Смекни!
smekni.com

Організація обліку і аудиту виробництва продукції свинарства у ТОВ "Агрофірма "Колос" (стр. 7 из 7)

За розділом IIВиробничого звіту аудитор перевіряє правильність відображеного виходу основної і побічної продукції за кредитом субрахунку 232 "Витрати по тваринництву" і дебетом кореспондуючих рахунків, а за розділом ПІ Виробничого звіту - правильність відображених оборотів за кредитом субрахунку 232 систематизованих за кореспондуючими рахунками.

При перевірці достовірності показників Виробничого звіту до відображення їх у Журнал-ордері № 10 і включення в Зведений звіт аудитор з'ясовує ув'язку його з іншими регістрами. Так, сума заробітної плати має відповідати даним за платіжними відомостями, аналогічно перевіряють також інші витрати. При проведенні аудиту підсумки Зведеного виробничого звіту за місяць обов'язково мають бути звірені з Журналом-ордером № 10, а з початку року - з Головною книгою,

Аудитор має підтвердити правильність перенесення в кінці місяця підсумкових даних особових рахунків або Виробничих звітів по тваринництву в Журнал-ордер (ф. № 10/2 с. - г), а кредитових оборотів Журналу-ордера - в Головну книгу.

При визначенні фактичної собівартості за кредитом рахунку 23 "Виробництво" субрахунок 2 "Тваринництво" у кореспонденції з відповідними рахунками відображають калькуляційне списання, в результаті чого більшість аналітичних рахунків закривається.

У ході перевірки правильності відображених в Журналі-ордері № 10/1 с. - г. та відомості № 10 а с. - г. величини залишків матеріалів та готової продукції на кінець звітного місяця їх порівнюють з підсумковими даними сальдових відомостей за кожним синтетичним рахунком (субрахунком), а відповідність кредитових оборотів журналу-ордера перевіряють зіставленням їх з даними Головної книги.

Аудитор перевіряє відповідність синтетичного та аналітичного обліку. За цими регістрами перевіряють не тільки правильність відображення операцій, а й контролюють величину витрат і вихід продукції, виконання доведених структурним підрозділам господарських завдань. Дані такого обліку необхідні для визначення собівартості виробленої продукції та складання фінансової звітності, яку, в свою чергу, контролює аудитор.

Перевірку обліку наявності і руху продукції та матеріалів здійснюють за даними синтетичних рахунків і субрахунків класу 2 "Запаси" Плану рахунків бухгалтерського обліку: 201 "Сировина і матеріали", 203 "Паливо", 205 "Будівельні матеріали", "Запасні частини", 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі", "Матеріали сільськогосподарського призначення", 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети", 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів", 21 "Продукція сільськогосподарського виробництва", 28 "Товари". За дебетом цих рахунків обліковують наявність і надходження продукції та матеріалів, а за кредитом - їх списання (витрачання).

При перевірці правильності відображення в обліку витрат та виходу продукції тваринництва уточнюють склад витрат за дебетом рахунку 23 "Виробництво" субрахунок 2 "Тваринництво", а за кредитом - вихід продукції за плановою собівартістю.

За кредитом рахунку 23 "Виробництво" аудитор з'ясовує правильність відображення протягом року виходу продукції за плановою собівартістю в кореспонденції з дебетом рахунків: 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі" - на вартість оприбуткованого приплоду, приросту живої маси тварин. Основою на оприбуткування продукції тваринництва є акти отриманого приплоду тварин, щоденники надходження продукції, журнали обліку надою молока та інші документи.

Правильне відображення господарських операцій в обліку буде запорукою правильного складання звітності.

Література

1. Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах: Підручник / Ред. М.Ф. Огійчук, В.Я. Плаксієнко, Л.Г. Панченко. - 2-е вид., перероб. і допов. - Київ: Вища освіта, 2008. - 800с.

2. Бухгалтерський облік у сільському господарстві України: Підручник для студентів вищих закладів / В.Я. Плаксієнко, Л.М. Пісьмаченко, Є.І. Рябий. К.: Центр навчальної літератури, 2007. - 492с.

3. Закон "Документы о вексельном обращении" // Спецвыпуск. - 2000. - №8.

4. Закон "О бухгалтерськом учете и финансовой отчетносте в Украине" // Все о бухгалтерском учете - 2000 г. - № 11. - с.3.

5. Закон "О госбюджете 2007" // Все о бухгалтерском учете, К, 2007. - №4 (1281) от 15.01.2007

6. Обзор налового и бухгалтерського законодательства // Все о бухгалтерском учете. Киев, 2007. - № 19 (24 февраля). - с.2-3.

7. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку/ Навчальний посібник: Х., 2004 р. - с.351.

8. Положення о ведені касових операцій у національній валюті в Укораїні // Баланс. Всеукраинский бухгалтерский еженедельник. - 2005. - № 37. - с.25-39.

9. Про затвердження інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті. Постанова від 29 березня 2001 року № 135 // Бухгалтерія в сільському господарстві. - 2004. - № 14. с.27-46.

10. Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 28 "Зменшення корисності активі": від 24.12.2004 р. № 817/Міністерство фінансів України // Офіційний вісник України: журнал, 2005. - № 2. - с.587.