Смекни!
smekni.com

Визначення первісної вартості готової продукції (стр. 1 из 5)

Зміст

Вступ

1. Стисла історична довідка діяльності підприємства

1.1 Інвестиційна привабливість

1.2 Поняття та класифікація готової продукції

1.3 Основні завдання обліку готової продукції

1.4 Визначення первісної вартості готової продукції

2. Документальне оформлення руху готової продукції

2.1 Документальне оформлення при надходженні готової продукції

2.2 Документальне оформлення відпуску готової продукції

2.3 Облік реалізаціії готової продукції

3. Аналітичний і синтетичний облік готової продукції

3.1 Облік готової продукції

Висновки та пропозиції

Список використаної літератури

Вступ

З переходом України до ринкових умов господарювання бухгалтерський облік зазнав докорінних змін: введено новий план рахунків, затверджено П (С) БО, які регламентують методологічні засади бухгалтерського обліку.

Основним законодавчим актом, що регулює бухгалтерський облік в Україні є Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність" від 16 липня 1999р.

Дана курсова робота написана на матеріалах підприємства ВАТ “Рівнеазот", яке було засноване в червні 1969р., дане підприємство являється юридичною особою. Основна діяльність підприємства ВАТ “Рівнеазот” виготовлення мінеральних добрив. Які реалізує по регіонах України та за її межами.

1. Стисла історична довідка діяльності підприємства

ВАТ "Рівнеазот" створено на базі орендного підприємства "Азот" 13.11 1995 року, яке до цього часу було державним хімічним підприємством. Це сучасне високопродуктивне, оснащене найновішою технікою, багатотонажне підприємство хімічної промисловості було побудоване на Рівненському Поліссі у 1965 році згідно з Постановою ЦК КПРС та Ради Міністрів СРСР N 300 від 20.03.62 року та N 696 від 02.07.62 року. Першочерговим завданням його створення був випуск високоефективних мінеральних добрив для підвищення врожаїв полів західних регіонів України.

Вдалий вибір розміщення в північно-західній частині України, де значні запаси водних і трудових ресурсів, поблизу великих залізничних вузлів Здолбунівського, Ковельського і Сарненського, а також всесоюзних і міжнародних автомагістралей, забезпечили швидкий та багатоплановий розвиток підприємства. Відстань до аеропорту м. Рівне - 22 км, залізничної станції Обарів - 10 км. Діє стабільний телефонний зв'язок з усіма регіонами світу. На території підприємства є поштове відділення. Найближчі прикордонні станції: на Захід - ст. Ізов - 200 км. Росія - ст. хут. Михайлівський - 735 км, Молдова - ст. Могильов-Подільський - 399 км, Білорусь - ст. Горинь - 142 км. Перша продукція - аміачна вода з привозного аміаку - отримана в листопаді 1968 року. Але перша справжня перемога була одержана 23 березня 1969 року. Тоді вперше на Рівненщині був вироблений аміак. А 31 березня державна комісія підписала акт про приймання в експлуатацію виробництва аміаку потужністю 103 тис. тон на рік. Цю дату рівненські хіміки рахують днем народження свого підприємства.

За пройдені 30 років збудовані нові цехи і виробництва, освоєно випуск нових видів продукції Сьогодні в складі підприємства 15 основних та 15 допоміжних цехів. Єкомп'ютерна мережа (сервер на базі РІІІ-450, робочі станціії на базі CELERON 400, опто-волокняна лінія, вита пара), автоматизована система оперативно-диспетчерськаго управління).

Предметом діяльності підприємства є:

виробництво мінеральних добрив азотної групи - аміачна селітра, аміачна вода, аміак для сільського господарства, фосфорної групи - тукосуміш, РКД, амофос; продукції виробничо-технічного та іншого призначення - аміаку промислового, неконцентрованої азотної кислоти, сірчаної кислоти, олеуму, фосфорної кислоти, адипінової кислоти, вуглекислоти, сухого льоду та інше.

виробництво, переробка, пакування, зберігання та збут товарів народного споживання - шампунь, миючі та чистячі засоби, міндобрива дрібної розфасовки, ковбасні вироби, тощо. Підприємство має цех пошиву спецодягу, асфальтну установку;

проведення науково-дослідних робіт самостійно і разом з іншими науково-дослідними організаціями, тимчасовими творчими колективами;

надання сервісних послуг в області всіх видів монтажу, наладки, технічного обслуговування всіх видів обладнання, пристроїв, транспортних засобів (в т. ч. екологічний сервіс);

здійснення всіх видів зовнішньо-економічної діяльності на основі діючого законодавства;

посередницька діяльність, надання маркетингових послуг;

оптова і роздрібна торгівля;

вирощування, переробка, закупівля та реалізація сільськогосподарської продукції;

організація пунктів громадського харчування;

надання сервісних та побутових послуг населенню,

При підприємстві діють слідуючі об'єкти соціально-побутового призначення:

комбінат громадського харчування, в складі якого їдальні на території підприємства, магазин "Стіл замовлень", кафе, продовольчий та промисловий магазини;

палац культури " Хімік ";

санаторій-профілакторій;

медико-санітарна частина;

два дитячих садочки;

сім малосімейних гуртожитків.

