Смекни!
smekni.com

Стимулювання навчальної діяльності молодших школярів (стр. 12 из 15)

На даному етапі дослідження нами було здійснено аналіз і узагальнення одержаних експериментом даних, з цією метою проводилися підсумкові контрольні роботи результати яких оброблялися за допомогою методу математичної статистики.

Для визначення впливу виділених умов на якість знань, умінь і навичок, зокрема на їх правильність, учням 4-го класу були запропоновані завдання з математики на тему «Ділення багатоцифрових чисел на одноцифрове число», з української мови на тему «Дієслово».

Завдання з математики були запропоновані такі:

1. Розв'язати задачу.

З ділянки зібрали 448 ц капусти, а буряків - у 2 рази менше, ніж капусти, моркви - на 84 ц менше, ніж буряків. Скільки всього центнерів овочів зібрали з ділянки ?

3. Виконати обчислення:

5 346:3 27 081-: 3 7 т 050 кг : 5 кг

З 444 : 7 52 000 : 5 170 дм 5 см : 5

Результати виконання завдань представлені в таблиці 5.

Таблиця 5

Результати виконання завдань з темі «Ділення багатоцифрових чисел на одноцифрове число» ( 4 клас)

Рівні навчальних досягнень (у %)
Високий Достатній Середній Початковий
Експериментальні класи 32 58 10 -
Контрольні класи 21 47 32 -

Як видно із таблиці 5, в експериментальному класі на високий рівень виконали завдання 32% учнів, що на 11% більше, ніж у контрольному класі, а на достатній рівень - 58%, а це на 11% більше, ніж у контрольному класі. У експериментальному класі на середній рівень виконали завдання 10%, що на 22% менше, ніж у контрольному.

Завдання для контрольного зрізу з української мови були такі:

І.Диктант.

Осінь

Дрібні осінні дощики зовсім не схожі на літні грози. Вони йдуть безперестанку. Земля вже не просихає скоро. Вітер дме постійно, далеко розносить стигле насіння дерев і трав.

Листя на деревах починає зрідка жовтіти ще наприкінці серпня. У вересні ви помічаєте, як на все ще зеленій березі з'являються зовсім жовті, золотисті гілочки. Першою розвинулася береза. Вона ж першою починає жовтіти. З кожним днем все більше й більше стає жовтого листя. Незабаром і тремтлива осика стоїть уся червона, багряна, золотава, але поривчастий осінній вітер зриває й це останнє вбрання. Він крутить в повітрі легким листям, устеляє ним мокру землю.

(96 слів)(За К. Ушинським)

Результати виконання цих контрольних зрізів представлені в таблиці 6.

Таблиця 6

Результати виконання завдань з теми «Дієслово» (4 клас)

Рівні навчальних досягнень (у %)
Високий Достатній Середній Початковий
Експериментальні класи 21 57 22 -
Контрольні класи 15 47 38 -

Як видно із таблиці 6, результативність виконання завдань в експериментальному класі значно вища, ніж у контрольному. Так, на високому рівні в експериментальному класі виконали завдання 21 % учнів, що на 6 % більше, ніж у контрольному класі. В експериментальному класі тільки 22 % учнів виконали завдання на середньому рівні, що на 16 % менше, ніж у контрольному.