Смекни!
smekni.com

Облік і аналіз розрахунків з постачальниками покупцями різними дебіторами та кредиторами (стр. 7 из 14)

На субрахунку 655 «За страхуванням майна» ведеться облік розрахунків за страхуванням майна підприємства та майна працівників підприємства. Такі страхові платежі підлягають перерахуванню страховим організаціям.

Аналітичний облік ведеться за кожним видом зборів і відрахувань, по страхувальниках та окремих договорах страхування. Зокрема на ЗАТ «Рівне-Борошно» наявний такий аналітичний рахунок, як 6511 «пенсійний фонд по фонду оплати праці» (див. дод. 32).

Основними нормативно-правовими документами, які врегульовують питання обрахунку і сплати зборів до фондів соціального спрямування, є:

- Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР;

- Закон України "Про збір на обов'язкове соціальне страхування" від 26.06.1997 р. № 402/97-ВР;

- Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ і організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання" від 13.09.2000 р. №1423.

Типову кореспонденцію бухгалтерських рахунків на ЗАТ «Рівне-Борошно» по обліку розрахунків з фондами соціального спрямування наведено у таблиці 2.8.

Таблиця 2.8.

Кореспонденція бухгалтерських рахунків по обліку розрахунків з фондами соціального спрямування на ЗАТ «Рівне-Борошно»

№ п/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дт Кт
Облік зборів до Пенсійного фонду
1. Проведено нарахування на заробітну плату працівників підприємства до Пенсійного фонду і віднесено на відповідні рахунки витрат суб'єкта господарювання 23 «Виробництво» 91 «Загальновиробничі витрати» 92" Амін. витрати" 93 «Витрати на збут» 65 «За пенсійним забезпеченням»
2. Проведено утримання до Пенсійного фонду із суми сукупного оподатковуваного доходу працівників підприємства 66"Розрахунки з оплати праці" 65 «За пенсійним забезпеченням»
3. Відображено збір на державне пенсійне страхування при придбанні підприємством легкового автомобіля 15"Каштальні інвестиції" 651"За пенсійним забезпеченням"
4. Відображено збір на державне пенсійне страхування при придбанні підприємством нерухомого майна 15"Кагатальні інвестиції" 651"За пенсійним забезпеченням"
5. Відображено збір на державне пенсійне страхування від вартості сплачених підприємством послуг стільникового рухомого зв'язку 92 «Адміністративні витрати» 651"За пенсійним забезпеченням"
Облік зборів до Фонду соціального страхування, Фонду зайнятості, Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання
6. Проведено нарахування на заробітну плату працівників підприємства до Фонду соціального страхування і віднесено на відповідні рахунки витрат суб'єкта господарювання 23"Виробництво" 91 "Загальновиробничі витрати" 92 "Амін. витрати" 93 "Витрати на збут" 652 «3а соціальним страхуванням»
7. Проведено утримання до Фонду соціального страхування із суми сукупного оподатковуваного доходу працівників підприємства 66 "Розрахунки з оплати праці" 652 «3а соціальним страхуванням»
8. Відшкодовано тимчасову втрату працездатності працівником підприємства із Фонду соціального страхування на підставі наданого лікарняного 652 «3а соціальним страхуванням» 66 "Розрахунки з оплати праці"
9. Проведено нарахування на заробітну плату працівників підприємства до Фонду страхування на випадок безробіття і віднесено на відповідні рахунки витрат суб'єкта господарювання 23"Виробництво" 91 "Загалновиробничі витрати" 92" Амін. витрати" 93"Витрати на збут" 653 « За страхуванням на випадок безробіття"
10. Проведено утримання до Фонду страхування на випадок безробіття із суми сукупного оподатковуваного доходу працівників підприємства 66 "Розрахунки з оплати праці" 653 « За страхуванням на випадок безробіття"
11. Проведено нарахування (за шкалою) на заробітну плату працівників підприємства до Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання 23"Виробництво" 91 "Загалновиробничі витрати" 92" Адміністративні витрати" 93"Витрати на збут" 656"3а страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання"
Перерахування зборів до фондів соціального спрямування
12. Перераховано із розрахункового рахунку належні до оплати збори до відповідних соціальних фондів 65"Розрахунки за страхуванням" 31»Рахунки в банках»
13. Погашено заборгованіст перед фондами соціального спрямування за рахунок позики банку 65"Розрахунки за страхуванням" 60"Короткострокові позики"

