Смекни!
smekni.com

Рекламна діяльність: бухгалтерський облік (стр. 3 из 3)

У податковому обліку відповідно до пп. 5.4.4 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР витрати на організацію прийомів, презентацій і свят, придбання і розповсюдження подарунків, включаючи безоплатну роздачу зразків товарів або безоплатне надання послуг (виконання робіт) з рекламними цілями, але не більше 2 % від оподаткованого прибутку платника податку за попередній звітний (податковий) рік, включаються до складу валових витрат.

Але згідно з пп. 5.3.9 п. 5.3 ст. 5 Закону № 334/94-ВР не належать до складу валових витрат будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами.

Відповідно до частини другої ст. 9 Закону № 996-XIV та п. 2.4 Положення про документальне забезпечення записів, затвердженого наказом Мінфіну України від 24.05.95 р. № 88 (зареєстровано в Мін'юсті України 05.06.95 р. за № 168/704), усі первинні документи для надання їм юридичної сили і доказовості повинні мати такі обов'язкові реквізити: назву підприємства, установи, від імені яких складено документ, назву документа (форми), код форми, дату і місце складання, зміст господарської операції та її вимірники (у натуральному та вартісному вираженні), посади осіб, відповідальних за дозвіл на здійснення господарської операції та складання первинного документа, прізвища осіб, які дали дозвіл на здійснення господарської операції, та безпосередніх виконавців операції, їхні особисті підписи.

Щодо проведення рекламних заходів підприємства, то вони повинні здійснюватися відповідно до наказу керівника підприємства про проведення рекламного заходу з зазначенням дати, відповідальних осіб, переліку і кількості товарів, які роздаватимуться безоплатно. Передача рекламних зразків відповідальній особі під звіт оформлюється накладною (вимогою), підписаною керівником і головним бухгалтером. Списання з балансу використаних рекламних зразків здійснюється на підставі звіту відповідальної особи, складеного й поданого до бухгалтерії після закінчення рекламного заходу.


Література:

1. http://www.visnuk.com.ua

2. Закон України «Про рекламу»

3. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств»

4. Декрет Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки і збори»

5. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи»