Смекни!
smekni.com

Нетрадиційні уроки з біології (стр. 7 из 9)

Ігри-вікторини - найбільш розповсюджений і популярний вид ігор, використовуваних у школі. Вікторини складаються за принципом "питання - відповідь" і сьогодні здобувають самі різноманітні форми ("Що? Де? Коли?", "Щасливий випадок", "Брейн-ринг" і ін.) [3].

Рольові ігри - діяльність, у якій діти беруть на себе ролі (функції) дорослих людей і в спеціально створюваних ігрових умовах відтворюють діяльність дорослих і відносини між ними. Учень виступає від імені відповідальної особи: суспільного або політичного діяча, ученого, адміністратора, судді або технічного фахівця. По ходу гри, відповідаючи на питання про сформовану ситуацію, учень вибирає найбільш переконливі факти і явища.

Педагоги рекомендують при виборі теми виходити з реального, що мали місце в житті факти. Особливе значення в цьому випадку здобувають різні місцеві, державні і міжнародні події, у яких особливо яскраво виявляються актуальні проблеми охорони природного середовища.

Ділові ігри - метод імітації прийняття управлінських рішень у різних виробничих ситуаціях у ході гри за заданими правилами. Ділові ігри припускають чітке пояснення моделі гри, механізму взаємодії учасників, правил поведінки, а також облік не тільки ступеня підготовки учасників гри, але і їхніх психологічних особливостей. У школі організувати ділову гру важко, тому що її проведення вимагає визначених професійних знань і умінь [21].

Імітаційні ігри останнім часом викликають особливий інтерес учителів. Вони дозволяють моделювати і відтворювати різні явища, процеси, навіть історичний дослід. У динамічній ігровій формі удається виявити віддалені наслідки природної і людської діяльності. Імітаційна гра дозволяє охопити одночасно процеси, що займають у природній природі багато десятиліть, "зжати" їхній у масштабі ігрового часу, одержуючи досить повну картину можливих природних і соціальних процесів. Як правило, ці ігри починаються зі створення умовної ситуації. Потім учитель пропонує змінити якийсь параметр даної моделі і надає учасникам можливість діяти і досліджувати альтернативні варіанти прийняття рішень.

Комп'ютерні ігри. Навчальні програми можна розділити на наступні групи: демонстраційні програми; програми-тренажери; моделюючі програми. Застосування комп'ютера дозволяє вчителеві моделювати складні біологічні, хімічні, екологічні, соціологічні процеси, виділяючи їхні основні моменти.

Практика сучасної школи багата розмаїтістю яскравих форм групової діяльності. Вони не мають потреби в тривалій підготовці, в основі своєї гуманистичні і по своїй організації дуже прості, можуть ефективно використовуватися в екологічному вихованні. Н.Е.Щуркова рекомендує наступні види ігор: презентація світу, соціодрама, інтелектуальний аукціон.

Використання всієї розмаїтості ігор у навчальній і виховній роботі підвищує засвоєння знань і формує культуру в цілому. Однак варто пам'ятати, що не існує універсальної гри, придатної абсолютно для всіх учнів. Та сама гра в різних класах проходить по-різному. Необхідна її адаптація до конкретних умов проведення [21].


3. Плани конспекти деяких нетрадиційних уроків

3.1 Урок-інсценізація

Тема: "Захворювання органів дихання"

Обладнання. Муляж цигарки. Марлева пов'язка, шарф, рушник. Муляж термометра. Гірчичник, тарілка, чайник, макет людини. Таблиці "Органи дихання", "Здорові легені і легені, уражені туберкульозом". Реферати на тему: "Шкідливість куріння", стінгазети, антиреклама.

Мета: за допомогою рольової гри розширити, поглибити, систематизувати й узагальнити знання про захворювання дихальних шляхів: причини виникнення хвороб, спосіб їх розповсюдження, перебіг, наслідки, засоби профілактики і перша долікарська допомога.

У грі бере участь увесь клас.

Заздалегідь "артисти" отримують ролі, роблять костюми.

Решта школярів виготовляють обладнання, у тому числі малюнки-антирекламу "Шкідливий вплив куріння"; плакати: "Геть туберкульоз!", "Засудимо бронхіт!", "Грипу — смерть!" тощо, декорації для сцени.

Секретар. Увага! Слухається справа хвороб органів дихання. Ви, шановні (звертається до залу), будете присяжними і глядачами, допоможете суддям винести вирок! Прошу всіх встати! Суд іде!

Всі встають. Входять головний суддя з помічниками. Сідають за стіл, на якому лежать папки зі справами.

Секретар. Перший звинувачуваний — ГРИП! Введіть хворобу!

Вводять грипа, одягнутого у чорне, на грудях — напис "Грип".

1-й помічник судді. На грип перехворіли багато людей. Були смертельні випадки.

Суддя. Запрошується звинувачувач у справі грипу!

Входить знинувачувач.

