Смекни!
smekni.com

Організація обліку доходів (стр. 4 из 6)


Таблиця 6

Облік інших Фінансових доходів

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 Віднесено інші фінансові доходи на фінансові результати 73 "Іншіфінансовідоходи" 792 "Результатфінансовихоперацій"
2 Визнано інший фінансовий дохід у вигляді відсотків, які належать до отримання за активи, надані у фінансову оренду 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість" 732 "Відсотки одержані"
3 Отримано роялті в готівковій формі 30 "Каса" 733 "Інші доходи від фінансових операцій"
4 Відображено нарахування іншого фінансо­вого доходу, що належить до отримання у вигляді відсотків за облігаціями 37 "Розрахунки з різними дебіторами" 732 "Відсотки одержані"
5 Визнано інший фінансовий дохід у зв'язку зі зменшенням зобов'язання за довгостроковими позиками. 50 "Довгострокові позики" 73 "Інші фінансові доходи"
6 Відображено дохід від наданих у фінансову оренду активів 68 "Розрахунки за іншими операціями" 732 "Відсотки одержані"

2.4. Організація обліку інших доходів.

Доходи, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства від носять до інших доходів, для обліку яких призначено рахунок 74 "Інші доходи".'

Рахунок 74 «Інші доходи» має такі субрахунки:

—741 «Дохід від реалізації фінансових інвестицій»;

—742 «Дохід від реалізації необоротних активів»;

—743 «Дохід від реалізації майнових комплексів»;

—744 «Дохід від неопераційної курсової різниці»;

—745 «Дохід від безоплатно одержаних активів»;

—746 «Інші доходи від звичайної діяльності».

На субрахунку 741 «Дохід від реалізації фінансових інвестицій» узагальнюється інформація про доходи від реалізації фінансових інвестицій.

На субрахунку 742 «Дохід від реалізації необоротних активів» узагальнюється інформація про доходи від реалізації необоротних активів.

На субрахунку 743 «Дохід від реалізації майнових комплексів» узагальнюється інформація про доходи від реалізації майнових комплексів.

На субрахунку 744 «Дохід від неопераційної курсової різниці» узагальнюється інформація про курсові різниці за активами та зобов'язаннями в іноземній валюті, які пов'язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю підприємства.

На субрахунку 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів» узагальнюється інформація про доходи від безоплатно одержаних необоротних активів, фінансових інвестицій та цільового фінансування капітальних інвестицій. Дохід від цільового фінансування капітальних інвестицій та безоплатно одержаних необоротних активів, що підлягають амортизації визначається у сумі, пропорційній сумі амортизації відповідних активів одночасно з її нарахуванням. Дохід від безоплатно одержаних земельних ділянок і фінансових інвестицій визнається при їх вибутті.

На субрахунку 746 «Інші доходи від звичайної діяльності» узагальнюється інформація про інші доходи від звичайної діяльності, які не відображені на інших субрахунках рахунка 74 «Інші доходи», зокрема від списання кредиторської заборгованості, що не виникла в ході операційного циклу, після закінчення строку позовної давності, від вартості негативного гудвілу, яка визнається доходом, сума дооцінки необоротних активів.

Основні первинні документи, які є підставою для відображення в обліку інших доходів такі:

—прибутковий касовий ордер;

—виписка банку,

—рахунок-фактура;

—товарно-транспортна накладна;

—накладна вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів;

—акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів;

— бухгалтерська довідка-розрахунок;

—контракти і договори, укладені з покупцями та фінансово-кредитними установами та ін.

Списання доходів на результати іншої звичайної діяльності здійснюється на підставі довідки-розрахунку, оформленої працівником бухгалтерії.

Узагальнення інформації про інші доходи при журнально-ордерній формі обліку здійснюється у журналі 6, а при спрощеній формі обліку — у розділі III Відомості 5-м.

Відображення в бухгалтерському обліку інших доходів відбувається наступним чином (табл. 7).

