Смекни!
smekni.com

Організація обліку доходів (стр. 3 из 6)

На субрахунку 704 «Вирахування з доходу» за дебетом відображаються суми надходжень за договорами комісій, агентськими та іншими аналогічними договорами на користь комітентів, принципалів, сума наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернених покупцем продукції та товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу. За кредитом субрахунку 704 відображається списання дебетових оборотів на рахунок 79 "Фінансові результати".

На субрахунку 705 «Перестрахування» підприємства, які є страховиками, відповідно до Закону України "Про страхування", узагальнюють інформацію про частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) за договорами перестрахування. За дебетом субрахунку 705 відображаються суми часток страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), що належать перестраховикам за договорами перестрахування, за кредитом — частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), що повертаються перестраховиками у разі дострокового припинення договору перестрахування.

Щомісяця сальдо субрахунку 705 списується (закривається) у кореспонденції із субрахунком 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

Для контролю за доходами, витратами та фінансовими результатами діяльності підприємства і аналізу цих результатів, крім узагальнених даних на синтетичних рахунках 70 «Доходи від реалізації», 90 «Собівартість реалізації», 74 «Інші доходи» та на інших рахунках, необхідні деталізовані дані про фінансові результати діяльності підприємства, які можна отримати лише з належно організованого аналітичного обліку. Наприклад, підприємство реалізує різну готову продукцію і необхідно визначати фінансові результати за кожним її видом. Для цього відкриваються субрахунки другого порядку, наприклад 701.1, 702.2 тощо.

Первинними документами, що підтверджують наявність доходів від реалізації є:

—прибутковий касовий ордер;

—виписка банку;

—рахунок-фактура;

—товарно-транспортна накладна;

—вимога-накладна на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів та ін.

Приклади операцій наведені в наступній таблиці. 3.

Таблиця 3

Облік доходів від реалізації

№Оп, Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 2 3 4
1 Відображено суми, які не є доходом (підлягають виключенню з нього) 70 "Доходи від реалізації*" 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"
2 Проведено інші вирахування з доходу 70 "Доходи від реалізації" 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками", 68 "Розрахунки" за іншими операціями"
3 Відображено суми податків і обов'язкових платежів, одержані у складі доходу від реалізації 70 "Доходи від - реалізації" 64 "Розрахунки за податками й платежами"
4 Відображено надходження страхових платежів від страхувальника 70 "Доходи від реалізації" 76 "Страхові платежі"
5 Віднесено на фінансові результати дохід від реалізації 70 "Доходи від реалізації" 791 "РезультатОпераційноїДіяльності"
6 Визнано дохід на суму активів, переданих як внесок до статутного капіталу, або в обмін на довгострокові цінні папери (фінансові інвестиції) 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" 70 "Доходи від реалізації"
7 Отримано основні засоби в обмін на неподібний актив 15 "Капітальні інвестиції" 70 "Доходи від реалізації""
10 Визнано дохід від реалізації на суму одержаних грошових коштів 30 "Каса" 70 "Доходи від реалізації""
9 Визнано дохід від реалізації на суму одержаних у безготівковій формі грошових коштів 31 "Рахунки в банках" 70 "Доходи від реалізації"
10 Виставлено вексель на суму визнаного доходу від реалізації для забезпечення заборгованості покупцем 34 "Короткострокові век­селі одержані" 70 "Доходи від реалізації"
11 Визнано дохід від реалізації продукції покупцям і замовникам на умовах відстрочки платежу 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" 70 "Доходи від реалізації"

2.2. Організація обліку інших операційних доходів.

Узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності підприємства у звітному періоді, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) ведеться на рахунку 71 «Інший операційний дохід».

За кредитом рахунка 71 «Інший операційний дохід» відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом — суми непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів (обов'язкових платежів)) та списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

Узагальнення даних про інші операційні доходи при журнальній формі обліку здійснюється у журналі 6, а при спрощеній формі обліку — у розділі ПІ Відомості 5-м.

Аналітичний облік інших операційних доходів ведеться за видами доходів та іншими напрямами, визначеними підприємством.

