Смекни!
smekni.com

Амортизація основних засобів (стр. 4 из 6)

Різний підхід до нарахування амортизаційних відрахувань щодо першої, другої і третьої груп основних засобів передбачений у випадку виведення з експлуатації окремих об’єктів, яке може мати місце як у зв’язку з ліквідацією об’єкта, який не підлягає продажу, а подальша експлуатація якого не має економічного смислу, так і у зв’язку з тимчасовим припиненням на період ремонту, реконструкції, модернізації, консервації. Якщо у всіх таких випадках йдеться про об’єкт основних засобів першої групи, його балансова вартість для цілей амортизації (що не впливає на бухгалтерський облік вартості основних засобів) прирівнюється до нуля аж до моменту зворотного введення в експлуатацію. На відміну від основних засобів другої і третьої груп у зв’язку з їх ремонтом, ліквідацією, реконструкцією, модернізацією, консервацією балансова вартість цих груп не зменшується, тобто на них нараховуються амортизаційні відрахування.

Невиробничі основні засоби, тобто такі, які безпосередньо не використовуються у господарській діяльності підприємства, амортизації підлягають, але облік руху вартості, сум амортизації (зносу) відокремлений від обліку виробничих основних засобів і податкового обліку, тобто не впливає на формування податкового забов’язання з податку на прибуток підприємства.

Сума амортизаційних відрахувань звітного періоду визначається шляхом використання норм амортизації (відповідно до зазначених вище трьох груп) до балансової вартості груп основних засобів на початок звітного періоду. Суми амортизаційних відрахувань вилученню до бюджету не підлягають. Балансова вартість групи основних засобів на початок. звітного періоду розраховується за формулою:

Б(а) = Б(а-1) + П(а-1) - В(а-1) - А(а-1) х і (а- 1), де

Б (а) - балансова вартість групи на початок звітного періоду,

Б (а-1) - балансова вартість групи на початок періоду, що передував звітному,

П (а-1) - сума витрат на придбання основних засобів, здійснення капітального ремонту, реконструкцій, модернізацій та інших покращень основних засобів протягом періоду, що передував звітному,

В (а-1) - сума виведених з експлуатації основних засобів протягом періоду, що передував звітному,

А (а-1) - сума амортизаційних відрахувань, нарахованих у періоді, що передував звітному.

і (а- 1) - індекс інфляції в попередньому кварталі.

Платники податку всіх форм власності мають право використовувати щорічну індексацію балансової вартості груп основних засобів на коефіцієнт індексації, який визначається за формулою

К1 = [І(а-і) - 110]: 100,

де І (а-і) - індекс інфляції року, за результатами якого проводиться індексація

Якщо значення К1 не перевищує одиниці, індексація не проводиться.

Облік балансової вартості основних засобів, які підпадають під визначення групи 1, ведеться за кожною окремою будовою, спорудою або їх структурним компонентом та в цілому по групі 1 як сума балансових вартостей окремих суб'єктів такої групи.

Облік балансової вартості основних засобів, які підпадають під визначення груп 2 та 3, ведеться за сукупною балансовою вартістю відповідної групи основних засобів незалежно від часу введення до експлуатації таких основних засобів. При цьому окремий облік балансової вартості індивідуальної матеріальної цінності, що належить до складу основних засобів групи 2, не ведеться.

Порядок бухгалтерського обліку балансової вартості груп основних засобів визначається Міністерством фінансів України.

Платник податку може самостійно прийняти рішення про прискорену амортизацію основних засобів третьої групи за такими нормами:

Рік експлуатації Норма амортизаційних відрахувань,%
перший рік експлуатації 15
другий рік експлуатації 30
третій рік експлуатації 20
четвертий рік експлуатації 15
п'ятий рік експлуатації 10
шостий рік експлуатації 5
сьомий рік експлуатації 5

Прискорена амортизація основних засобів дає змогу підприємству швидше, ніж на те розрахована встановлена норма амортизації (15 відсотків на рік) від залишкової вартості, відтворювати вартість машин і устаткування, оновлювати їх. Прискорена амортизація здійснююється за нормами, встановленими до первісної вартості об’єктів основних засобів збільшеної на суму витрат на їх поліпшення; ці норми передбачають стовідсоткову амортизацію протягом 7-ми років експлуатації, причому в перші роки експлуатації об’єктів суми амортизації значно перевищують амортизаційні суми, які нараховуються у кінці терміну служби.

Облік основних засобів, відносно яких запроваджена прискорена амортизація ведеться окремо від інших об’єктів, які складають третю групу. Індексації у зв’язку з інфляцією такі об’єкти не підлягають.

Зазначене рішення не може бути прийнято платниками податку, що випускають продукцію (роботи, послуги), ціни (тарифи) на які встановлюються {регулюються) державою. Облік таких основних засобів регулюється окремо по кожному об'єкту.

