Смекни!
smekni.com

Програмування та організація дослідження (стр. 2 из 4)

Програма соціологічного дослідження є науковим документом, що містить схему логічно обґрунтованого переходу від загальних теоретичних уявлень про до­сліджуване соціальне явище, до використання інстру­ментарію і виконання дослідницьких процедур (збирання, обробки та аналізу інформації). Вона є страте­гічним документом, який дає змогу зробити висновки щодо концептуальних засад, методики проведення, спрогнозувати його результативність.

Програма виконує методологічну, методичну, орга­нізаційну функції. їх реалізація впливає на структу­ру програми, яка складається з методологічної та ме­тодичної частин.

Методологічна частина програми охоплює такі компоненти:

— формулювання та обґрунтування проблеми;

— розробку мети і завдань дослідження;

— визначення об'єкта і предмета дослідження;

— системний аналіз об'єкта дослідження;

— формулювання робочих гіпотез дослідження;

— інтерпретацію та операціоналізацію основних понять дослідження.

Методична частина програми передбачає:

— розробку стратегічного плану дослідження;

— визначення досліджуваної сукупності, розробку вибірки дослідження;

— вибір і опис методів збирання первинної соціо­логічної інформації (опитування, аналіз документів, спостереження, експеримент);

— обґрунтування логіки аналізу та інтерпретацію зібраної первинної соціологічної інформації за розроб­леним інструментарієм;

— опис схеми аналізу отриманих даних.

Створення програми починається з окреслення про­блеми дослідження, тобто з визначення предмета і ме­ти дослідження (наприклад, дослідження громадської думки щодо майбутніх виборів, вивчення попиту насе­лення на певні товари, тенденцій злочинності серед певного прошарку населення, з'ясування становища молоді на ринку тощо). Отже, предметом дослідження є реальні життєві протиріччя, які створюють проб­лемну соціальну ситуацію, для вирішення якої необ­хідна правдива, оперативна, науково обґрунтована ін­формація.

Соціальна проблема — суперечлива ситуація реального жит­тя, що має масовий характер і стосується інтересів соціальних спільнот, груп.

Соціологія використовує різноманітні підходи до визначення типу соціальної проблеми, беручи за осно­ву мету дослідження, носія проблеми, масштаби її поширення, час дії, глибину суперечності, що створює проблему.

Відповідно до мети виокремлюють гносеологічні (логіко-пізнавальні) і предметні проблеми. Гносеоло­гічні проблеми спричинені нестачею інформації про стан, тенденції функціонування соціального об'єкта. Тобто народження проблеми зумовлене недостатністю знання про певні процеси, явища соціального життя. Предметні проблеми — це суперечності, зумовлені зіткненням інтересів соціальних спільнот, інститутів, які дестабілізують їхню життєдіяльність і стимулю­ють до активних дій.

За носіями виділяють такі види соціальних проб­лем: проблеми окремих соціальних груп (соціально-де­мографічних, національних, професійних, політичних та інших); проблеми соціальних інститутів, конкрет­них виробничих підприємств, державних закладів та установ, закладів освіти, організацій тощо.

За масштабами поширеності соціальні проблеми можуть бути державними, регіональними, локальни­ми, відповідно до часу дії — нетривалими і довготри­валими.

Беручи за критерій глибину суперечностей, мож­на виокремити однопланові (стосуються одного аспек­ту соціального явища, процесу); системні (характерні для багатьох елементів соціального явища, процесу) і функціональні (спричинені порушенням глибинних зв'язків у механізмі функціонування соціального яви­ща або процесу) соціальні проблеми.

Для того щоб сформулювати соціальну проблему, необхідно:

— на підставі аналізу документів замовника скла­сти уявлення про реальну проблемну ситуацію;

— провести розмову з керівниками і працівниками організації-замовника з метою отримання додаткової інформації щодо проблемної ситуації;

— проаналізувати наукову літературу, статистичні матеріали, дані інших досліджень (соціологічних, еко­номічних, політологічних тощо) для остаточного за­вершення інформаційного пошуку.

З'ясування проблеми дослідження є надто важли­вою справою, оскільки помилки помножуються на всіх наступних стадіях. Потрібно розрізняти реальні й надумані, міфічні, соціальні проблеми; уникати до­слідження вельми масштабних соціальних проблем, що може призвести до ускладнення інструментарію, непередбачених матеріальних і часових витрат на про­ведення дослідження та зробить його громіздким і ма­лоефективним; прагнути до якомога точнішого, конк­ретнішого формулювання проблеми, що дасть змогу грамотно та оперативно провести соціологічне дослі­дження і розробити адекватні рекомендації.