Первинними документами для накопичення даних про інші операційні доходи є рахунки-фактури, товарно-транспортні накладі, платіжні вимоги, акти інвентаризації, ПКО, виписки банку, довідки та розрахунки бухгалтерії.

Відображення в бухгалтерському обліку інших операційних доходів відбувається наступним чином (табл.4).


Таблиця 4

Облік інших операційних доходів

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 Відображено суми податків і обов'язкових платежів, отриманих у складі інших операційних доходів 71 "Іншийопераційнийдохід" 64 "Розрахунки за податками й платежами"
2 Віднесено інший операційний дохід на фінансові результати 71 "Іншийопераційнийдохід" 791 "Результатопераційноїдіяльності"
3 Виявлено лишки виробничої собівартості незавершеного виробництва під час інвентаризації 23 виробництво" 71 "Інший операційнийдохід"
4 Виявлено лишки готової продукції у результаті інвентаризації 26 "Готова продукція" 71 "Інший опе­раційний дохід"
Отримано готівкою суму штрафу ЗО "Каса" 71 "Інший опе­раційний дохід"
6 Визнано курсову різницю за валютними коштами 33 "Інші кошти" 7 ї "Інший опе­раційний дохід"
7 Визнано іншим операційним доходом заборгованість дебітора, забезпечену короткостроковим векселем 34 "Коротко­строкові вексе­лі одержані" 71 "Іншийопераційнийдохід"
8 Визнано іншим операційним доходом заборгованість покупців або замовників 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" 71 "Іншийопераційнийдохід"
9 Повернено дебіторську заборгованість, раніше визнану сумнівною 38 "Резерв сумнівних боргів" 71 "Іншийопераційнийдохід"
Визнано іншим операційним доходом суму цільового фінансування, яка належить до звітного періоду 48 "Цільове фінансування і цільовінадходження" 71 "Інший операційнийдохід"
11 Списано заборгованість перед постачальниками та підрядниками після закінчення строку позовної давності 63 "Розрахун­ки з постачаль­никами та підрядниками" 71 "Іншийопераційнийдохід"

2.3. Організація обліку доходів від участі в капіталі, інших фінансових доходів.

Структура фінансових доходів наведена на рис. 1.

На даному рисунку відображаються всі існуючі види фінансових доходів підприємств і організацій.

Інформація про доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі узагальнюється на субрахунках рахунка 72 «Дохід від участі в капіталі», а про інші фінансові доходи — на субрахунках рахунка 73 «Інші фінансові доходи».

Рис. 1. Структура фінансових доходів

За кредитом рахунка відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом — списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

Аналітичний облік доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів ведеться за кожним об'єктом інвестування та іншими ознаками, визначеними підприємством.

Щомісячне списання фінансових доходів на результат фінансових операцій здійснюється на підставі довідки-розрахунку, оформленої працівником бухгалтерії.

Підставою для відображення в обліку фінансових доходів можуть бути:

— прибутковий касовий ордер;

— виписка банку;

—рішення зборів акціонерів (учасників) про розподіл прибутку;

—договори купівлі цінних паперів з визначеним строком пога­шення;

—договори депозитного вкладу;

—договори купівлі депозитних сертифікатів;

—бухгалтерська довідка-розрахунок;

—тощо.

Узагальнення інформації про фінансові доходи при журнальній формі обліку здійснюється у журналі 6, а при спрощеній формі обліку — у розділі III Відомості 5-м.

Відображення в бухгалтерському обліку доходів від участі в капіталі відбувається наступним чином (табл. 5).

Таблиця 5

Облік доходів від участі в капіталі

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунками
Дебет Кредит
1 Віднесено на фінансові результати дохід, отриманий від інвестицій в дочірні, асоційовані або спільні підприємства 72 "Дохід від участі в капіталі" 792 "Результатфінансовихоперацій"
2 Визнано дохід від інвестицій, які обліковуються за методом участі а капіталі у вигляді збільшення частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування за рахунок отримання прибутку або зростання власного капіталу 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" 72 "Дохід від участі в капіталі"

Порядок відображення в бухгалтерському обліку інших фінансових доходів наведено в табл. 6