Смекни!
smekni.com

Нетрадиційні уроки з біології (стр. 8 из 9)

Суддя. Потерпілий, ви курите?

Потерпілий. Так, частенько! Друзі курять, батьки, і я відставати не хочу. Що я, гірший за інших? (Кашляє)

Суддя. Сідайте, потерпілий.

Секретар. Викликається лікар. Поясніть, чому виникають симптоми як у потерпілого.

Лікар. Коли захворювання тільки починається, спрацьовує захисний механізм — слизова оболонка продукує багато слизу, надлишок якого подразнює рецептори слизової оболонки, носової порожнини, гортані та інших органів дихання. Виникає кашель, за допомогою якого видаляється мокротиння, а з ним — мікроорганізми. Це запобігає потраплянню їх в інші органи дихання: бронхи, легені.

Але захисні можливості організму, та ще й ослабленого вірусною інфекцією або курінням, не безмежні. Якщо хворобу не лікувати, то в міру її поглиблення послаблюється сприйняття рецепторами подразнення, деякі з них гинуть. Слиз не видаляється з організму, а нагромаджується у бронхах, закупорюючи їх. Повітря в достатній кількості не потрапляє до легень. Виникає кисневе голодування, яке призводить до головного болю, слабкості, до ускладнень пневмонії (запалення легень), астми.

Судця. Дякую за пояснення! Звинувачений Бронхіт! Що ви можете сказати на своє виправдання?

Бронхіт. Здорових я рідко зачіпаю, але обожнюю тих, хто курить! Це мої найкращі клієнти. їх караю суворо. Тож судіть разом зі мною цигарку. Мій захисник мене виправдає!

Адвокат бронхіту. Мій підзахисний має рацію! Людина, яка своєчасно не лікує нежить, гострі вірусні інфекції, трахеїти, не уникне бронхіту. А люди, які зловживають курінням, викурюють по 10—15 цигарок щодня — у 7 разів частіше помирають від бронхіту, ніж ті, хто не курить. Ті, хто вдихають дим (пасивно курять) утричі частіше хворіють на бронхіт. Куріння до того ж може спричинити виникнення раку легень, астми, пневмонії.

Суддя. Виносимо вирок! Цигарки знищити! Серед школярів і дорослих посилити пропаганду здорового способу життя. Як лікувати бронхіт?

Лікар. До приходу лікаря можна пити молоко з маслом і медом, відвари трав: мати-й-мачухи, споришу, бузини, сік чорної редьки, полоскати горло соком буряка, вживати вітаміни. Можна застосовувати гірчичники, якщо температури немає. Навчіться правильно ставити гірчичники (розказує, показуючи на макеті).

3-й присяжний. Зараз бронхіт загине сам! Дивіться, скільки нас! Учні знають про шкідливість куріння. Ми оголосили війну цигаркам! (Ламає цигарку-макет.)

Бронхіт (кричить). Рятуйте! Тікаю звідси! Гину! (Зіщулившись, хитаючись, сповзає зі сцени.)

2-й помічник судді. Викликається одне з найтяжчих захворювань, що спричиняє високу смертність навіть серед молоді, дуже поширене у нас в Україні — ТУБЕРКУЛЬОЗ!

Вводять туберкульоз.

Суддя. Слово має лікар-фтизіатр, головний звинувачувач небезпечного туберкульозу.

Лікар-фтизіатр. Туберкульоз (показує малюнок) найчастіше вражає легені. Йому стільки само років, що й людству. Про це свідчать розкопки та найдавніші писемні документи. Так, серед десяти єгипетських мумій, яким понад 4 тис. років, у чотирьох учені виявили ознаки туберкульозу хребта. У кодексі законів царя Хаммурапі (XVIII ст. до н. е.) захворювання, що за описом відповідало туберкульозу легенів, давало право подружжю розлучитися.

Туберкульоз спричиняє бактерія — туберкульозна паличка, а спосіб передачі — повітряно-крапельний, через пил.

Суддя. Потерпілий від туберкульозу, вам слово! Розкажіть про вашу хворобу.

Вводять по-під руки свідка. (Потерпілий, кахикаючи, кволо піднімається на сцену.) Хворію давно, майже рік. Спочатку була слабкість, незначне підвищення температури, опухання лімфатичних вузлів. До лікаря не звертався, думав, минеться, але кашель не проходив, кволість заважала працювати. На рентгенівському знімку видно печерки-каверни. Це запущений туберкульоз. Що зі мною буде? Знищіть хворобу, врятуйте мене!

Туберкульоз. Мені не потрібний адвокат! Я сам буду захищатися! Щодо потерпілого, то він не лише не стежив за собою! Часу не вистачало своєчасно до лікаря звернутися?! Цигарки, алкоголь, наркотики, погане харчування (на лікування ж грошей не вистачало!). Кімнату не прибирав -брудно, вогко, темрява! А я це люблю! От і маєте! Хіба справедливо засуджувати мене?

Суддя. Попри все це, панове присяжні, виносимо вирок — знищити туберкульозну паличку! Сонячним світлом, чистотою знищити! Усім пройти профілактичний огляд. Дорослі повинні обов'язково відвідувати раз на рік флюорографічний кабінет. Дітлахам — щеплення! Повноцінне харчування, загартування організму — і вирок винесено! Туберкульоз подолаємо!

