гарантує чудовий результат, але й коштує недешево. Вітчизняні аерографи дешевші, але про роботі з ними можливі неприємності у вигляді ляпок.

Рапідограф може стати у пригоді, якщо ви вирішите прикрасити тканину виразами великих мудреців, строками любимих віршів або захочете зайнятися каліграфією на тканині.

За допомогою фантомного фломастеру ви зможете перекласти
малюнок на тканину, не боячись помилок при перекладі малюнка, він
зникає, якщо на нього потрапить вода. З цією .метою підійде і дуже
м'який олівець.

Піпетки потрібні для збору фарб із склянок при змішуванні.

Палітри служать для змішування фарб.

Камінці, термостійкі ґудзики, скляні шарики, міцні нитки та стрічки стануть у пригоді для створення ефектів в вузликовій техніці.

Трафарети та спеціальні формочки для набійки допоможуть вам у виборі малюнку.

Дерев'яні рами для ширм, каркаси для абажурів, різноманітні рамки та паспарту служать для остаточного оформлення виконаної роботи.

Фен, окрім прискорення процесу висихання фарби, може допомогти добитися оригінальних колористичних змін в акварельній техніці.


Список використаної літератури:

1. Виставка сучасного японського прикладного мистецтва, Каталог, вступна стаття Окада Дисіо. - Токіо: "Витончені мистецтва", 1957; ,'.'.'"■:.; ".

2. Гєссе - Варти Е. Японія та японці.-СПб.: 1994;

3. Іто Нобуа, Маеда Тайдзі. Історія японського мистецтва. - М.: "Прогрес", 1965;

4. Конрад Н.И. Очерк історії культури середньовікової Японії. –і М.: "Мистецтво", 1980;•

5. Ніколаєва Н.С. Декоративні розписи Японії 16-18 століть. -М.: "Образотворче мистецтво", 1989;

6. Ніколаєва Н.С. Сучасне мистецтво Японії кінця 19 - початку 20 століть. -М.: "Радянський художник", 1968;

7. Отв. редактор Клімов Р.Б. Збірник статей "Японське мистецтво". - М: Видавництво східної літератури, 1959;

8. Сердюк Е.А. Японська театральна гравюра 17-19 століть. - М: "Мистецтво", 1980.


ФАРБИ ДЛЯ ТКАНИНИ

Огляд ринку

Погодьтеся, що тканина - це останнє, що мі вибираємо перед закінченням ремонту. Штори на вікнах, ковдри, чохли на меблі, скатертини та постільна білизна обмежують наше уявлення о тканині в інтер'єрі.

Тканина - один з найдревніших матеріалів, якими користуються для прикраси житла. Сама фактура матеріалу дозволяє зробити враження тепла та затишку, добитися оригінальності, живості контрастів та водночас синтезувати єдиний інтер'єр з рахунком потреб та смаків кожного члена родини.

Рослинні волокна - справжні регулятори вологості, гарні звуко- та тепло-ізолятори. Усі ці чудові якості роблять тканину одним з найважливіших матеріалів в оформленні житла.

Природні, огранені кольори природних волокон не можуть задовольнити зростаючі потреби людини, його бажання проявити свою індивідуальність, відобразити оточуючу його природу. Тому людина з давніх часів шукала можливості прикрасити тканину. Найдревніші способи - покрашення та набійка - відомі у багатьох народностей світу, але найвищого розвитку мистецтво декорування тканини досягло на Сході: в Індії, Індонезії, Китаї та Японії.

Побут людин, природні ресурси, клімат та релігія - все відображалося у справжніх витворах мистецтва на тканині.