Смекни!
smekni.com

Програмування та організація дослідження (стр. 3 из 4)

Теоретична та емпірична інтерпретація понять

З'ясовуючи сутність предмета соціологічного аналі­зу, дослідник використовує поняття, які є ключовими у теоретичному опрацюванні соціальних явищ і проце­сів. При цьому важливе значення має не просто наяв­ність понять, з якими працюють дослідники, виробля­ючи програму, а їх чітке, одностайне розуміння і ви­користання впродовж усього дослідження. У жодному разі не можна допустити розпливчастого формулюван­ня, використання у різних контекстах, наявності кіль­кох визначень, оскільки це може унеможливити зіставлення теоретичних положень з емпіричними да­ними, перевірку (підтвердження або спростування) розроблених гіпотез, аналіз первинних даних. Найраціональніше послуговуватися загальноприйнятими ви­значеннями понять, наведеними у довідниках, енцик­лопедіях, тлумачних словниках, підручниках, іншій спеціальній літературі. За їх відсутності варто спиратися на логіку, наукову позицію і досвід дослідника.

Завдання науковця полягає в розкритті, поясненні, тлумаченні, фіксації змісту понять відповідно до кон­цепції дослідження. За необхідності використання авторського поняття слід з'ясувати, на підставі чого воно сформульоване, які правила при цьому були застосовані. Дана процедура має назву теоретична ін­терпретація.

Пошук емпіричних значень поняття у термінах, які пояснюють його зміст і важливі під час конкретного дослідження, називають емпіричною інтерпретацією, а визначення поняття через фіксацію емпіричних ознак — операційним визначенням (операціоналізацією). Головним завданням емпіричної інтерпретації є поступове зведення складних теоретичних понять, яки­ми оперує соціологія і які найчастіше не сприймають­ся респондентами через свою складність, до відносно простих емпіричних характеристик, які відображають його сутність і можуть бути задіяні для збирання пер­винної соціологічної інформації. Ця соціологічна про­цедура передбачає такі послідовні операції:

— аналіз наукової літератури, пошук теоретичних визначень поняття, яке належить інтерпретувати, з'я­сування сутності, створення його цілісного образу;

— визначення якостей, характеристик поняття і систематизація найважливіших ознак досліджуваного цілісного образу;

— вибір прямих показників для кожної з визначе­них характеристик, що дає змогу їх зафіксувати і по­будувати так звані індикатори (найпростіші показни­ки), які можна використати потім в інструментарії со­ціологічного дослідження.

Наприклад, вивчаючи соціально-психологічний клімат у трудовому колективі, немає сенсу просити у респондента дати йому оцінку, оскільки, по-перше, цей термін не дуже часто вживається у повсякденно­му житті колективу, а по-друге, робітники можуть не знати, як його оцінити. Доцільно в такому разі «розкласти» поняття «соціально-психологічний клі­мат» на складові, що визначають його сутність, але є менш складними. Цими складовими є стосунки між членами колективу, між керівником і членами колек­тиву, конфлікти, ставлення працівників до своїх обо­в'язків, трудового середовища, найближчого оточення тощо. Остаточним результатом буде поява в анкеті питань, доступних для розуміння респондентів, що сприймаються однозначно і передбачають їх щирі від­повіді: «Чи задоволені Ви стосунками з товаришами по роботі?», «Як часто у Вашому колективі бувають конфліктні ситуації?» тощо.

Аналізуючи отриману інформацію, дослідник про­водить зворотну соціологічну процедуру (послідовно аналізуючи значення індикаторів, він поступово по­вертається на рівень теоретичних понять і робить ви­сновки щодо досліджуваної проблеми). Тому рух від теорії до уточнення смислу, побудови емпіричних по­казників і повернення знову до теоретичного тлума­чення отриманих даних є складним пізнавальним про­цесом, який не можна повністю формалізувати. На цьому етапі важливу роль відіграють професіоналізм, досвід, загальна і професійна культура дослідника.

Вироблення і перевірка робочих гіпотез

Гіпотеза в соціологічному дослідженні обґрунтоване при­пущення про структуру, механізми функціонування і розвитку досліджуваного об'єкта.

Головна її функція полягає в отриманні нового знання, яке збагачує уявлення про досліджувану про­блему. У соціологічному дослідженні застосовують рі­зноманітні види гіпотез.

За змістом виокремлюють гіпотези описові (містять припущення про фактичний стан об'єкта, його функ­ціонування), пояснюючі (орієнтовані на встановлення причин, чинників, що пояснюють механізми функціо­нування об'єкта), прогнозні (передбачають тенденції та напрями функціонування і розвитку об'єкта).

За рівнем аналізу гіпотези бувають теоретичні (іс­нують у формі теоретичних припущень), статистичні (формулюються як система показників й індексів ста­тистики), емпіричні (постають як операційні поняття, індекси, показники).