Таблиця 7

Облік інших доходів

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 Відображено суму податків і платежів, отриманих у складі іншого доходу 14 "Інші доходи" 64 "Розрахунки за податками й платежами"
2 Віднесено інші доходи на фінансові результати від інвестиційної діяльності 74 "Інші доходи" 793 "Результат іншої звичайної діяльності"
3 Визнано дохід у розмірі справедливої вартості об'єктів основних засобів, отриманих в обмін на фінансові інвестиції 10 "Основні засоби" 741 "Доходи від реалізації фінансових інвестицій"
4 Визначено дохід від неопераційної курсової різниці за фінансовими інвестиціями 14 "Довгостро­кові фінансові інвестиції"' 744 "Дохід від неопераційної курсової різниці"
5 Визнано дохід у зв'язку зі збільшенням довгострокової дебіторської заборгованості 16 "Довгостро­кова дебіторська заборгованість" 74 "Інші доходи"
6 Визнано дохід у розмірі справедливої вартості виробничих запасів, отриманих в обмін на неподібні необоротні активи 20 "Виробничі запаси" 742 "Дохід від реалізації необоротних активів"
7 Визнано дохід при отриманні безготівкових коштів за реалізовані фінансові інвестиції 31 "Рахунки в банках" 741 "Дохід від реалізації фінансових інвестицій"
8 Визнано дохід від реалізації майнового комплексу 37'Розрахунки зрізнимидебіторами" 743 "Дохід від реалізації майнових комплексів"
9 Визнано дохід у сумі амортизації, нарахованої на безоплатно одержані основні засоби 42 "Додатковий капітал" 745 "Дохід від безоплатно одержаних активів"
10 Відображено неопераційну курсову різницю за * розрахунками з іноземними постачальниками та підрядниками 632 "Розрахунки з іноземними постачальника­ми" 744 "Дохід від неопераційної курсової різниці"

2.5. Організація обліку надзвичайних доходів.

Для відображення доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій застосовується рахунок 75 «Надзвичайні доходи». Рахунок 75 «Надзвичайні доходи» має такі субрахунки:

—751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій»;

—752 «Інші надзвичайні доходи».

За кредитом рахунка відображається визнана сума відшкодування, зокрема від страхових організацій, втрат від надзвичайних подій, за дебетом — списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

На субрахунку 751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій» відображається сума відшкодування втрат від надзвичайних подій, включаючи відшкодування витрат на попередження втрат від надзвичайних подій.

На субрахунку 752 «Інші надзвичайні доходи» відображається дохід від інших подій чи операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

Підставою для відображення в обліку надзвичайних доходів є такі основні документи:

—прибутковий касовий ордер;

—виписка банку;

—договори, укладені з страховими організаціями.

Списання надзвичайних доходів на рахунок 794 «Результат надзвичайних подій» проводиться на підставі довідки-розрахунку, оформленої працівником бухгалтерії.

При журнально-ордерній формі обліку узагальнення даних за рахунком 75 «Надзвичайні доходи» здійснюється у журналі 6, а при спрощеній формі обліку — у розділі III Відомості 5-м.

Відображення в бухгалтерському обліку надзвичайних доходів відбувається наступним чином (табл. 8).

Таблиця 8

Облік надзвичайних доходів

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 Списано на фінансові результати суму доходів, отриманих внаслідок надзвичайних подій 75 "Надзвичайні доходи" 794 "Результат надзвичайнихподій"
2 Визнано дохід у готівковій формі у вигляді страхового відшкодування ЗО "Каса" 75 "Надзвичайні доходи"
3 Визнано доходом від надзвичайної діяльності іншу дебіторську заборгованість, яка виникла у зв'язку з ліквідацією наслідків надзвичайних подій 37 "Розрахунки зрізнимидебіторами" 75 "Надзвичайні доходи"
4 Визнано надзвичайний дохід від погашення (зменшення) заборгованості за довгостроковими позиками 50 "Довгостро­кові позики" 75 "Надзвичайні доходи"
5 Визнано надзвичайний дохід від погашення (зменшення) заборгованості за короткостроковими позиками 60 "Коротко­строкові позики" 75 "Надзвичайні доходи"

3. Відображення доходів у звітності та його удосконалення.