Смекни!
smekni.com

Проведення облицювальних робіт (стр. 3 из 7)

Дефекти Причина появи Способи усунення
Нерівності поверхні Штукатурка виконана під сокіл без перевірки поверхні правилом Перевірити поверхню правилом завдовжки 2 м. У місцях поглиблень зробити додатковий набризг накривки і затерти. Горби зчистити кельмою, зробити набризг і затерти.
Зерниста фактура поверхні і колоподібні смуги Погано виконана та, що затерла набризга. Розчин приготований на грубозернистому непросіяному піску. Зробити додатковий набризг накривки з розчину, приготованого на дрібному піску, що просіює, і затерти поверхню.
Раковини на поверхні Приготування розчину на тій, що не загашується повністю винищити Виробити кілька разів протягом двох тижнів змочування поверхні водою. Після висихання поверхні зробити набризг накривки і затерти.
Відшаровування штукатурки з бетонних і кам'яних поверхонь Погано підготовлена поверхня стенів, не очищена від пилу або маслянистих місць. Зчистити місця, що відшаровуються, виробити насічку зубилом або сокирою, промити поверхню водою і знов обштукатурити.
Відшарування штукатурки з дерев'яних поверхонь Поверхня стенів неодранкована або дранка прибита дуже рідко. Хисткі перегородки. Зчистити місця штукатурки, що відшарувалися, набити дранку і укріпити перегородку, очистити поверхню від пилу, змочити водою і знов обштукатурити.
Відшарування укосів, виконаних гіпсовим розчином Вживання неякісного розчину, проникнення вологи. Зчистити пошкоджені місця, висушити поверхню, усунути причини зволоження і знов обштукатурити.
Утворення тріщин Хисткі поверхні перегородок, вживання великої кількості терпкого в розчині. Перетірка поверхні
Жирні і іржаві плями Забруднення розчину, не прооліфлені капелюшки цвяхів сухої штукатурки. Очистити місця з плямами на всю глибину шаруючи штукатурки і знов обштукатурити; очистити капелюшки цвяхів від іржі і прооліфити.

Виконане облицювання плитки на горизонтальних поверхнях повинне відповідати наступним вимогам:

Відхилення фанерованої поверхні від вертикалі (мм на 1 м довжини), мм:

· Зовнішньою – 2;

· Внутрішньою – 1,5;

· Відхилення розташування швів від вертикалі і горизонталі (мм на 1 м довжини) в облицюванні, мм:

· Зовнішньою – до 2;

· Внутрішньою – до 1,5;

Відхилення ширини шва облицювання для внутрішнього і зовнішнього облицювання – +0,5;

При підготовчій штукатурці звернути увагу на правильність виведення кутів внутрішніх і зовнішніх, вони мають бути 90 градусів.

· Пол має бути горизонтальним відповідно до вимог до підлог такого роду.

· Поріжок з плитки повинен розташовуватися посередині полотна дверей або за погодженням.

· Всі горизонтальні шви повинні сходитися відповідно до допусків стандартів.

· У санвузлах при пристрої полови має бути виконана гідроізоляція.

Фанерована поверхня має бути вимитою і чистою.

Перевіряється:

· якість укладання плитки відповідності з вимогами стандартів (схилом і рівнем 1 м);

· цілісність плитки, емалі;

· акуратність установки розкладок, прирізка під настановні елементи;

· рівність тієї, що затерла міжплиткових швів і примикань настановних сантехприборів до плитки;

· щільність тієї, що приклеїла плитки до поверхні підлоги, порожнеч бути не повинно (перевіряється простукуванням).

2.2 Облицювання скляною плиткою

Скляні плитки застосовують для облицювання стенів і перегородок в приміщеннях самого різного призначення. Скляні плитки розмірами 150х150 і 150х75 мм, покриті білою емаллю, призначено для облицювання санітарних вузлів, душових, ванн. Плитки, покриті кольоровою емаллю, використовують при декоративній обробці кухонь і інших внутрішніх приміщень. До початку облицювання тильну сторону скляних плиток обробляють, створюючи шорстку поверхню. Цим забезпечують міцне зчеплення плитки з підставою. Існує декілька способів такої обробки: — тильну сторону скляних непрозорих облицювальних плиток покривають шаром гарячого бітуму (марки БН-70/30) завтовшки 1,5-2 мм і присипають гарячимо грубозернистим піском. Після охолодження утворюється шорсткий прошарок, застережливий відшаровування облицювання і розтріскування плитки унаслідок температурних перепадів і різних температурних деформацій скла і бетону. Крім того, плитки з прозорого скла покривають бітумом, якщо необхідний чорний колір облицювання; — шорсткість на тильній стороні скляних плиток отримують також обмазкой її рідким склом щільністю 1550 кг/м3. У рідке скло додають кремнійфтористий натрій (15% від маси рідкого скла), прискорюючий затвердіння. Розчин наносять кистю на кожну плитку і присипають сухим піском. Частки піску, закріплені рідким склом, забезпечують міцне зчеплення плитки з прошарком розчину. Якщо лицьова поверхня скляних плиток покрита емаллю, прошарок розчину через них не просвічує. При обробці плиток з прозорого скла в розчин рідкого скла вносять вапнякову муку, що додає облицюванню світлий тон, а добавки лугостійких фарбників забарвлюють її в заданий колір; — тильну сторону плиток також обробляють за допомогою піскоструминного апарату.

Скляні плитки застосовують для облицювання стенів і перегородок в будівлях різного призначення. Скляні плитки розмірами 150x150 і 150x75 мм, покриті білою емаллю, призначено для облицювання санітарних вузлів, душових, ванн. Плитки, покриті кольоровою емаллю, використовують при декоративній обробці приміщень громадських будівель. До початку облицювання тильну сторону скляних плиток обробляють, створюючи шорстку поверхню. Цим забезпечують міцне зчеплення плитки з підставою. Тильну сторону скляних облицювальних плиток обмазують гарячим бітумом марки БН-70/30 завтовшки 1,5-2,0 мм і присипають гарячимо грубозернистим піском. Після охолодження утворюється еластичний прошарок, застережливий відшаровування облицювання і розтріскування плитки унаслідок температурних перепадів і різних температурних деформацій скла і бетону. Крім того, плитки з прозорого скла покривають бітумом, якщо необхідний чорний колір облицювання.

Шорсткість на тильній стороні скляних плиток отримують також обмазкой рідкого скла щільністю 1550 кг/м3. У рідке скло додають кремнефтористий натрій (15% від маси рідкого скла), прискорюючий тверднення. Розчин наносять кистю на кожну плитку і присипають сухим піском. Частки піску, закріплені рідким склом, забезпечують міцне зчеплення плитки з прошарком розчину.

Якщо лицьова поверхня скляних плиток покрита емаллю, прошарок розчину через них не просвічує. При обробці плиток з прозорого скла в розчин рідкого скла вносять вапнякову муку, що додає облицюванню світлий тон, а добавки лугостійких фарбників забарвлюють її в заданий колір.

Поверхня під облицювання скляною плиткою готують так само, як при обробці її керамічною плиткою.

Скляні плитки укладають на цементних розчинах, на кислотостійких розчинах, зачинених на рідкому склі, а також на цеглобітумних мастиках складу 1:1. Для попередження розтріскування укладеної плитки і відшаровування її від підстави, викликаної відмінністю температурних деформацій скла і бетону, застосовують худі цементні розчини (складу 1:4 або 1:5), а в склеювальні мастики вносять мелені добавки вапняку або піску.

Технологія робіт і прийоми укладання скляних плиток такі ж, як при облицюванні поверхні глазурованими керамічними плитками. У виробничих будівлях облицювання із скляної плитки з швами, заповненими кислотостійкою мастикою, є хімічно стійким захистом будівельних конструкцій від агресивних дій середовища.

Плитки з відходів вітринного скла — смуги шириною 70-100 мм різної довжини. Грані нарізаних смуг заздалегідь обточують на шліфувальному крузі. З тильного боку їх забарвлюють за два рази масляною фарбою. Після висихання першого шару фарби наносять другий і присипають грубозернистим піском, створюючим шорстку поверхню.

Підготовлені таким чином смуги з вітринного скла встановлюють на цементному розчині з добавкою дисперсії ПВА або наклеюють на мастиці ПЦ.

Плиткою, виготовленою з вітринного скла, облицьовували нижню частину стенів в приміщеннях сходових кліток, санітарних вузлів, вестибюлів, а також при сполученні полови з керамічної плитки з обштукатуреними стінами.

До початку роботи поверхні, що підлягають облицюванню, очищають від грязі і пилу, видаляють плями, перевіряють рівність підстави. Сортують плитку по кольорах і відтінках, заготовляють неповномерні плитки, розрізаючи їх ножівкою або зачищаючи кромки розпила шліфувальною шкіркою.

Роботи виконує ланка з двох чоловік. Один робітник ґрунтує тильну сторону плиток, іншій їх наклеює. В ході укладання перевіряють якість облицювання двометровою рейкою, рівнем і схилом. Надлишки мастики, що виступили з швів, поки вона не засохнула, знімають лезом ножа. Усохлі потьоки мастики змивають скипидаром, ацетоном або гасом.

Для міцнішого зв'язку з розчином або мастикою тильну сторону непрозорих скляних плиток (з глушеного скла), що прикріплюються до підстави на цементному розчині, обробляють гарячим бітумом і посипають грубозернистим піском.

Інший спосіб обробки полягає в нанесенні на тильну сторону прозорих або непрозорих плиток рідкого скла і подальшому покритті грубозернистим піском. Оброблені цим способом плитки можуть кріпитися до поверхонь як на цементних малоусадочних розчинах, так і на казеїнових і бітумних мастиках. Якщо плитка виготовлена з прозорого незабарвленого скла, то до рідкого скла додають трохи вапняної муки і сухих пігментів.

Кріплення скляних плиток на бітумних мастиках виробляється так само, як на казеїнових мастиках Для прямокутної плитки розмірами 150x300 мм, укладеною горизонтально, товщину вертикальних швів приймають 4 мм, а горизонтальних – 2-3 мм.