З огляду на завдання дослідження виокремлюють основні та другорядні гіпотези. Крім того, гіпотези бувають первинні (робочі гіпотези, висунуті в ході роз­робки програми дослідження) та вторинні (висунуті замість первинних, якщо ті не підтверджуються під час дослідження).

Наукова гіпотеза може бути сформульована тільки у процесі попереднього системного аналізу досліджуваного об'єкта. Під час соціологічного дослідження во­на може бути підтвердженою або спростованою. Щоб стати науковою, гіпотеза повинна відповідати вихід­ним принципам теорії наукового пізнання, що є дуже важливим для відокремлення реалістичних і хибних гіпотез. Вона не повинна суперечити усталеним теорі­ям, дослідженим, перевіреним і точно встановленим фактам. Трапляється, однак, що гіпотеза, суперечачи усталеним теоріям, виявляється цілком спроможною. Не менш важлива її доступність для перевірки у про­цесі соціологічного дослідження.

Перевірка робочих гіпотез можлива тільки за умо­ви, що всі поняття і терміни, за допомогою яких вона сформульована, будуть теоретично та емпірично інтер­претовані, визначені за допомогою індикаторів і знайдуть своє місце в соціологічному інструментарії.

Розробка стратегічного плану дослідження

Відповідно до мети і завдань дослідження, обізна­ності щодо досліджуваного об'єкта виробляють конк­ретну стратегію пошуку — план соціологічного дослі­дження (пошуковий, описовий, експериментальний), який визначає послідовність, спрямованість операцій на досягнення поставленої мети.

Пошуковий план. Використовують за відсутності чіткого уявлення щодо проблеми або об'єкта дослі­дження. Головна мета його полягає в націленні робо­ти дослідника на з'ясування проблемної ситуації, ви­значення контурів об'єкта дослідження, формулюван­ня мети, завдання, вироблення гіпотез. Пошуковий план передбачає такі головні етапи роботи: вивчення наукової літератури, документів (допомагає скласти загальне уявлення про досліджувану проблему); опи­тування експертів (сприяє доповненню й уточненню проблеми, формулюванню первинних гіпотез); прове­дення спостережень (визначає проблемну ситуацію і вироблення гіпотез).

Описовий план. До нього вдаються, коли наукові знання дають змогу дослідникові визначити об'єкт до­слідження, сформулювати описову гіпотезу. Мета та­кого плану — перевірити гіпотезу, отримати кількіс­но-якісні характеристики досліджуваного об'єкта. Описовий план передбачає, окрім процедур, які використовують при розробці пошукового плану (вивчення наукової літератури, опитування експертів, проведен­ня спостережень), застосування додаткових дослід­ницьких засобів (проведення соціологічного досліджен­ня, статистичний аналіз отриманих даних).

Експериментальний план. Він є ефективним тоді, коли знань про об'єкт дослідження достатньо для формулювання пояснюючої гіпотези. Мета його поля­гає у встановленні механізмів функціонування і роз­витку об'єкта.

Розробка методичного плану дослідження

Методична частина програми має на меті організа­цію і впорядкування методів збирання, аналізу пер­винної соціологічної інформації, описання методичних і технічних прийомів, які використовуватимуть для здобуття соціологічної інформації, необхідної для пе­ревірки загальної концепції дослідження. При цьому найчастіше застосовують такі терміни: первинна со­ціологічна інформація, метод, методика, техніка, про­цедура.

Первинна соціологічна інформація — дані, отримані під час

соціологічного дослідження, які підлягають подальшій обробці

й узагальненню.

До них належать відповіді респондентів, нотатки спостерігача у картках спостереження, матеріали, здо­буті шляхом аналізу документів, цифровий матеріал тощо.

Метод головний спосіб, який дослідник застосовує для зби­рання, обробки та аналізу даних.

Методика послідовна і взаємозалежна сукупність технічних прийомів, операцій, пов'язаних із конкретним методом.

Техніка сукупність спеціальних прийомів для ефективного використання певного методу.

Передбачає прийоми, які сприяють підвищенню надійності первинної інформації, проведення за потре­би якісного і кількісного вирівнювання (ремонту) ви­бірки.

Процедура загальна система дій дослідника, засоби органі­зації та проведення дослідження, послідовність операцій тощо.

Оскільки соціологічне дослідження охоплює знач­ну кількість операцій, конкретних процедур, специ­фічних технологій, важливо, щоб усі вони були чітко визначені, детально описані, логічно взаємопов'язані. Цьому сприяє робочий план, який розробляють поряд з програмою та організаційно-методичним планом со­ціологічного дослідження. Завдання його полягає у впорядкуванні відповідно до програми основних ета­пів, термінів дослідження, використання матеріаль­них і людських ресурсів. Робочий план передбачає та­кі види робіт: