Смекни!
smekni.com

Типологія знакових систем культури (стр. 2 из 4)

Таким чином, в Петербурзькому гербі використані мотиви римського герба. Це символічно виражає ідею про Санкт-Петербург як новий Рим.

Таким чином, рівень розуміння символу може бути різним, і щоб дістатися до глибших його смислових шарів, треба задуматися над його змістом.

Сенс символу часто складається історично: з часом в ньому на первинний зміст нашаровуються новий зміст. Глибинний історико-культурний сенс такого символу може бути зрозуміла тільки тому, хто знає його походження і життя в розвитку культури.

Двохголовий орел - символ сили, могутності держави, його орлиної "висоти польоту". Але для того, хто знає історію і пам'ятає, що ця горда двоголова птиця прилетіла до нас на крилах християнства з Візантії, гербом якої вона була, в російському гербі виявляється ще один сенс: зв'язок культур, історична спадкоємність християнської культури.

А якщо взяти до уваги, що Візантія була імперією, що успадкувала державний знак колись могутній Римській імперії, що силою зброї підпорядкувала собі величезну територію, то в зміст цього символу включається новий смисловий регістр: ідея імперської влади і могутності, світового панування, звитяжних воєн і завоювань, цезаріанської слави.

Іван III, бажаючи, мабуть, підкреслити значення Росії як великої держави, замінив візантійським орлом в державному знаку Росії колишнього лева, що терзає змію. Можна піти ще далі: двоглавий орел спочатку був знаком одного з кращих римських легіонів (а ще раніше, ймовірно, тотемним знаком племені, з якого він формувався); цей легіон прославився не лише військовою доблестю, але і лютістю по відношенню до ворогів. І це додає змісту нові - і вельми небезпечні - смислові відтінки. А якщо врахувати, що двоглавий орел, перш ніж стати державним символом Візантії, до цього малювався в гербових знаках декількох європейських держав; і, крім того, взяти до уваги, що двоглавого орла змальовували разом зі своїми богами ще древні шумери і хетти на рельєфах III - II тис. до н. е., знайдених в Малій Азії, - те символіка нинішнього герба включає ідею духовної єдності Заходу і Сходу - ідею, дуже важливу для нашої країни, лежачої на стику між ними.

Зв'язок зовнішнього вигляду символу з його глибинним ідейним сенсом включає деякий елемент умовності. Проте в основі цього зв'язку завжди лежить якась іконічна схожість. Як писав Ф. де Соссюр, символ "не до кінця довільний": ваги можуть бути символом справедливості, оскільки іконічно містять ідею рівноваги, а, наприклад, колісниця - ні.

1.4 Конвенціональні (умовні) знаки

Конвенціональний знак служить позначенням предмету: "за умови" - тому, що люди вважають за його знак цього предмету. Конвенціональні знаки зазвичай мають мало спільного з тим, на що указують, і додання ним певного значення є лише результатом угоди, договори. Конвенціональні знаки створюються спеціально для того, щоб виконувати знакову функцію, і ні для якої іншій меті не потрібні.

Прості приклади конвенціональних знаків: шкільний дзвінок; червоний хрест на машині "швидкої допомоги"; "зебра" на пішохідному переході; зірки і смуги на погонах.

Існують два основні види конвенціональних знаків - сигнали і індекси.

Сигнали - знаки сповіщення або попередження. Із значенням, яке додається найбільш поширеним і загальноприйнятим в даній культурі сигналам, люди знайомляться з дитинства (наприклад, значення кольорів світлофора). Значення спеціальних сигналів стає відомим тільки в результаті навчання (сигналізація прапорця на флоті, навігаційні сигнали).

Індекси - умовні позначення якихось предметів або ситуацій, що мають компактний вигляд і вживані для того, щоб виділити ці предмети і ситуації з низки інших. Приклади знаків-індексів: свідчення приладів, картографічні знаки, умовні значки в схемах, графіках, шкільні оцінки і так далі

Разом з окремими конвенціональними знаками в ході розвитку культури виникають різноманітні системи конвенціональних знаків. Наприклад, геральдика, система знаків дорожнього руху, церемоніального знакові системи, пов'язані з обрядами. Особливе значення мають образно-символічні системи в мистецтві - "художні мови", свої в кожному виді мистецтва.

1.5 Вербальні знакові системи - природні мови

Це найважливіші із створених людьми знакових систем. Їх називають "природними", щоб відрізнити від штучних мов. Будь-якій з декількох тисяч природних мов - це знакова система, що історично склалася, твірна основи всієї культури народу, що говорить на нім. Ніяка інша знакова система не може порівнятися з ним по своєму культурному значенню.

Людська мова склалася на основі можливостей, закладених в біологічній природі людини. Мабуть, людина володіє природженою мовною здатністю, що генетично передається по спадку, тобто психофізіологічним механізмом, за допомогою якого дитя протягом перших років життя може навчитися мові. Але реалізація і розвиток мовної здатності відбувається у людей в процесі спілкування. Спостереження над дітьми, що опинилися поза людським суспільством (так звані "мауглі" - діти, що загубилися і виросли серед тварин), показали, що вони не уміють говорити і навчитися мові, мабуть, не можуть. Мова формується і розвивається людьми тільки завдяки спільному, суспільному життю. Тому він хоча і має біологічні передумови, але є по своїй суті соціальним феноменом.

У всякій мові існують норми, що визначають побудову мови. Люди, що говорять на одній мові, здатні розуміти один одного тому, що дотримуються одних і тих же норм. Недотримання цих норм породжує плутанину і непорозуміння. Наочним прикладом тому служить відоме вираження "Стратити не можна помилувати", яке може придбати два протилежні сенси залежно від того, де поставити кому (або в усній мові - де зробити інтонаційну паузу). Але разом з тим кордони мовних норм не є жорсткими. Вони достатньо гнучкі і мінливі, щоб дати простір уяві і забезпечити пристосування мови до новин, що виникають в культурі. Наприклад, принципово нова ідея вимагає нових мовних засобів для її пояснення: адже дійсно нову ідею не можна визначити або логічно вивести з понять, що вже існують в мові.

Як правило, доводиться удаватися до новоутворень, які з часом стають повноправними елементами мови. Так увійшли до мови багато наукових термінів: "гени", "несвідоме" (прикметник, що став іменником!), "хвилі вірогідності", "кварки" і ін.

Природна мова - відкрита система. Вона здібна до необмеженого розвитку.

Історія розвитку культури відбивається в історії розвитку мови. Але еволюція мови не є просто наслідком змін в суспільному житті. Не дивлячись на зміни, що відбуваються в мові, він залишається одним і тим же протягом століть, і діти розуміють своїх предків, а діди - внуків і правнуків. Річ у тому, що разом з швидко змінюваним шаром лексики в мові є основний словниковий фонд - лексичне "ядро" мови, яке зберігається століттями. Сюди входять всі кореневі слова. Вони зрозумілі всім носіям даної мови, відрізняються високою частотністю вжитку і служать джерелом для нових словотворень. Це, наприклад, такі слова, як "вода", "будинок", "мати", "робота", "десять", "я", "твій" і тому подібне Основний словарний фонд з часом теж змінюється (так, наші предки говорили не "орати землю", а "кричати землю"). Але ці зміни здійснюються дуже повільно - інакше люди різних поколінь не могли б зрозуміти один одного і досвід минулого не накопичувався б в культурі.

1.6 Знакові системи запису

Найважливіша з них - лист, система запису знаків природної мови, усній мові. До цього типа знакових систем відноситься також нотна грамота, способи запису танцю і тому подібне Особливістю знакових систем цього типа є те, що вони виникають на базі інших знакових систем - розмовної мови, музики, танцю - і вторинні по відношенню до ним. Винахід знакових систем запису - одне з найбільших досягнень людської думки. Особливо велику роль зіграла поява і розвиток писемності, що дозволив людській культурі вийти з початкового, примітивного стану. Без писемності був би неможливий розвиток науки, техніка, мистецтва, має рацію і так далі

Зародком писемності був так званий "наочний лист" - виникле ще в первісному суспільстві використання предметів для передачі повідомлень (наприклад, оливковій гілці як знак світу). Першою стадією історії писемності був лист в малюнках (піктографія). На наступному етапі виникає ідеографічний лист, в якому малюнки набувають все більш спрощеного і схематичного характеру (ієрогліфи). І нарешті, на третій стадії створюється алфавітний лист, в якому використовується порівняно невеликий набір письмових знаків, що означають не слова, а складові їх звуки усної мови.

З виникненням писемності зачинають складатися мовні норми і правила, створюється нормована літературна мова, з'являються прийоми обробки тексту. В результаті удосконалюються способи вираження думці в мові, підвищуються точність і глибина передачі її нюансів.

Невимірний зростає кількість циркулюючої в суспільстві інформації. Неписьменні мови могли забезпечити передачу лише того обсягу знань, який зберігався у фольклорі і обмежувався можливостями жерця або оповідача. Писемність дозволяє суспільству транслювати інформацію, кількість якої набагато перевершує об'єм пам'яті окремої людини. Виникають бібліотеки, що виконують функцію сховищ знання. Оригінальна, нестандартна думка, яка серед сучасників вважається за не запам'ятовування, без писемності була б після смерті автора забута, і нащадки не знали б про неї. Лист дає можливість відобразити її. Це відкриває широкі можливості для розвитку творчості.