Смекни!
smekni.com

Амортизація основних засобів (стр. 6 из 6)

Таблиця 2.8. Розрахунок амортизації при використанні методу ануїтету.

Рік Витратинаамортизацію Дохід від процентів (5% балансової вартості) Нарахованаамортизація Накопичений знос Балансова вартість
0 - - - - 20 000
1 5176 1000 4176 4176 15 824
2 5176 791 4385 8561 11 439
3 5176 572 4604 13165 6 835
4 5176 342 4834 17999 2 001

Для окремих видів основних засобів нарахування амортизації робиться на підставі сумарної виробітки об’єкта за весь період його експлуатації в відповідних одиницях (кількість виробленої продукції, відроблених часів, кілометрів пробігу та ін.)

Норма амортизації розраховується на одиницю діяльності(виробництва, послуг) за формулою

Норма = Собівартість об’єкту-ліквідаційна вартість

амортизації розрахунковий обсяг діяльності

Припустимо, що в нашому прикладі станок був придбаний для вироблення 90000 одиниць продукції. Тоді норма амортизації на одиницю продукції становитиме:

20000-2000 = 0,2 грн/од.

90000

Виходячи з цього розраховуємо амортизаційні відрахування(табл. 2.9)


Таблиця 2.9 Розрахунок амортизації методом суми одиниць продукції

Рік Розрахунок Аморт.відрахування Накопичена амортизація Балансова вартість
0 - - - 20 000
1 0,2*30000 6000 6000 14000
2 0,2*25000 5000 11000 9000
3 0,2*15000 3000 14000 6000
4 0,2*20000 4000 18000 2 000
Разом 18 000

Основним недоліком цього методу являється те, що в ряді випадків важко визначити виробітку окремих об’єктів основних засобів. В зв’язку з цим його застосування доцільне тільки у випадку, коли можна визначити сумарну виробітку об’єкту.

У відповідності з Законом України “Про бухгалтерський облік і звітність в Україні” який набув чинності з 1 січня 2000 року, бухгалтерський облік на підприємстві необхідно вести у відповідності до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Зараз відбувається обговорення основних положень(стандартів бухгалтерського обліку), приведення нормативних актів у відповідність до Закону “про бухгалтерський облік і звітність”. Так облік основних засобів, амортизації основних засобів регламентується Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби”.

3. Шляхи удосконалення обліку амортизації основних засобів

Бухгалтерський облік, як і господарський механізм управління треба постійно вдосконалювати. Його розвиток відбувається в плановому порядку. На підставі проведеного аналізу господарської діяльності Госпрозрахункового автотранспортного підприємства Сумської обласної держадміністрації. В організації використовується журнально-ордерна форма обліку,але при веденні бухгалтерського обліку відсутні бланки журналів-ордерів по багатьох рахунках. узагальнення облікової інформації проводиться в розкреслених таблицях.

В умовах застосування МСБО бухгалтерській структурі підприємства слід чітко визначитись в методі обчислення амортизації основних засобів. На нашу думку, організації більш підходять методи дегресивної (прискореної) амортизації.

При використанні методів дегресивної (прискореної) амортизації в перші роки експлуатації основних засобів списується більша частина вартості. Прискорена амортизація означає зниження суми амортизаційних відрахувань.

Доцільність застосування методів прискореної амортизації зумовлюється слідуючими причинами:

- найбільш інтенсивно використовуються основні засоби в перші роки їх експлуатації, коли вони фізично та морально являються новими;

- накопичуються засоби для заміни амортизованого об’єкту у випадку його швидкого старіння та інфляції;

- забезпечується можливість збільшення долі витрат на ремонт амортизуємих об’єктів, яка приходиться на останні роки їх використання, без відповідного збільшення витрат виробництва.

Разом з тим можна визначити основні напрямки удосконалення бухгалтерського обліку в Госпрозрахунковому автотранспортному підприємстві Сумської обласної держадміністрації:

- впровадження прогресивних форм і методів обліку з застосуванням ЕОМ;

- підготовка та підвищення кваліфікації облікового апарату;

- застосування передбачених нормативними документами облікових реєстрів;

- удосконалення умов праці працівників.

Використання ЕОМ дозволить мати:

- вищий рівень механізації і автоматизації облікового процесу;

- безперервність обробки інформації;

- поліпшується точність розрахунків, підвищується оперативність зведеної інформації;

- покращується взаємозв’язок планової, нормативної і фактичної інформації;

- підвищується продуктивність праці облікових працівників;

- скорочується документообіг.

Висновки

У відповідності з Законом України “Про бухгалтерський облік і звітність в Україні” який набув чинності з 1 січня 2000 року, бухгалтерський облік на підприємстві необхідно вести у відповідності до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік ґрунтується на таких основних принципах: обачність, повне висвітлення, автономність, послідовність, безперервність, нарахування і відповідність доходів і витрат, фактична собівартість, єдиний грошовий вимірник, періодичність. Ці принципи відносять як в цілому до ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, так і до окремих підрозділів (відображення амортизації основних засобів тощо).

Обсяги виробництва товарів і послуг, кінцеві результати діяльності підприємств будь-якої сфери підприємництва, їх технічний рівень, умови праці, стан соціального розвитку колективів значною мірою залежать від того, яка частина їх власних і залучених фінансових ресурсів вкладена в основні засоби. Хоч основною виробничою силою суспільства є люди (кваліфіковані робітники), продуктивність їх праці залежить від їх озброєності найпередовішими і найефективнішими засобами праці. Підприємства всіх типів і форм власності формують кошти, які вкладаються в основні засоби,за рахунок таких джерел:

- статутний капітал;

- прибуток, який залишається у підприємства після сплати податків;

- амортизаційні відрахування;

- банківські кредити;

- інші позичені кошти (кредиторська заборгованість).

У даній курсовій роботі були розглянуті основні методи нарахування амортизації основних засобів, позитивні і негативні моменти кожного з методів. Можна зробити висновок, що вибір методу нарахування амортизації основних засобів залежить від галузі діяльності підприємства, обсягу діяльності, облікової політики підприємства. Підприємство самостійно обирає облікову політику, затверджує правила документообігу і технологію обробки облікової інформації.

Найбільш розповсюдженим методом являється метод прямолінійного списання, який має переваги та недоліки. Перевагами являється простота та рівномірність розподілу амортизації між обліковими періодами, забезпечує співвідношення собівартості продукції з доходом від її реалізації. Недоліком його вважають те, що він не враховує моральний знос, різницю виробничої потужності основних засобів у різні роки експлуатації та необхідність збільшення затрат на ремонт в останні роки служби. Але, на мою думку, можна використовувати будь-який з перелічених у роботі методів. Головне в тому, щоб інформація щодо нарахованої амортизації була достовірною, відповідала вимогам щодо ведення бухгалтерського обліку, приводила до ефективної господарської діяльності підприємства.

Однією з основних причин кризового фінансового стану більшості підприємств системи споживчої кооперації вважається на рівні з дією факторів об'єктивного характеру, недостатність власних оборотних коштів, неефективність використання основних, оборотних, трудових ресурсів, прибутку.

Велику увагу підприємствам слід приділяти прогнозуванню фінансового стану. Без прогнозу показників фінансового господарства підприємство не має змоги планувати розвиток своєї матеріально-технічної бази, робити витрати, віддача від яких віддалена в часі від їх проведення (наприклад, на науково-дослідні і конструкторські роботи, на вдосконалення технології виробництва, на купівлю цінних паперів, капітальні витрати у соціальну сферу тощо), ефективно будувати свої господарські відносини з покупцями і постачальниками, банками, іншими партнерами.