Смекни!
smekni.com

Облік товарів і тари на підприємствах малого бізнесу (стр. 3 из 3)

Аналітичний облік товарів ведеться за їх найменуванням (номенклатурою) або однорідною групою (видом). За журнальної форми аналітичний облік ведеться в розділі 4 журналу 5-а, за спрощеної форми – у відомості 2-м.

Синтетичний облік товарів на малих підприємствах можна вести на рахунку 26 «Готова продукція», або на однойменному рахунку 28 «Товари». На окремому субрахунку обліковують торгові націнки і знижки на товари, призначені для дальшої реалізації в магазинах або інших торгових закладах. Торгову націнку визначають на підприємстві. Торгові знижки вказані в супровідних документах на одержані товари. Облік торгових націнок і знижок ведуть окремо.

Також, синтетичний облік товарів ведеться за журнальної форми обліку у розділі 3 журналу 5-а; за спрощеної форми – у відомості 2-м.

Відповідно до чинної класифікації тара поділяється на такі види:

- тара з деревини (ящики, бочки);

- тара з картону і паперу (ящики, мішки);

- тара з металу (бідони, бочки);

- тара з пластмаси (ящики, каністри);

- тара зі скла (пляшки, банки);

- тара з тканин і нетканих матеріалів (мішки).

У складі тари обліковуються також матеріали і деталі, призначені спеціально для її виготовлення або ремонту.

У бухгалтерському обліку тара обліковується на субрахунку 204 «Тара й тарні матеріали». На даному субрахунку відображаються наявність і рух всіх видів тари, крім тари, що використовується як господарський інвентар, а також матеріали і деталі, що використовуються для виготовлення тари та її ремонту.

Матеріали, які використовуються для додаткового обладнання вагонів, барж, суден з метою забезпечення збереження відвантаженої продукції, не відноситься до тари і обліковується на субрахунку 201 «Сировина й матеріали».

Список використаної літератури

1. Закон України «про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р.

2. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій малого підприємства. Затверджений наказом міністерства фінансів України 19.04.2001. р., №186.

3. Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва. Указ президента України від 03.07.98 р. «727/98.

4. Матвіїв М.Я., Хомин П.Я. Бухгалтерський облік на малих підприємствах за різними формами: Навчальний посібник – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 352 с.

5. Свідерський Є. І., Свідерський Д. Є. Облік діяльності суб’єктів малого підприємництва: Навч. Посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – 472 с.

6. Левицька С.О., Зінкевич О.В. Організація обліку на підприємствах малого бізнесу: Інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення. – Рівне, 2008. – 158 c.