Смекни!
smekni.com

Типологія знакових систем культури (стр. 3 из 4)

Розділ 2. Функція мови в культурі

2.1 Мова і мислення

В процесі мислення мови виконує три основні функції (їх називають когнітивні функції мови):

1. Номінативна функція. Мислення завжди є мислення про щось. Неможна "мислити ні про що". Те, про що ми мислимо, називають предметом мислення. Слова природної мови виступають в процесі мислення як імена предметів мислення. У це і полягає виконувана мовою номінативна (nomina - лат. "ім'я") функція.

2. Конструктивна функція. В ході мислення слова-імена зв'язуються в пропозиції, що описують властивості і стосунки предметів. Переходячи по правилах логіки від одних пропозицій до інших, люди будують вербальні конструкції, за допомогою яких описується і пояснюється реальність.

3. Акумулятивна функція. У мові фіксуються і зберігаються результати мислення - різного роду знання. До появи писемності акумуляція знань йшла через усну мову, за допомогою якої люди зберігали, передавали від покоління до покоління.

Але якщо ми постійно "навішуємо" на предмети нашого мислення словесні "ярлики", описуємо мир словесними конструкціями і акумулюємо знання про нього в певній мові, то встає питання: адже мови різних народів різні - чи не можна передбачити, що люди, що говорять на різних мовах, повинні і мислити по-різному? Це припущення отримала назва "Гіпотеза лінгвістичної відносності", або "гіпотеза Сепіра-уорфа" (по іменах її учених, що розробили).

Згідно цій гіпотезі, мова є не просто засіб вираження і оформлення думок - він визначає хід наших розумових процесів і їх результати. Ми розчленовуємо, структуруємо і класифікуємо спостережувані явища так, як того вимагає лексика і граматика нашої мови. А оскільки від використовуваної мови залежать процеси і результати мислення, остільки в культурах, що розрізняються по мові, формуються і різні уявлення про світ. Китаєць не лише говорить, але і мислить інакше, ніж англієць; російська мова регулює і програмує розумові процеси одним чином, а арабська мова - по-іншому, а тому картина миру в російській культурі - одна, а в арабській - інша.

Б. Уорф та інші дослідники приводять безліч різноманітних фактів, що свідчать на користь цієї гіпотези: Відмінності між мовами найпомітніше виявляються в тому, що в кожному з них є так звана безеквівалентна лексика, тобто слова, які не перекладаються іншими мовами однослівно. У російській мові це такі слова, як "гармонія", "народоволець", "недільник", "наврочити". У західноєвропейських мовах російському слову "рука" відповідають два слова: "гроно руки" і "частка руки від плеча до кисті". Тому німець і англієць не може сказати: "Я поранив руку". Йому обов'язково потрібно вказати яку частку руки він поранив. На питання: "Скільки кольорів веселці?" будь-яка російська людина не замислюючись відповість: "Сім". Але німець відповість: "Шість". Синій і блакитний позначається в німецькій мові одним і тим же словом “blau". Німці, звичайно відчувають різницю між цими кольорами, але не вважають їх за настільки різних, щоб згадувати серед барв веселки кожен окремо. Виходить, що склад основних кольорів спектру залежить від того, на якій мові ми про них говоримо. Відсутність в мові слів, відповідних безеквівалентній лексиці іншої мови, називають лакунами. Як і безеквівалентні слова, так і лакуни стають помітними тільки при зіставленні мов. Лакуни обумовлені відмінностями між культурами.

Майже у всіх мовах іменники мають граматичний рід - чоловічий, жіночий, середній. Але ділення по пологах в кожній мові робиться по-своєму, і це накладає відбиток на наші уявлення про речі і процеси, що позначаються ними. Наприклад, у росіян "сонце" - середнього роду, у німців - жіночого, у французів - чоловічого. Подібні відмінності нерідко породжують і різницю пов'язаних з даним предметом уявлень. Це особливо позначається на фольклорних і літературних образах і нерідко доставляють багато мук перекладачам. У вірші Гейне "Сосна і пальма" малюється образ мужнього залицяльника недоступної для нього прекрасної пальми. У німецькому для позначення сосни є слово чоловічого роду (der Fichtenbaum), а для пальми - жіночого (die Palme), і все виглядає чудово: Він, der Fichtenbaum, що стоїть самотньо на північній скелі, сумує про Неї, die Palme, далекій південній красуні. Але як це виразити російською мовою, якщо в нім і пальма, і сосна - жіночого роду? У переказі Лермонтова "на півночі дикому стоїть самотньо на голій вершині сосна", якою сниться, що "в пустелі далекій. одна і сумна на кручі пальному прекрасна пальма росте"; тема безнадійної любові чоловіка до жінки замінена темою гіркої самоти, і причиною тому служить те, що "сосна" українською - іншого роду, ніж німецькою. Тютчев, перекладаючи той же вірш Гейне, замінив сосну кедром: "На півночі похмурій, на дикій скелі, кедр самотній під снігом біліє"; але кедр - дерево південне сибірські кедрові горішки не від кедра, а від кедрової сосни) стояти на півночі під снігом він не може. Фет зробив інакше: у нього "на півночі дуб самотньо стоїть на пагорбі крутому"; при цьому довелося замінити дику кручу на далекій півночі менш суворим "пагорбом", оскільки дуби на північних скелях не ростуть. Напевно, аналогічні труднощі представляв би переклад німецькою мовою відомої російської пісні "Що коштуєш гойдаючись, тонка горобина?" Адже горобина мріє про могутній дуб. Як це виглядатиме в переказі, якщо у німців дуб - жіночого роду (die Eiche)? Образ дуба-богатиря у них не можливий із-за граматики! Так впливає мова на художнє мислення.