1.1 Інвестиційна привабливість

Маючи вигідне географічне розташування в межах України, ВАТ "Рівнеазот" на сьогодні забезпечує мінеральними добривами 11 областей Західного регіону Держави. Незначна віддаленість підприємства від портів Чорного моря і країн Балтії та кордонів країн Західної Європи дає можливість експортувати продукцію з мінімальними затратами на її транспортування.

Виготовляючи конкурентоспроможну продукцію, нарощуючи обсяги виробництва, впроваджуючи сучасні технології та виготовляючи нові види мінеральних добрив та іншої продукції, і знаходячись у надзвичайно вигідних умовах, ВАТ "Рівнеазот" змогло б принести подвійні прибутки для Держави.

На завершальному етапі земельної реформи, з появою справжніх господарів землі, постане питання наукового підходу до агрохімії, що і вирішить підприємство, забезпечивши сільськогосподарського товаровиробника всіма видами мінеральних добрив. Це значить, що Держава буде з великим хлібом.

Експортуючи свою продукцію, підприємство дасть можливість Державі отримати валютні надходження, які так необхідні в період її становлення.

Однак, зважаючи на критичний стан технологічного обладнання, його моральний та фізичний знос, ВАТ "Рівнеазот" для його подальшої життєдіяльності, терміново потрібні кошти для реконструкції діючого та будівництва нових виробництв.

Із запропонованих бізнес-планом в цьому напрямку міроприємств в першу чергу необхідно:

1.Провести реконструкцію діючого виробництва аміаку, а саме:

впровадити насадки колон синтезу фірми "Хальдор-Топсе", що дасть можливість зменшити енергозатрати у кількості 0.253 Гкал/тн аміаку, що виразиться у річній економії природного газу у кількості 12478000 м3 на суму 1035,7 тис. дол. США. Вартість насадок становить 2716,8 тис. дол. США, їх окупність - 2,6 років. Заключений контракт.

впровадити установку фірми "Ерлікід" по виділенню водню з видувних газів. Економія при впровадженні установки за рік складе 5898,8 тис. дол. США. Вартість установки - 1684,2 тис. дол. США, ЇЇ окупність - 3 місяці.

впровадити нові модернізовані реакційні труби на агрегати аміаку у кількості 400 штук, що дають можливість збільшити термін їх експлуатації та економії 8% палива на одному агрегаті. В грошовому еквіваленті це становить 1274,8 тис. дол. США. Вартість труб - 3747 тис. дол. США, строк окупності - 3 роки.

2. В зв'язку з фізичним та моральним старінням діючих агрегатів аміаку, і їх працездатністю після реконструкції на протязі тільки 5 років, розпочати будівництво нового цеху аміаку. Існує науково обгрунтована програма такого будівництва.

проектна потужність нового цеху - 1850 тн/добу, 610 тис. тн. /рік;

вартість будівництва - 210 млн. дол. США;

термін будівництва - 2 роки;

джерело фінансування - залучення кредитних коштів по пільговим ставкам на 8 років.

Для збільшення обсягів виробництва адипінової кислоти, яка є високоліквідною продукцією на зовнішньому ринку, та вирішення питань захисту вітчизняного товаровиробника по виробництву кордових ниток та тканини і їх подальшого використання у інших галузях промисловості України, закінчити будівництво та ввести в експлуатацію II чергу виробництва адипінової кислоти.

На сьогодні 80% будівельних робіт проекту завершено. Придбана значна частина технологічного обладнання.

потужність II черги вир-ва АДК - 25000 тн/рік;

вартість завершення будівництва - 31,5 млн. дол. США;

Джерелами фінансування вищевказаних проектів можуть бути:

інвестиції, отримані в процесі приватизації підприємства;

залучення кредитних коштів Держави;

залучення кредитних коштів іноземних банків під гарантію Уряду України.

Мета даної курсової роботи - закріплення та поглиблення теоретичних з знань студента, набуття навиків роботи бухгалтера.

Завданням курсової роботи є:

засвоєння визначення первісної вартості готової продукції згідно П (С) БО 9 “Запаси”, 16 „Витрати”;

ознайомитись з документальним оформленням руху готової продукції;

засвоєння аналітичного та синтетичного обліку операцій готової продукції

засвоїти методи оцінки виробничих запасів при їх вибутті;

ознайомитись з автоматизацією процесу обліку виробничих запасів.

Визначення первісної вартості готової продукції згідно П (С) БО 9 „Запси", 16 „Витрати".

1.2 Поняття та класифікація готової продукції

Готовою продукцією, призначеною для продажу, вважають закінчені обробкою вироби, які пройшли випробування, приймання і відповідають технічним вимогам і стандартам.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 "Запаси" готовою вважається продукція, яка виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним і якісним характеристикам, які передбачені договором або іншим нормативно-правовим актом.