При цьому необхідно розрізняти проблеми соціаль­ні й наукові. Як відомо, соціальна проблема — це життєве протиріччя, яке потребує вирішення. Немож­ливість вирішення соціальної проблеми існуючими засобами і методами змушує вдатися до наукового пі­знання. Наукова проблема повинна більш-менш точ­но відображати проблемну соціальну ситуацію. З'ясу­вання власне наукової проблеми дає змогу зафіксува­ти, з одного боку, наявність соціальної проблеми, а з іншого — відсутність або застарілість шляхів, способів її вирішення. Постановка наукової проблеми означає вихід за межі вже вивченого у сферу того, що тільки починають вивчати. Проблема дослідження завжди передбачає свого носія — певну спільноту чи групу, їх діяльність. Тому об'єктом дослідження найчастіше є те, що містить соціальне протиріччя і породжує проб­лемну ситуацію.

Об'єкт соціологічного дослідження — певна соціальна реаль­ність, яка потребує цілеспрямованого вивчення (соціальні спільноти, суб'єкти, процеси у їх конкретних, відносно завер­шених станах та взаємодії).

Об'єкт дослідження існує в соціальній реальності незалежно від дослідника. Предмет дослідження має штучне походження, оскільки формулюється дослід­ником відповідно до мети і завдань дослідження.

Предмет соціологічного дослідження — найбільш значущі з теоретичної або практичної точки зору особливості, сторони об'єкта, які необхідно дослідити.

Один і той самий соціальний об'єкт може мати ба­гато особливостей, якостей, сторін, які відображають певну його характеристику. Тому вибір предмета до­слідження передбачає чітку постановку проблеми, формулювання мети і завдань дослідження, системний аналіз його об'єкта.

У реальному соціологічному дослідженні визначен­ня об'єкта і предмета іноді зумовлює певні труднощі. Тому програма дослідження обов'язково передбачає системний аналіз об'єкта, основною метою якого є побудова гіпотетичної (концептуальної) моделі об'єкта з урахуванням комплексу його елементів, зовнішніх і внутрішніх зв'язків. Такий аналіз об'єкта досліджен­ня дає змогу:

— зафіксувати його складові, зовнішні та внутріш­ні зв'язки;

— описати механізм його функціонування і розвитку;

— встановити головні й другорядні чинники, що визначають цей механізм;

— конкретизувати проблемну ситуацію;

— з'ясувати предмет дослідження;

— визначити й проінтерпретувати основні поняття дослідження;

— розробити робочі гіпотези;

— виокремити категорії та одиниці аналізу.

Важливим у системному аналізі є встановлення

сукупності чинників, які впливають на об'єкт і визна­чають напрями і тенденції його функціонування та розвитку. Тому дослідник повинен виокремити та опи­сати якнайбільше цих чинників, встановити їх значен­ня, зв'язок, силу і специфіку впливу. Загалом чинни­ки класифікують на загальні (характерні для всього класу подібних об'єктів), специфічні (характерні для конкретного об'єкта), зовнішні (знаходяться у навко­лишньому середовищі), внутрішні (містяться у самому об'єкті), функціональні (визначають функціональні зв'язки елементів об'єкта), структурні (забезпечують спосіб зв'язку елементів об'єкта), генетичні (зумовлю­ють походження і послідовність станів об'єкта), об'єк­тивні (їх дія не залежить від функціонування об'єкта), суб'єктивні (залежать від функціонування об'єкта), прямі (результати їх впливу виявляються безпосеред­ньо), опосередковані (результати їх впливу проявля­ються у взаємодії з іншими факторами), індивідуальні (пов'язані з діяльністю окремих учасників), колектив­ні (пов'язані з діяльністю соціальної спільноти, групи, колективу).

Мета і завдання соціологічного дослідження

Мета соціологічного дослідження містить в собі відповідь на питання, для чого воно проводиться, орі­єнтує дослідження на кінцевий результат, визначає логіку і спрямованість завдань, упорядковує різнома­нітні дослідницькі процедури. Відповідно до мети соціологічні дослідження поділяють на теоретико-пізнавальні (спрямовані на глибше пізнання явища чи процесу, отримання нового, різнобічного знання, вирі­шення соціальних проблем шляхом розробки нових підходів до їх вивчення) і прикладні (націлені на практичне розв'язання чітко окреслених соціальних проблем — організаційних, управлінських, соціально-психологічних, пов'язаних з вирішенням конфліктних ситуацій тощо). Оскільки мета дослідження має уза­гальнений вигляд, для її досягнення треба розробити завдання.

Завдання соціологічного дослідження логічно сформульо­вані настанови, вказівки, послідовне вирішення яких конкре­тизує поставлену мету і забезпечує Ті реалізацію.

Завдання соціологічного дослідження поділяють на головні (передбачають пошук відповідей на головне запитання, безпосередньо пов'язане з розв'язанням поставленої проблеми), часткові (виникають у проце­сі вирішення головних завдань, випливають з них і та­кож спрямовані на розв'язання проблеми) і додаткові (можуть бути логічно не пов'язаними з метою до­слідження, виникають у разі необхідності вирішення якихось додаткових питань, наприклад, методичних).