2.2 Мова і спілкування

Природна мова виступає як засіб спілкування тому, що він є кодом, на якому люди передають один одному інформацію. Сам же процес спілкування за допомогою мови, тобто передачі інформації в цьому коді, здійснюється за допомогою мови.

Мова виконує свої комунікативні функції тоді, коли вони реалізується в мові. Акт мовної комунікації представлений на мал.1

Мал. 1 Схема акту мовної комунікації.

Відповідно до цієї схеми можна виділити три найважливіші комунікативні функції мови.

1. Референтна функція направлена на предмет повідомлення. Вона полягає в передачі інформації про нього. Предметом повідомлення може бути і опис якогось феномену (як реального, так і вигаданого), і побажання або поведінка, і питання.

2. Експресивна функція пов'язана з віддзеркаленням в повідомленні особи автора. Мова виступає як засіб самовираження особи. Автор передає свої відчуття, переживання і емоції, своє відношення до того, про що йде мова.

3. Імпресивна функція орієнтована на адресат повідомлення і передбачає дію на його стан. Завдяки ній адресат отримує не лише інформацію про предмет повідомлення, але і емоційні враження - як про цей предмет, так і про автора. Ця функція дозволяє викликати у адресата певні настрої, відчуття, бажання і спонукати його до якихось дій.

Окрім вказаних трьох функцій мови заслуговує на увагу ще одна.

4. Поетична (естетична) функція. Вона стосується естетичних властивостей повідомлення і стає особливо важливою, коли мова (усна або письмова) виступає як художній текст, як витвір мистецтва. Як відбувається реалізація цієї функції в художній мові, які особливості поетичного тексту, в чому полягає таємниця його емоційної дії на слухачів (читачів).

Розділ 3. Приклад інтерпретації культурного тексту: семіотика "Мідного вершника"

Знаменитий пам'ятник Петру I був урочисто відкритий 7 серпня 1782 року. На честь цієї події була вибита пам'ятна медаль з його зображенням. Але що дивно: не медалі скеля під ногами коня має великий виступ, якого в самому пам'ятнику немає. Ще дивніше те, що сучасники неначе не відмітили цієї розбіжності: ні у одному з багаточисельних відгуків немає ніяких згадок (хоча зменшення розміру скеля - її звуження - наголошувалося багатьма).

Перша з відмічених дивацтв пояснюється просто. Творець пам'ятника - французький художник Е. Фальконе, проект якого був визнаний кращим на оголошеному Катериною II конкурсі, - приїхавши до Санкт-Петербурга, три роки працював над його моделлю і представив її на публічний огляд весною 1770 року. Восени того ж року на Сенатський майдан був доставлений величезний гранітний камінь, який повинен був стати підніжжям пам'ятника. І потім 12 років довелося витратити на обробку цього каменя і відливання статуї. Медаль із зображенням монумента була вибита задовго до його відкриття по зробленому в 1770 році художником А. Лосенку малюнок моделі пам'ятника. Фальконе сколов виступ в скелі завдовжки в "два фути з половиною" вже після того, як медаль була готова. Але чому сучасники не звернули увагу на те, що в постаменті пам'ятника зник великий передній виступ скелі?

Щоб відповісти на це питання, треба зрозуміти який був образ Петра I в очах людей XVIII століття і що вони чекали побачити в його пам'ятнику. Задум Фальконе полягав в тому, щоб показати освіченого монарха, який в боротьбі з дикістю і варварством веде вітчизна до прогресу. "Крутість гори суть перешкоди, які Петро мав, проводячи в дійство свої наміри. простий убір коня і вершника є прості і грубі вдачі і неосвіченість, які Петро знайшов в народі, які він перетворити намірився", - так характеризував А.Н. Радіщев зміст монумента.