Туберкульоз тікає зі сцени.

Судця. Сьогодні ми розглянули справи найпоширеніших захворювань дихальних шляхів: Грипу, Бронхіту, Туберкульозу, а також їх наслідки. Засудимо їх, об'єднаємо ж наші зусилля, щоб ці страшні хвороби не руйнували нашого здоров'я!

3.2 Урок-подорож

Подорож (до країни плодів Фруктоленду). Метода, форми і прийоми

Методи Форми Прийоми
1 Інформаційно-рецептивний
а) словесний Розповідь, бесіда, інструктаж, робота з підручником, повідомлення учнів Пояснення, одержання з тексту нових знань
б) наочний Інструкції, демонстрація наочних засобів, спостереження Робота з роздатковим матеріалом
2 Репродуктивний Словесні, наочні, практичні методи, робота за зразком Конкретизація і закріплення набутих вже знань
3 Проблемно-пошуковий Проблемний виклад знань, пошукова діяльність учнів, евристична бесіда Постановка взаємопов`язаних проблемних запитань, складання схем, таблиць; активізація уваги та мислення, розв`язування кросвордів

Нетрадиційні підходи до вивчення: цікаві повідомлення, гра, вікторина, виставка виробів з плодів.

Міжпредметні зв'язки:

з природознавством (5-й кл)..

Прийоми активізації пізнавальної активності учнів:

1) постановка проблемних запитань;

2) складання схем;

3) розв'язування кросворда;

4) розгляд і порівняння плодів.

Обладнання: набори муляжів сухих плодів (зернівка, сім'янка, біб, коробочка, стручок) і соковитих (ягода, кістянка); таблиці "Плоди", "Будова квітки".

Хід уроку

І. Актуалізація чуттєвого досвіду і опорних знань учнів.

На цьому етапі уроку вчитель здійснює контроль знань, враховуючи індивідуальні можливості учнів.

Біологічна міні-вікторина

1. Які пристосування дали змогу покритонасінним стати домінуючою групою в рослинному світі Землі?

2. У чому полягає біологічне значення подвійного запліднення?

3. Із чого утворюються плід і насінина?

4. Які умови необхідні для утворення в рослин плодів і насінин?

Гра в слова

1. Орган, за допомогою якого розмножуються і розповсюджуються рослини.


2. Яку будову має насінина?

3. Як називається нижня розширена частина маточки?

4. Як називається розросла і видозмінена стінка зав'язі?

з а в я з ь

5. Як називається видозмінена в процесі запліднення квітка, де достигає насіння?

ІІ. Мотиваціянавчальноїдіяльності.

Починаєтьсядемонстрацієюплодів, середякихєцибулина, коренеплодибуряка, моркви, редькитабульбикартоплі.

Щоб уникнути ототожнення плодів з іншими органами рослин, які вживаються в їжу, учням пропонується відповісти на таке проблемне запитання: чи можна цибулину, коренеплоди та бульби віднести до плодів? Відповідь обгрунтуйте.

Порівняння допомагає учням зробити висновок, що лише плоди мають насіння, в інших органах (коренеплодах, бульбах, цибулинах) його немає.

ІІІ. Сприйняття та засвоєння нового матеріалу.

Учні відповідають на запитання: де утворюється плід?

Після відповіді проводиться лабораторна робота з вивчення будови і різноманітності плодів. Учні отримують набори плодів та насіння, користуються малюнками підручника та таблицями, підготовленими заздалегідь.

Лабораторна робота

Тема. Будова і різноманітність плодів.

Мета: ознайомитися з будовою плоду на прикладі кістянки або ягоди; навчитися визначати типи плодів залежно від будови оплодня, кількості насінин.

Обладнання і матеріали: набір сухих і соковитих плодів; колекції плодів та насіння, таблиця "Плоди", препарувальний набір, підручник.

Хід роботи

Завдання 1. Вивчити будову оплодня на прикладі соковитої кістянки.

1. Розгляньте запропонований соковитий плід. Розріжте його на дві половинки. За допомогою пінцета або препарувальної голки зніміть зовнішній шар (екзокарпій) оплодня.

2. Розгляньте середній (мезокарпій) та внутрішній (ендокарпій) шари. З'ясуйте, вони м'ясисті чи дерев'янисті.

3. Визначте кількість насінин.

4. Намалюйте будову кістянки в розрізі. Підпишіть шари цифрами, під якими їх позначено. Впишіть замість крапок назву типу плоду: 1 — екзокарпій, 2 — мезокарпій, З — ендокарпій.

Завдання 2. Ознайомитися з різноманітністю соковитих плодів.

1. Розгляньте запропоновані плоди і відберіть соковиті.

2. Користуючись підручником, таблицями, колекціями, визначте тип плодів.

3. Результати дослідження занесіть до таблиці, наведеної в кінці роботи ("Різноманітність плодів")

Завдання 3. Ознайомитися з різноманітністю сухих плодів.

1. Розгляньте сухі плоди і розділіть їх на розкривні та нерозкривні. Результати занесіть до таблиці.

2. Під керівництвом учителя, користуючись підручником, таблицями, колекціями, визначте тип плодів.