Смекни!
smekni.com

Організація обліку і аудиту виробництва продукції свинарства у ТОВ "Агрофірма "Колос" (стр. 2 из 7)

Витрати на доставку кормів з місця постійного зберігання на ферму для годівлі свиней на відповідні статті (витрати на оплату праці, робіт і послуг тощо).

На статті "Роботи і послуги" відображують вартість робіт і послуг, наданих допоміжними виробництвами для виробничих потреб тваринництва, а також сторонніми організаціями і підприємствами. Тут же обліковують вартість використаної енергії, виробленої електростанціями, змонтованими з доїльними, стригальними пристроями, а також витрати на обігрівання приміщень місцевими котельними, не з'єднаними із центральною котельнею.

На статті "Витрати на утримання основних засобів" записують нараховані амортизаційні відрахування за основними засобами тваринництва. Тут же відображують вартість палива і запчастин, використаних для машин і устаткування в тваринництві, конкретно за кожним видом або групою тварин, а також витрати на будматеріали, використані на ремонт будівель і споруд у галузі.

На статтю "Інші витрати" відносять страхові платежі за майновим страхуванням. До цієї ж статті включають частину вартості літніх таборів для тварин.

На статті "Витрати на організацію виробництва й управління" відображують частку загально-виробничих витрат тваринництва, віднесених на цей вид або групу худоби і птиці в порядку їх розподілу.

Поточна дебіторська заборгованість за товари, роботи і послуги оцінюється по чистій реалізаційній вартості, що при відбитті в балансі зменшується на суму створеного резерву.

Собівартість незавершеного виробництва визначають на підставі даних аналітичного обліку.

Важливою умовою раціональної організації документообігу є належне зберігання документів і можливість швидкого знаходження його якщо буде потреба. Із цією метою організується архів. Всі оброблювані документи зшиваються, переплітаються по схожим операціям, що враховуються. У господарстві застосовують два способи зберігання документів:

горизонтальний (при короткочасному зберіганні);

вертикальний, котрий забезпечує доступ до будь-якої папки.

Всі документи, що ставляться до одного облікового регістра, зберігаються разом з підшитими в одній папці документами.

При прийнятті нових Положень (стандартів) бухгалтерського обліку сфери, що відбивають іншу діяльність в обліковій політиці підприємства можуть бути внесені відповідні зміни.

2. Завдання обліку процесу виробництва

Підприємництво в будь-якій організаційно-правовій формі чи галузі народного господарства, у тім числі і сільському господарстві, складається з трьох взаємопов'язаних видів діяльності: інвестиційної, операційної та фінансової.

Операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати" до складу операційної діяльності включає: виробництво, збут, управління та іншу операційну діяльність (зміна розміру виробничих запасів, сумнівні борги, курсові різниці та ін).

Процес виробництва являє собою, з одного боку, процес виробничого споживання засобів, предметів праці та самої праці (живої), а з іншого - джерело одержання нової продукції (робіт чи послуг).

Основною метою обліку виробництва є своєчасне, повне, вірогідне відображення фактичного розміру і складу витрат та контроль за використанням усіх видів виробничих ресурсів, а також обсягу виробленої продукції (наданих робіт чи послуг) у натуральних та грошових вимірниках. З формулювання мети можна визначити основні завдання обліку виробництва. Це:

визначення складу та розмежування виробничих витрат за їх економічним змістом, місцем прикладення (центрами відповідальності), елементами, статтями обліку, суміжними періодами та іншими ознаками, передбаченими відповідними стандартами фінансового та управлінського обліку;

своєчасне та повне відображення виготовленої продукції, наданих робіт чи послуг за їх кількістю та якістю в розрізі окремих об'єктів обліку, центрів відповідальності та суміжних періодів;

встановлення фактичного рівня собівартості одиниці продукції (робіт, послуг) відповідно до затверджених положень та порівняння його з нормативним, розрахунковим (прогнозним, кошторисним) та рівнем ринкових цін;

формування відповідної інформації про обсяг витрат та виготовленої продукції (робіт, послуг) у передбаченій системі документів, облікових реєстрів та звітності.

Щоб виконати ці завдання обліковим працівникам необхідно чітко знати Положення (стандарти) бухгалтерського обліку та загальноприйняту класифікацію витрат.

3. Стан первинного обліку витрат і виходу продукції

Галузеві особливості сільського господарства суттєво впливають на організацію і технологію виробництва, і відповідно на побудову бухгалтерського обліку. До таких специфічних об’єктів обліку, яких не має жодна галузь народного господарства, належать поточні біологічні активи тваринництва, до яких, зокрема відносяться тварини що перебувають на вирощуванні та відгодівлі, а також прийняті від населення для реалізації.

