Смекни!
smekni.com

Прийняття рішень в умовах ризику (стр. 8 из 10)

• головною метою його є забезпечення міцного положення на ринку і стабільно стійких фінансів компанії при будь-яких економічних, політичних і соціальних змінений в країні;

• у його рамках застосовуються в основному ті управлінські інструменти, які в російських умовах найбільш ефективні в усуненні тимчасових фінансових утруднень рішенні інших поточних проблем фірми;

• головне в антикризовому управлінні - прискорена і дієва реакція на істотні зміни зовнішнього середовища на основі наперед розроблених альтернативних варіантів, що передбачають різні трансформації в цій сфері залежно від ситуації;

• у основі антикризового управління лежить процес постійних і послідовних інновацій у всіх ланках і областях дій підприємства;

• антикризове управління націлене на те, що навіть в складній ситуації, в якій опинилося підприємство, навіть на межі банкрутства, можна було ввести в дію такі управлінські і фінансові механізми, які дозволили б вибратися з труднощів з якнайменшими для підприємства втратами.

Іншими словами, антикризовий менеджмент увібрав в себе все краще, створене практикою зарубіжного і вітчизняного менеджменту.

У сьогоднішніх умовах для ефективного функціонування фірми необхідно управляти дією не тільки внутрішніх, але і зовнішніх по відношенню до фірми чинників. Зміни в зовнішньому середовищі у нас вельми значні, тому керівникам підприємств доводиться враховувати їх вплив, оскільки кожна фірма залежить так чи інакше від зовнішнього світу відносно поставок ресурсів, енергії, кадрів, а також споживачів. Від керівника, менеджера залежить виживання підприємства. Тому менеджер зобов'язаний уміти виявляти основні чинники, що впливають на його організацію. Він покликаний знайти і запропонувати найраціональніші способи реагування на зовнішні дії. Перш за все це - засоби подолання ризику, обумовленого невизначеністю зовнішнього середовища.

Всі знають, що ризик є невід'ємним атрибутом ринкової діяльності. Кожна фірма прагне добиватися збільшення прибутку за допомогою оптимальних рішень мінімізації ризику. У міру розвитку ринкових відносин в Росії посилюється конкуренція. Щоб вижити в цих умовах, потрібно зважитися на упровадження технічних і інших новин, на сміливі, нестандартні дії, а це підсилює ризик. Доводиться змиритися з неминучістю ризику, навчитися прогнозувати його, оцінювати і не переходити за допустимі межі.

Відомо, що планування необхідне для досягнення фірмою наступних цілей:

- підвищення контрольованої частки ринку;

- передбачення вимог споживача;

- випуск продукції вищої якості;

- забезпечення узгоджених термінів поставок;

- встановлення рівня цін з урахуванням умов конкуренції;

- підтримка репутації фірми у споживачів.

Задачі планування визначаються кожною фірмою самостійно залежно від діяльності, якої вона займається. В цілому ж задачі планування зводяться до наступного:

1. Планування зростання прибули.

2. Планування витрат підприємства, і, як наслідок, їх зменшення.

3. Збільшення частки ринку, зростання частки продажів.

4. Поліпшення соціальної політики фірми.

Стан конкуренції на ринку можна охарактеризувати наступними конкурентними силами:

- Суперництво серед конкуруючих продавців.

- Конкуренція з боку товарів, що є замінниками і конкурентоздатних з погляду ціни.

- Можливість появи нових конкурентів.

- Економічні потенціали і торгові здібності постачальників.

- Економічні можливості і торгові здібності покупців.

Тиск на супротивників залежить від того, чи є фірма-ініціатор домінантною фірмою, з відчутним ринковим впливом або посередньою фірмою. Дії можуть бути спрогнозовані на якийсь час фірмою, що випробовує фінансові утруднення, чиї стратегії засновані на відчайдушних спробах.

Рушійні сили, здатні впливати на ринкові умови і інтенсивність дії сил конкуренції, наступні:

- Швидке або повільне зростання довгострокового попиту.

- Зміни у складі покупців і способах використовування продукту.

- Оновлення продукту.

- Інновація.

- Маркетингові нововведення.

- Поява або вихід з ринку крупних фірм.

- Упровадження технічних і технологічних досягнень.

- Зміни у витратах і ефективності.

- Поява диференційованого вибору товарів замість товарів масового споживання (або набору).

- Зміни в державній політиці в регулюванні.

- Зменшення невизначеності і ризику.

Серед чинників, що впливають на силу конкурентної боротьби, слід зазначити: збільшення числа конкуруючих фірм; повільне зростання попиту на продукцію; можливість фірм використовувати положення цін або інші методи збільшення продажів; недостатня диференційована товарів; збільшення розмірів віддачі від стратегічних маневрів; відхід з бізнесу стає дорожче, ніж продовження конкуренції; збільшення відмінностей між фірмами в значенні їх стратегій, кадрового складу, ресурсів і так далі; поглинання фірм і упровадження нових сильних конкурентів.

