Смекни!
smekni.com

Ціноутворення при виході на міжнародний ринок (стр. 4 из 7)

На ціни впливають також вид виробу та особливості реалізації товарів. Так, при реалізації товарів, що швидко псуються, з метою прискорення цього процесу застосовуються знижки або пільгові ціни. Це можливо й тоді, коли підприємство має надто великі залишки товару, який потрібно продати, або необхідно якомога швидше придбати сировину, щоб не зупинялося виробництво. У цьому разі ціна на сировину може підвищуватись.

До короткострокової зміни цін призводять також спекулятивні дії на біржах, ціни окремих угод тощо.

Рівень розвитку країн-експортерів. Найбільші ціни на вироби встановлюють високорозвинені країни (США, Великобританія, Німеччина та ін.).

Як правило, високорозвинені країни виробляють і реалізують готові вироби та товари. Країни з невисоким рівнем розвитку експортують здебільшого сировину, на яку встановлюється невисока ціна. Водночас закупівельні ціни на продукцію, вироблену з цієї сировини, високі. [14. С.85]

Отже можна зробити висновок, що в ринкових умовах ціноутворення являється досить складним процесом. Але не дивлячись на це, існують загальні підходи до визначення ціни на товари, послуги.

На процес ціноутворення впливає багато факторів. Перш ніж встановити кінцеву ціну фірма повинна враховувати законодавчу базу в певному регіоні, тобто звернути увагу на рівень державного регулювання, визначити рівень і динаміку попиту, характер конкуренції. [15. С.387]

Розділ 2. Аналіз процесу формування ціни при виході на міжнародний ринок ТОВ "АЗОВСЬКА КАБЕЛЬНА КОМПАНІЯ"

2.1 Загальна характеристика ТОВ "Азовська кабельна компанія" та його положення на ринку

Виробництво і торгівля кабельно-провідниковою продукцією (КПП), звісно ж, за умови доброї якості та фахового маркетингу, - один з найуспішніших видів бізнесу у сучасній електротехніці. При цьому понад 60 % обороту світового виробництва кабельної продукції припадає на різноманітні проводи й шнури - зі сталими тенденціями приросту виробництва (у середньому 2-3% за рік) і розширення асортименту. Незважаючи на те, що близько трьох чвертей світового ринку кабельних виробів зосереджено в руках півтора десятка провідних фірм (Alcatel Cable, BICC, Siemens, Sumitomo, Pirelli та ін.), що володіють потужною виробничою, науковою і кадровою базою, повсюдно виникають невеликі кабельні торговельні фірми та виробництва, і Україна не виняток.

Попри наслідки осінньої фінансової кризи, невпинно зростає попит на КПП. Торговці й виробники пов'язують це із деяким пожвавленням виробництва, зокрема і капітального будівництва. А в найближчі роки взагалі пророкують бум.

Рентабельність торговельних операцій з КПП, за оцінками трейдерів, ще рік-два тому була не нижча 25%, а за деякими видами виробів сягала 40%. Сьогодні конкуренція зросла, а рентабельність зменшилась до 15-22%. Проте репутації високоліквідного товару КПП не втратила. У великих оптових компаній оборот грошей триває 60-120 днів, а дрібні фірми примудряються здійснювати півтора обороту на місяць. Великооптові компанії воліють закладати невисокі націнки (5-10%), роблячи гроші за рахунок обороту, дрібнооптові "накручують" більше - 12-15%.

Товариство з обмеженою відповідальністю “Азовська кабельна компанія” (далі - ТОВ “АКК”) розташовано за адресою: вул. Промислова, 2-к, м. Бердянськ, Запорізька обл., Україна.

Має колективну форму власності, характер власності - приватна. Організаційно-правова форма - комерційна організація (товариство з обмеженою відповідальністю). Підприємству властива національна приналежність капіталу, господарська і зовнішньоекономічна діяльність здійснюється у формі промислового виробництва.

Мета підприємства:

виготовлення продукції високої якості;

вигідна реалізація виготовленої продукції;

отримання максимального прибутку.

Завдання підприємства:

забезпечення працівникам підприємства необхідних умов для ефективної виробничої діяльності;

поліпшення їх матеріального і соціального стану;

забезпечення національного і закордонного ринків необхідним обсягом кабельної продукції, безпеки її застосування;

раціональне використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів;

удосконалювання форм і методів керування підприємством.

ТОВ “АКК” має право: виготовляти та реалізувати КПП на національному та закордонному ринках не суперечачи законодавству.

ТОВ “АКК” було засновано 14 березня в 2000-го року на базі заводу союзного призначення “Азовкабель" шляхом реструктуризації і містить у собі наступні елементи матеріально-технічної бази:

цех з випуску кабелю;

цех з виготовлення ізоляційних і шлангових гумових сумішей;

радіаційна ділянка по модифікуванню проводів і кабелів у поліетиленовій ізоляції й оболонці.

Підприємство займає близько 20 тис. м

виробничих площ.

Основна спеціалізація ТОВ “АКК” - виробництво суднового кабелю. [16]

ТОВ “АКК” сьогодні - зосередження унікальних технологій і висококваліфікованих кадрів. Підприємство має замкнутий цикл. Номенклатура ТОВ “АКК” складається з десятків тисяч марко перетинів кабелів.