Звинувачувач грипу. Грип — гостре інфекційне захворювання. Характеризується ураженням слизової оболонки верхніх дихальних шляхів (показує на схемі). Збудник грипу передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше епідемії грипу виникають холодної пори року, але бувають навесні й восени, бо організм у цей період ослаблений внаслідок відсутності вітамінів. Найнебезпечнішим є те, Ідо з епітеліальних клітин слизової оболонки збудник проникає у кров, розноситься по всьому організму і може викликати ускладнення: запалення легенів, середнього вуха, нирок, м'якої оболонки мозку та ін.

Головний суддя. Звинувачувач може представити потерпілого!

Входить потерпілий: па голові пов'язка з рушника, шия перев'язана шарфом, на обличчі — марлева пов'язка, під пахвою — великий термометр з відміткою 39°.

2-й помічник судці. Розкажіть суду, шановним присяжним, як ви захворіли, що відчуваєте?

Потерпілий. Я учень 8 класу. До ліцею їду в переповненому транспорті. Найімовірніше, вірус саме там і "дістав" мене. Спочатку я відчував сильну слабкість, у суглобах і м'язах — біль, згодом — температура різко підвищилась до 39° (показує термометр) і тримається вже впродовж трьох днів. Я погано спав, відчуваю запаморочення, часті марення (кашляє). Починається кашель.Щоб не заразити присутніх, я одягнув пов'язку. Я дуже погано почуваюсь! Прошу (кашляє) вас, засудіть грип!

Головний суддя. Ми вислухали свідка. Вам слово, пане адвокате!

Адвокат грипу. Так! Мій підзахисний — небезпечний! Але підступним його назвати не можна! Бо підступний він для тих, хто не додержує певних правил! По-перше, він вражає ослаблених людей. По-друге, тих, хто недодержує правил гігієни, забуває мити руки, особливо перед їжею та після вулиці. По-третє, тих, хто не уникає багатолюдних місць під час епідемії.

Головний суддя. Слово надається лікарю. Розкажіть, будь ласка, як вірус проникає в клітину людини.

1-й лікар. Вірус має дуже малі розміри — до 20 нм. Складається з молекули ДНК, оточеної білковою і ліпідною оболонками. Проникнення вірусу в клітину-хазяїна починається із взаємодії вірусу з поверхневою оболонкою клітини, на якій є специфічні рецептори-ділянки. До них і прикріплюється вірусна оболонка. Після проникнення вірусу до клітин її хазяїна, його нуклеїнова кислота передає спадкову інформацію про вірусний білок у білоксинтезуючий апарат клітин й-хазяїна. Остання починає продукувати нові покоління вірусів, доки не буде вичерпано енергію та біологічні ресурси. Для боротьби з вірусом роблять профілактичні щеплення: за допомогою ін'єкцій вводять ослаблені віруси, на які в організмі виробляються специфічні білки (гамаглобулін), що утворюються за допомогою вилочкової залози, лімфовузлів, розсіяних у дихальному тракті людини. У людини на щеплення виробляється імунітет, вона хворіє легко або не хворіє зовсім.

1-й помічник судді. Дякую, професоре! Слово надається звинувачуваному. Розкажіть суддям, як ви дійшли до такого життя.

Грип. Це вірус винен, його судіть! Це він із чханням, кашлем передається. Я не був би такий злий і агресивний, якби люди не погіршили екологічну ситуацію на планеті, займалися б спортом, не уникали б фізкультури, вживали б вітамінізовану їжу.

А карантин знищить мене, нещасного, вщент!

Головний суддя. Суду все зрозуміло. Вердикт такий: засудити! Вигнати із суспільства! Ув'язнити в медичних лабораторіях на все життя! Вивчати різноманітність вірусів, причини їх виникнення і поширення. Чи згодні зі мною присяжні?

1-й присяжний. Ми згодні з вироком! Додам, щоб людям уникнути щорічного інфікування, треба обов'язково робити щеплення, вживати збалансовану, багату на вітаміни, особливо вітамін С, їжу (демонструє цибулю, часник, лимон), уникати людних місць, загартовувати організм.

Обов'язково користуватися пов'язкою з марлі. Чи відомо вам, як зробити марлеву пов'язку?

2-й присяжний. Складений учетверо бинт з пришитими стрічками закріпити на обличчі, закриваючи ніс і рот. Така пов'язка пропускає повітря, але затримує краплини з мікробами.

Головний суддя. Переправити Грип для дослідження в медичній лабораторії. Вирок виконати!

Секретар. Викликається звинувачуваний БРОНХІТ!

Входить бронхіт у супроводі охоронців. На грудях - напис "Бронхіт".

Головний суддя. Звинувачувач бронхіту, вам слово!

Звинувачувач бронхіту. Бронхіт — одне з найпоширеніших захворювань органів дихання. Найчастіше розвивається після запалення трахеї (показує на схемі), ларингіту, є одним із симптомів гострої респіраторної інфекції.

Секретар. Викликається потерпілий.

Потерпілий. (Весь час кашляє, аж згинається, ледве ноги пересуває. Піднімається на сцену.) У мене тривалий час була нежить, я захрип, боліло горло, потім почався кашель, з'явилась температура 37—37,5°. Відчуваю страшенну слабкість. Лікар сказав, що це — бронхіт. Але такий тривалий, нещадний! Допоможіть! Благаю! Чому я захворів?