Передумовами, яких повинна мати в своєму розпорядженні фірма, щоб адекватно відповідати на виклик зовнішнього середовища, є: здатність:

- до макроекономічного аналізу ситуації в країні і за її межами;

- до своєчасного виявлення актуальних потреб, потреб і запитів потенційних споживачів;

- до аналізу економічної кон'юнктури ринків товарів і послуг, що дозволяють ефективно, своєчасно і якісно задовольнити знайдені потреби, потреби і запити;

- до дослідження економічної кон'юнктури ринків чинників виробництва;

- до висунення конкурентностних ідей;

- до реалізації цих ідей;

- до забезпечення незалежності фірми від зміни кон'юнктури ринків товарів, чинників виробництва за рахунок зовнішньої гнучкості виробничих сил;

- до забезпечення внутрішньої гнучкості за рахунок оснащення засобами технологічного оснащення і іншого устаткування;

- до логістики за рахунок плідної технології;

- до забезпечення за рахунок формування адекватної зміни цілей кадрового потенціалу;

- здійснювати зміни архітектурно-планувальних рішень, адекватно змінам цілей виробничих сил;

- гарантувати рівень конкурентоспроможності товарів і послуг, що вимагається для захоплення лідерства в обслуговуваних і перспективних сегментах ринку;

- забезпечити випуск товарів і послуг в необхідних об'ємах;

- реалізувати високу ефективність функціонування фірми за рахунок найраціональнішого використовування інвестиційних можливостей фірми;

- забезпечити ефективну розробку і реалізацію стратегічної програми технологічного і соціального розвитку фірми.

Потреба в менеджерах, їх знання, досвід і інтуїція потрібні саме в тих напрямах виробничої і комерційної діяльності, які найменше піддаються формалізації. До числа цих процесів перш за все відносяться стратегічне планування і прогнозування.

Можливі різновиди прогнозів можна представити в наступному вигляді:

- Економічні прогнози (носять переважно загальний характер і служать для опису стану економіки в цілому по компанії або по конкретних виробах).

- Прогнози розвитку конкуренції (характеризують можливу стратегію і практику конкурентів, їх частку на ринку і так далі).

- Прогнози розвитку технології (орієнтують користувача щодо перспектив розвитку технологій).

- Прогнози стану ринку (використовуються для аналізу ринку товарів).

- Соціальне прогнозування (питання, пов'язані з відношенням людей до тих або інших суспільних явищ).

Серед методів прогнозування слід зазначити:

Неформальні методи прогнозування.

Наочна інформація - інформація, одержувана від засобів масової інформації (окрім друкарських органів), а також суміжників, постачальників, конкурентів. Матеріальні витрати для отримання такої інформації незначні, проте вимагають великої кількості часу. Письмова інформація - інформація, одержувана з друкарських джерел періодичного друку. Так само, як і наочна, письмова інформація не має глибокого характеру і швидко застаріває. Промислове шпигунство - інформація, одержана за допомогою подібних методів, знаходиться під захистом користувача. Така інформація є найціннішою. Кількісні методи прогнозування. Застосування таких методів доцільне у випадках стійкої екстраполяційної спрямованості досліджуваного явища. Інакше кажучи, лише тоді, коли можна припустити, що діяльність у минулому мала певну тенденцію, яку можна чекати і в перспективі, наявної інформації достатньо для внесення можливих коректив і виявлення статистично достовірних залежностей. Якісні методи прогнозування. Аналізуючи діяльність підприємства, складаючи прогноз його функціонування, аналітик не завжди має в своєму розпорядженні інформацію, достатню для кількісних методів прогнозування. Інший раз вище керівництво фірми просто не розуміє складних методів кількісного прогнозування, що, у будь-якому випадку, вимагає застосування якісних методів прогнозування. Ці останні припускають звернення до думки експертів - людей найбільш компетентних з досліджуваних питань.

У поняття «планування» входить визначення цілей і шляхів їх досягнення. Планування діяльності підприємств здійснюється по таких важливих напрямах, як збут, фінанси, виробництво і закупівлі. При цьому всі приватні плани тісно взаємозв'язані між собою.

Сам процес планування проходить в 4 етапи:

- розробка загальних цілей;

- визначення конкретних, деталізованих Цілей на заданий період часу;

- визначення шляхів і засобів їх досягнення;

- контроль за досягненням поставлених цілей шляхом зіставлення планових показників з фактичними.

Планування завжди орієнтується на дані минулого, але при цьому прагнуть визначити і контролювати розвиток підприємства в перспективі. Тому надійність планування залежить від точності фактичних показників минулого. Оскільки плани взаємозалежні, виникає необхідність внесення відповідного коректування. Сальдо прибуткової і витратної частин всіх планів включається до бюджету, тобто в план витрат і доходів, оскільки орієнтиром є збереження ліквідності - платоспроможності підприємства. Звичайно окремі плани складаються тільки за кількісними показниками і лише після їх об’єднання виробляється розрахунок грошових показників.