Ефективність ведення бухгалтерського обліку залежить, на сам перед, від чіткої організації роботи з первинними документами, які підтверджують факт здійснення господарської операції.

Для організації первинного обліку продукції свинарства встановлено обов’язковий перелік первинних документів.

При одержанні приплоду поросят потрібно дотримуватися встановленого порядку його документального оформлення та оцінки для цілей оприбуткування і визначення матеріально відповідних осіб за подальше зберігання свині.

Для документального оформлення приросту свині за звітний період застосовують дві спеціалізовані форми первинних документів, а саме, Відомість зважування тварин (ф. №ПТ-7) і Розрахунок визначення приросту (ф. №ПТ-8).

Відомість зважування тварин (ф. №ПТ-7) застосовується для визначення фактичної живої маси свині, яка у процесі вирощування або відгодівлі свині збільшується. Основною продукцією, яку одержують від молодняку на вирощуванні та відгодівлі, є приріст живої маси. Для того, щоб його визначити, поросят необхідно зважувати. Результат зважування поросят, що залишились в групі на кінець звітного періоду, відображають у Відомості зважування тварин (ф. №ПТ-7).

Відомість підписують зоотехнік, бригадир і працівник, за яким закріплена свиня. Загальні підсумки Відомості про масу тварин за відповідними групами використовують для складання Розрахунку визначення приросту (ф. №ПТ-8). Відомості зважування тварин надають до бухгалтерії одночасно зі Звітом про рух тварин і птиці на фермі (ф. №ЖН-17).

Супровідним документом при продажу свині є Товарно-транспортна накладна на перевезення тварин (ф. №ТНСГ-5). У ній заповнюють такі реквізити:

— вид свині,

— вік,

— вікова група,

— ідентифікаційні коди,

— група за вгодованістю,

— жива маса,

— вантажовідправник;

— вантажоодержувач.

На прийняту від господарства свиню виписують Приймальну квитанцію ПК-1 оремо на кожний вид.

Переведення свині із групи в групу оформляється Актом на переведення тварин з групи в групу в межах поточних біологічних активів (ф. МПБА-9) застосовується у всіх випадках оформлення переводу поросят з однієї статевовікової групи в іншу, включаючи і переведення тварин в основне стадо. Документ є універсальним, він використовується за всіма видами і обліковими групами тварин. Акт складає зоотехнік, завідувач фермою або бригадир у день переведення тварин і птиці з однієї групи в іншу, відлучення молодняку звірів і кролів. У ньому вказують облікову групу, з якої і в яку переведені тварини, ідентифікаційний код (інвентарний номер, кличка); стать, масть та інші особливості, час народження, кількість голів, вагу, балансову вартість, прізвище, ім'я, по батькові особи, за якою закріплені прийняті тварини.

Правильність здійснення цих господарських операцій підтверджує своїм підписом особа, яка прийняла тварин під свою матеріальну відповідальність. У випадках, коли тварин передають в групу, що знаходиться на іншій фермі або переводять в основне стадо, даний Акт складають у двох примірниках. Перший залишають на фермі, що передає тварину, інший передають підрозділу, який одержує її. Порядок переведення наведений у таблиці.

Таблиця 2. Порядок переведення тварин із групи в групу та їх оцінка

Вид тварин Назва і форма документа Час складання документу Порядок оцінки
Що діяв до впровадження П (С) БО 30 "Біологічні активи" Згідно вимог П (С) БО 30 "Біологічні активи"
Поросята до 2-х місяців Акт на переведення тварин із групи в групу в межах поточних біологічних активів (Ф-№ПБА-9) При переведенні в групу від 2-х до 4-х місяців За живою масою та її плановою собівартістю, яку наприкінці року корегують до фактичної За живою масою тварин та її собівартістю, яка дорівнює справедливій вартості за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу, що була визначена на останню дату балансу і за якою вони відображаються в обліку на дату переведення
Поросята 2-х до 4-х місяців При переведенні в групу: - свинки ремонтні;кнурці ремонтні;на відгодівлю згідно з технологією
Свинки ремонтні При переведенні в групу перевіюваних свиноматок при масі 100-120 кг (через один місяць після першого продуктивного парування)
Свиноматки перевіювані При переведені в групу основних свиноматок після відлучення поросят першого опоросу

Для документального оформлення вибуття свині в результаті забою, прирізки та падежу використовують Акт на вибуття поточних біологічних активів тваринництва (забій, прирізка та падіж) (ф. №ПБА-6). В Акті повинні бути докладно вказані: