Смекни!
smekni.com

Проведення облицювальних робіт (стр. 5 из 7)

Укладене мозаїчне покриття не є готовою продукцією, і технічні вимоги до якості покриття можуть бути повністю пред'явлені лише після обробки покриття. В необробленого покриття слід перевірити лише правильність поверхні контрольним правилом завдовжки 2 м і ступінчастою лінійкою.

Оцінка якості укладання покриття дається залежно від величини просвіту між контрольною рейкою і поверхнею покриття. «Балу» 5 відповідає просвіт в 1 мм, «балу» 4 - відповідно - 2 мм, «балу» 3 - 4 мм, «балу» 2 - до 6 мм і «балу» 1 - більше 6 мм.

2.5 Перевірка якості виконуваних робіт

При самостійній перевірці якості виконуваних робіт учень прикладає контрольне правило за всією площею підлоги в різних напрямах і ступінчастою лінійкою або метром вимірює просвіт між покриттям і правилом. Крім того, приблизно може бути оцінене рівномірне наповнення крихтою поверхні підлоги. Остаточно про це можна буде судити лише після того, як покриття буде відшліфовано, оскільки лише при шліфовці повністю виявляється фактура покриття. Проте і оглядом невідшліфованого покриття можна судити про рівномірність наповнення покриття крихтою. Виявлення недоліків тільки що укладеного покриття особливе доцільно тому, що у цей момент всього краще виправити дефект. У «порожні» місця слід додати розчину і знову загладити покриття.

Норми часу (у чисельнику) і норми вироблення (у знаменнику) на пристрій мозаїчної полови з укладанням прошарку, без обробки підлоги, складають:

.

2.6 Спрощені технологічні карти на виконання робіт

Закладення тріщин. Тріщини перед закладенням обов'язково розшивають (тобто розширюють і заглиблюють, інакше розчин не заповнить, а лише закриє їх зверху, і через деякий час тріщини знову з'являться на поверхні. Тріщини, що розрізають, промивають водою, заповнюють розчином і загладжують (затирають).

Закладення вибоїн, тріщин і інших пошкоджених місць виробляється розчином того ж складу як і виконана штукатурка. Дефектний накривочний шар видаляють шкрябаннями; поверхню штукатурки при цьому рекомендується зманювати водою, оскільки це усуває пил і полегшує роботу.

Поверхню підготовчого шару очищають, процарапивають, аби зробити її шорсткою, змочують водою і наносять новий накривочний шар.

У тих випадках, коли штукатурка сильно забруднена і має дрібні поверхневі дефекти, виробляють наступні роботи.

Видалення набілів з поверхні штукатурки металевими шкрябаннями зчищають набіл, тобто залишки старої фарби, а також грязь і кіптява. Товстий набіл зчищають з поверхні, не змочуючи водою; міцний набіл спочатку змочують водою, а коли він розмокне, зіскоблюють шкрябаннями. Неміцний набіл може бути видалений без зіскоблюванні — розмиванням водою. При зчисткі набілу не слід сильно натискувати скребком на штукатурку, аби не зіпсувати її поверхню.

Для видалення набілу можна застосовувати піскоструминні апарати, а також дротяні електромеханічні щітки.

Після того, як набіл видалений, виробляють, якщо потрібний, розшивання тріщин і закладення вибоїн і приступають до суцільної перетиркі штукатурки. Для цього на крейдою, піску, що добре просіює, готують розчин, який повинен відповідати по своєму складу розчину старої штукатурки. Гіпс в розчин не додають, оскільки останній від цього втрачає міцність, Поверхню штукатурки змочують водою з окамелка, потім наносить на неї окремими мазаннями за допомогою дерев'яної терки приготований розчин і затирають його звичайними способами.

Якщо штукатурна тяга неміцно тримається на поверхні, її видаляють. При порушенні цілості тяги па невеликій ділянці обробку можна виробляти за допомогою полутерков і лінійок. Пошкоджені ділянки завдовжки більше 1-2 м витягують шаблоном заново, для чого обрізують кінець тяги, знімають контур і по ньому виготовляють шаблон, точно відповідний профілю старої тяги. Потім готують поверхню підстави, навішують правила і витягують заново тягу на пошкодженій ділянці так, щоб все се лінії збігалися з лініями старої тяги. Надалі в цих місцях штукатурка обпилюється.

Недостатня міцність штукатурки викликається також поганою якістю терпких матеріалів або великою забрудненістю піску глиною і іншими домішками.

Спучення і отлупи виникають, якщо штукатурка виконана по сирих поверхнях.

Таблиця8. Перелік робіт на обштукатурювання

Перелік робіт Матеріали Витрата
100 м2 обштукатурюваної поверхні
Штукатурка дверних укосів плоских або криволінійних по каменю і бетону Розчин вапняний Розчин цементно-вапняний 4,2 м30,1 м3
Пристрій нижніх заглушин Розчин цементний 3,4 м3
100 м2 проекції на стіну
Пристрій тянутих наличників Розчин вапняний Алебастр (гіпс будівельний) Цвяхи штукатурні 6,0 м33,7 т 49,0кг

Таблиця9. Облицювання стенів скляною плиткою

Матеріали Од. вим. Витрати при облицюванні поверхонь
по цеглині і бетону по дереву
Плитка скляна марблит 150x150 ммМастика склеювальна У тому числі: гіпс будівельний мів тертийклей тваринний 10%-нийоліфаДрантя м2кгкг кгкг кг кг 102 432,3176 15427,5 8,3 0,25 –––––––

Таблиця10. Операції для облицювання стін плиткою

Найменування робіт Од. вим Об'єм робіт Трудомісткість на одиницю виміру чіл-година Трудомісткість на одиницю виміру чел-дн Состав бригади
Облицювання стенів плиткою 150×150 мм при товщині шва 1 мм площі >2 м м 53.8 1.9 12,6
Облицювання укосів плиткою 150×150 мм при товщині шва 1 мм м 4,64 3.5 2.00 Ланка облицовщиків-плиточників
Установка кутових плиток п.м. 12 0,2 0,3

Перед початком облицювальних робіт мозаїку рекомендується викласти на постійному місці насухо. Після цього килимові карти сортують по малюнку, аби зручніше за них було використовувати по ходу облицювальних робіт. На паперовій основі по лініях стиків рекомендується зробити крізні отвори, що запобіжить утворенню повітряних мішків.

Підставу під мозаїчні підлоги вирівнюють, обштукатурюють і безпосередньо перед початком облицювальних робіт зволожують.

Послідовність створення мозаїчної підлоги:

1. Виробіть розмітку облицювальної поверхні (також як і під облицювання підлоги керамічною плиткою стандартного розміру).

2. Встановлюються маякові плитки. Тимчасові маякові ряди з керамічних плиток встановлюють уздовж бічних стенів, якщо дивитися від вхідних дверей.