Грошовий потік підприємств, які вдаються до прискореної амортизації активної частини основних засобів, зростає спочатку за рахунок того, що на суму збільшення амортизаційних відрахувань зменшується прибуток як об’єкт оподаткування (тобто підприємство зменшує платежі у вигляді податку на прибуток при одночасному зростанні надходження амортизаційних коштів). Надалі підприємство має змогу швидше оновлювати активну частину основних засобів, впроваджувати у виробництво нову техніку, що є фактором економії трудових витрат, яка тягне за собою зменшення відрахування за рахунок собівартості продукції до загальнодержавних цільових фондів. Цим визначається економічна ефективність прискореної амортизації активної частини основних засобів.

Амортизаційні відрахування нараховуються на балансову вартість таких об'єктів, яка дорівнює їх первісній вартості, збільшеній на суму витрат, пов'язаних з покращенням таких засобів.

Розрахунок суми амортизації основних засобів (гр. 1,2,3) за III і IV кв. 1997 р. виконується окремо відповідно до їх залишкової вартості на 1.07.97 р., квартальних норм амортизації (1,25; 6,25; 3,75), знижуючих коефіцієнтів до норми амортизації на 1997 р. (0,7), квартальних норм амортизації (0,875; 4,375; 2,625) і з урахуванням витрат, які збільшують і зменшують балансову вартість основних засобів.

Суб’єкти господарської діяльності показують суму нарахованої амортизації під час складання декларації про прибуток підприємства. Сума амортизаційних відрахувань по госпрозрахунковому автотранспортному господарству Сумської обласної державної адміністрації складає по групі 1- 55,6 тис. грн.; по групі 2- 77,5 тис. грн.; по групі 3-0,3 тис. грн

2.3 Методика розрахунків амортизації основних засобів в умовах застосування МСБО

МСБО 16 визначає амортизацію як систематичний розподіл вартості об’єкта основних засобів, яка підлягає амортизації, на протязі терміну її корисної експлуатації.

Вартість основних засобів, яка підлягає амортизації, розраховується як різниця між собівартістю об’єкта та його ліквідаційної вартості.

Ліквідаційною вартістю являється сума, яку підприємство одержує одержати від реалізації або ліквідації об’єкта по закінченню терміну його корисної експлуатації після відрахунку очікуваних затрат, пов’язаних з реалізацією або ліквідацією. На практиці важко передбачити ліквідаційну вартість основних засобів в момент їх надходження. В зв’язку з цим, якщо ліквідаційна вартість незначна або нема можливості її оцінити, враховується, що ліквідаційна вартість об’єкта дорівнює нулю.

Об’єктом амортизації являються основні засоби, які мають обмежений термін корисної експлуатації.

Терміном корисної експлуатації являється період, на протязі якого підприємство пропонує використовувати відповідний об’єкт, або кількість одиниць продукції, яке підприємство очікує одержати від його використання.

Оскільки термін корисної експлуатації визначається виходячи з корисності об’єкта основних засобів для конкретного підприємства, то він може бути меншим чим нормативний термін експлуатації.

Таким чином, термін корисної експлуатації відображає наміри керівництва підприємства відносно використання окремого об’єкта основних засобів з урахуванням накопиченого досвіду та оцінки ринкової ситуації.

МСБО 16 не містить переліку методів, які слід використовувати для розрахунку амортизації основних засобів.

Єдиною вимогою являється те, що метод амортизації повинен забезпечувати розподіл вартості активу на систематичній основі та відображати спосіб, яким економічна вигідна від даного активна споживається підприємством. Це означає, наприклад, що якщо автомобіль використовується для доставки грузів замовникам, його амортизацію потрібно нараховувати на підставі пробігу в кожному звітному періоді.

В свою чергу, амортизація службового автомобіля керівника може нараховуватись методом прямолінійного списання.

Для доведення методів амортизації використовуємо приклад: собівартість придбаного станка складає 20000 грн., а термін його корисної експлуатації дорівнює 4 роки. Очікується, що цей станок буде мати ліквідаційну вартість 2000 грн.

Методи рівномірної амортизації

Рівномірна амортизація досягається переважно за допомогою методу прямолінійного списання. При цьому вартість об’єкта основних засобів списується рівними долями на протязі всього періоду його експлуатації. Сума щорічних амортизаційних відрахувань може бути розрахована двома способами. При першому способі розрахунок робиться діленням вартості об’єкта, яка підлягає амортизації на термін його корисної експлуатації. В нашому прикладі сума щорічних амортизаційних відрахувань дорівнює:

20 000 – 2000 = 4500 грн.

4

При другому способі сума щорічних відрахувань визначається помноженням встановленої або розрахованої річної норми амортизації на первісну вартість об’єкта (за вирахуванням його ліквідаційної вартості).