Незважаючи на те, що ТОВ „АКК” засноване 8 років тому, воно є гідним конкурентом для підприємств, що затвердилися на національному і закордонному ринках (зокрема - ОАО “Донбаскабель”, ОАО “Одескабель”, ОАО “Укркабель”, ЗАТ “Південкабель”, ЗАТ “Каменець-Подільсккабель”, що залишаються монополістами по випуску окремих видів кабельно-провідникової продукції), а також є лідером серед виробників суднових проводів і кабелів.

Основні конкуренти ТОВ "АКК" у 2005 році (у зв'язку зі спеціалізацією в області виробництва суднового кабелю) наведені у табл.2.1.

Таблиця 2.1.

Основні конкуренти ТОВ “АКК” на 2006 рік

Російська Федерація Україна
ВАТ “Експокабель”, м. Подольск “Крок-ГТ”, м. Запоріжжя
“Польскабель”, м. Подольск ВАТ “Донбаскабель”, м. Донецьк
ЗАТ “Камкабель”, м. Пермь ЗАТ завод “Південкабель”, м. Харьков
ТД заводу “Кавказкабель”, м. Москва “Українська кабельна компанія”, м. Одесса
ПК завод “Електрокабель”, м. Кальчугіно “Одескабель”, м. Одеса
“Амуркабель”, м. Подольск “Катех-Івест”, м. Київ
“Сибкабель”, м. Томськ “Еней”, м. Київ
“Рибінськкабель”, м. Рибінск ЗАТ ПП “Азовкабель”, м. Бердянськ
ТОВ ТД “Волзький кабель”, м. Рибінск “Бердянський кабельний завод”, м. Бердянськ
“Іркутськабель”, м. Іркутськ

Одним з факторів, що забезпечують стійку конкурентноздатність ТОВ "АКК" на Українському і закордонному ринках, є випуск продукції, що не має аналогів на території України: герметичний кабель, кабелі, стійкі до високих температур (850˚C). Наприклад, ТОВ “АКК” є лідером постачань судового кабелю в Україні, а герметизованого та пожежостійкого - в усьому СНД.

Найбільший обсяг експортної продукції приходиться на Російську Федерацію (90 %) (рис.2.1).

Рис.2.1 Географічна структура експорту ТОВ "АКК"

Для оптимізації продажів продукції на російському ринку створене спільне підприємство “Северелектрокабель”, що знаходиться в Москві.

Основні показники господарської діяльності представлені в табл.2.2.

Таблиця 2.2

Основні показники господарської діяльності ТОВ “АКК”

Показники Од. вим. Період
2005(звіт) 2006 (звіт) 2007(звіт) 2008(очік.)
1 2 4 5 6 7
Обсяг виготовленої промислової продукції в дійсн. цінах тис. грн. 19116,2 29408,7 35705,8 41000,0
Обсяг виготовленої промислової продукції в порівнян. цінах відповідних років тис. грн. 15231,3 17023,6 29000 31000,0
Обсяг реалізованої промислової продукції в дійсн. цінах тис. грн. 19241,0 8342,07 35705,8 41000,0
У т. ч. експорт тис. грн. 8351,9 63482,9 13104,6 31000,0
Прибуток (збитки) підприємства млн. грн. 1,1 (1,068) 1,850 5,7
Фонд оплати праці млн. грн 1,6 2,2 3,2 3,4
Середньооблікова чисельність люд. 311 353 362 371
Середньомісячна зарплата робітників та службовців - усього грн. 670,02 864,78 1212,12 1282,05

Протягом останніх чотирьох років спостерігається стійка тенденція росту обсягів виробленої і реалізованої продукції, значна частка якої (більше половини) йде на експорт. Одночасно з ростом чисельності персоналу збільшується середньомісячна зарплата (без врахування преміальних та святкових виплат).

Одним з найбільш важливих показників діяльності підприємства є обсяг продукції, що випускається, а, отже, і її реалізації. Аналізуючи табл.2.3 можна спостерігати позитивну динаміку у випуску продукції.

Ріст обсягів реалізованої продукції відбувається за рахунок розширення виробничих площ, придбання нового обладнання і як наслідок - зменшення собівартості умовного метру КПП. До того ж протягом останніх двох років ТОВ “АКК” значно розширило коло закордонних споживачів, особливо на російському ринку.


Таблиця 2.3.

Динаміка випуску і реалізації продукції ТОВ „АКК” за 2005 - 2008 роки

Показники 2005 р. (звіт) 2006 р. (звіт) 2007 р. (звіт) 2008 р.(очік.)
тис. грн. тис. грн. тис. грн. тис. грн.
Випущено продукції 19241,0 29408,7 35705,8 41000,0
Реалізовано продукції 19241,0 28342,07 35705,8 42000,0
Реалізовано у % до випуску 100,65 96,37 100 102,44

Для виробництва КПП використовується більш ніж 240 найменувань сировини та матеріалів. У компанії налагоджені тісне співробітництво й укладені довгострокові договори по придбанню основних матеріалів (мідна катанка, каучуки, пластикати), а також інших матеріалів з постачальниками України, Російської Федерації та країн далекого зарубіжжя. Для поліпшення якості суднових кабелів проведені роботи з заміни застарілих ізоляційних і шлангових матеріалів.