Варто зауважити, що провадження нарахування зборів до фондів соціального спрямування та віднесення їх на витрати виробництва оформляється у вигляді бухгалтерського розрахунку. В свою чергу провадження зборів до фондів соціального спрямування шляхом проведення утримання із суми сукупного оподатковуваного доходу працівників підприємства здійснюється за даними Розрахунково-платіжної відомості безпосередньо по кожному в них.

Окрім розрахунків із фондами соціального спрямування, на рахунку 65, зокрема на субрахунку 654 "За індивідуальним страхуванням", здійснюється облік по добровільному страхуванню громадян (працівників підприємства). Сума утриманих страхових внесків знаходить своє відображення по дебету рахунку 66 "Розрахунки з оплати праці" і кредиту рахунку 654 "За індивідуальним страхуванням». Перерахунок коштів до відповідних страхових компаній відображається по дебету рахунку 654 і кредиту рахунку 31.

Також по рахунку 65, окрім вищевказаного, відображаються розрахунки підприємства за операціями, пов'язаними із страхуванням ризиків транспортування продукції при реалізації, страхування майна суб'єкта господарювання. Факт заключення договорів із страховими організаціями, на підставі договору страхування, знаходить своє відображення по дебету рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» і кредиту рахунку 655 "3а страхуванням майна". Перерахування коштів до страхової компанії показується по дебету рахунку 655 і кредиту рахунку 31 [10].

2.3.4 Облік доходів майбутніх періодів

Доходи майбутніх періодів – це надходження грошових коштів та інших активів, що одержані в звітному періоді, але відносяться до майбутніх періодів (орендна плата, комунальні послуги та ін.)

До доходів майбутніх періодів, зокрема, відносять:

авансові платежі за здані в оренду основні засоби й інші необоротні активи;

передплату на газети, журнали, періодичні та довідкові видання ;

для підприємств зв'язку - абонентну плату за користування засобами зв'язку тощо.

Облік доходів майбутніх періодів ведеться на рахунку 69 "Доходи майбутніх періодів". Підставою для відображення операцій на цьому рахунку є такі первинні документи як виписка банку, довідка бухгалтерії, ПКО. Аналітичний облік доходів майбутніх періодів ведеться за їх видами, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду.

Відображення в обліку доходів майбутніх періодів наведено в табл. 2.9.

Табл. 2.9.

Облік доходів майбутніх періодів

№ п/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1. Отримано в касу готівкою орендну плату за наступний місяць 30 "Каса" 69 "Доходи майб. періодів"
2. Одержано авансові орендні платежі на поточний рахунок 31 "Рахунки в банках" 69 "Доходи майб. періодів"
3. Включено до доходів майбутніх періодів суму дебіторської заборгованості 37 "Розрахунки з різними дебіторами" 69 "Доходи майб. періодів"
4. Зараховано до доходів майбутніх періодів цільове фінансування 48 "Цільове фінан. і цільові надходження" 69 "Доходи майб. періодів"
5. Відображено списання доходів майбутніх періодів 69 "Доходи майб. періодів" 31 "Рахунки в банках", 30 "Каса"
6. Відображено списання доходів майбутніх періодів та включення їх до складу доходів звітного періоду 69 "Доходи майб. періодів" 70 "Доходи від реалізації"
7. Визнано доходами вітного періоду доходи, віднесеш до майбутніх періодів 69 "Доходи майб. періодів" 74 "Інші доходи"

3 Аналіз розрахунків з постачальниками, покупцями, різними дебіторами і кредиторами на ЗАТ «Рівне-Борошно»

3.1 Аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості ЗАТ «Рівне-Борошно»

Дебіторська заборгованість має значну питому вагу в складі поточних активів і впливає на фінансовий стан підприємства. Значення аналізу дебіторської заборгованості особливо зростає в період інфляції, коли іммобілізація власних оборотних активів стає дуже невигідною.