Смекни!
smekni.com

Поняття типу в психології (стр. 3 из 3)

Шизоїдні люди мають поверхню й глибину. В'їдливо-груба або буркотливо-тупа, або м'якотіла-боязка - така ця поверхня. Не можна сказати, що вони почувають; іноді вони самі цього не знають або ж тільки невиразно відчувають, як кілька компонентів у розпливчастій формі одночасно проникають друг у друга, переплітаються один з одним і перебувають у містичних стосунках; або ж сам інтимне й саме вульгарне сполучається в них із цифрами або номерами. Але все, що вони почувають, чи банальність це, похіть, низькість або казкові фантазії, - всі тільки для них одних, і ні для кого іншого.

Для шизоїдів характерне:

1) нетовариський, тихнув, серйозний (позбавлений гумору), дивак;

2) соромливий, боязкий, сентиментальний, нервовий, збуджений, друг книги й природи;

3) слухняний, добродушний, чесний, байдужий, тупий, дурний.

Шизоїдні люди або абсолютно нетовариські або товариські вибірково, у вузькому, замкнутому колі, або поверхнево-товариські без більше глибокого контакту з навколишнім світом.

Циклоїдні темпераменти рухаються між "швидко" і "повільно", шизоїдні - між "тягуче" і "рвучко". циклоїдна крива темпераменту хвилеподібна.

Шизоїдні темпераменти розділяються на:

А) переважно гиперестетичні, куди входять:

чутливого, позбавленого афекту тип (препсихотический);

холодний тип аристократа;

патетичний тип ідеаліста;

Б) переважно холодні і тупі, куди входять:

тип холодного деспота (моральне божевілля);

гнівно-тупий тип.

Дана типологія ставиться до групи конституційний. Характеристики типів конституції, ієрархії й виразності якостей, що входять у них, описані повною мірою, на відміну від похідних від конституції психологічних якостей, які являють собою, по суті, ореоли описів клінічних проявів двох патологій, зв'язаних з будовою тіла досить опосередкованих і далеко не однозначно. Склад психологічних характеристик типів практично не визначений, підкреслюється лише провідна спрямованість типів. Ореоли опису типів у вигляді конкретних прикладів з певною часткою узагальнення пророблені найбільшою мірою й можуть становити самостійний інтерес. Опис здійснювався на двох рівнях - фізіологічні й психічному, провідні аспекти - атрибутивний, структурний і екологічний. Хоча опис типів конституції й ореолів психологічних типів виконано в достатній мері, у цілому типологія Е. Кречмера не робить враження цілісного опису й область її діагностичного застосування недостатньо широка.

Методи визначення психологічних типів, застосовувані при побудові типологій можна розбити на дві соціальні групи: теоретичні й емпіричні. виділення типів теоретичним шляхом базується на певних концептуальних моделях, виходячи з яких спочатку формується загальний значеннєвий зміст типу й основні значення, а потім опис кожного типу наповнюється відповідним психологічним змістом і прикладами його прояву. Початковим етапом такого формування найчастіше буває класифікація властивостей досліджуваної характеристики людини, а одержувані типи є біполярними. Прикладами таких типологій можуть служити типології К. Юнга, Р. Акоффа й Г. Айзека.

Що ж дає нам визначення наукового психологічного типу як сукупності крайніх характеристик? Таке розуміння типу дозволяє представити психологічний статус будь-якої конкретної людини як результат перетинання властивостей загальнолюдських типів. Відповідно, мірність типологічного простору заздрості від числа виділюваних ознак, але виходячи із прагматичних міркувань щодо процедури оцінки й наявних емпіричних даних можна припустити, що найбільш зручним буде тривимірний типологічний простір, що складається із шести біполярних ознак. Графічним поданням психологічного статусу конкретної людини буде, у такому випадку, певна крапка або область у тривимірній системі координат, а психологічний зміст статусу буде визначатися відстанню від крайніх крапок відповідних осей, що виражають характеристики типів.

Виділення типів емпіричним шляхом засновано на даних спостережень, як правило клінічних, або аналізі літературних джерел. При цьому пошук спрямований на знаходження яскравих, характерних явищ, властивих певній групі людей, які й становлять основу опису типу. Кількість типів у цьому випадку може бути довільною і залежить, по суті, від спостережливості й переваг дослідника.

Література

1. Анохин П.К. Очерки по физиологии функциональных систем. - М., 1977

2. Вудвортс Р., Шлосберг Г. Психофізика. - К., 2003

3. Ганзен.В.А., Головей Л.А. Досвід системного опису індивідуальності. - К., 2005

4. Гельгорн Е. Регулярні функції автономної нервової системи. Їхнє призначення для фізіології, психології й нейрон психіатрії. - К., 2004

5. Зинченко П.И., Невельський П.Б. Система "людина і автомат". - К., 2006