Смекни!
smekni.com

Ідентифікація автомобільних причепів та митне оформлення (стр. 11 из 15)

Якщо термін експлуатації 8,92 роки, то Гк – 0,0%.

Якщо підставити значення Сд1, К1 у формулу, то отримаємо:

Сер1 – 5675,00 * 1,0 = 5675,00 EUR.

Якщо підставити значення Ср1, 1 к, Дз і Сдод у формулу, то отримаємо:

С1 – 5675,00 * (1+ (0,0) / 100 + (-28,50) / 100) + 0,0 = 4057,63 EUR.

Таким чином Митна вартість КТЗ, що ввозиться на МТУ, далі автомобільно причіпу Schwarzmuller, держ. номер – ST2066A, складає – 4057,63 EUR (43442, 39 грн.), і заноситься в графу 12 (дод. ВВ).

Нарахування митних платежів.

Митні платежі являються ефективним інструментом регулювання зовнішніх економічних зв’язків та джерелом наповнення бюджету.

При імпорті на митну територію України автомобільних причепів громадянин або юридична особа сплачує наступні платежі:

- ввізне мито – мито, що стягується митницею, являє собою податок на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон України;

- митні збори – це додаткові збори, які стягуються з товарів, що ввозяться за послуги митного органу, які є необхідними для певних груп товарів та при специфічних умовах перетину митного кордону;

- податок на додану вартість.

При імпорті ПДВ виступає засобом протекціоністської політики, оскільки його стягнення з імпортованих товарів веде до їхнього подорожчання, підвищуючи тим самим конкурентоздатність товарів і послуг вітчизняного виробництва.

Нарахування мита: основою для нарахування мита при імпорті автомобільних причепів є митна вартість товару.

Отже, згідно Закону України «Про єдиний митний тариф України» при ввезенні на митну територію України автомобільного причепу митна вартість якого складає 4057,63 EUR (43442, 39 грн.), ставка мита становитиме 20%, тобто 8688,48 грн. Дане нарахування вноситься в графу 47 (дод. ВВ).

Нарахування митних зборів:

Митні збори – це додаткові збори, які стягуються з товарів, що ввозяться за послуги митного органу, які є необхідними для певних груп товарів при специфічних умовах перетину митного кордону.

Митні збори справляються на підставі Митного кодексу України за ставками, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.97 р. №65 «Про ставки митних зборів».

При ввезенні автомобільного причепу митна вартість якого складає 1950 євро (21450 грн.) митні збори становлять 10 євро (110 грн.). Та 15 євро (165 грн.) за 1 годину в робочий час при виклику митника для митного оформлення. Отже, сума митних зборів становить 25 євро (275 грн.).

Нарахування ПДВ:

Ввезення автомобільного причепу, як більшість товарів, обкладається податком на додану вартість. Розмір ставки регламентує Закон України «Про податок на додану вартість» №550/97 від 26.09.97 р. і становить 20%. Базою нарахування ПДВ є митна вартість товару + мито.

При ввезенні на митну територію України автомобільного причепу митна вартість якого становить 4057,63 EUR (43442, 39 грн.) нарахування податку матиме такий вигляд:

ПДВ = 20% від МВ + М.

Нарахування мита такий вигляд:


МИТО = 20% від МВ + Мз,

де Мв – митна вартість;

Мз – митні збори;

М – мито;

ПДВ – ставка податку на додану вартість.

Таким чином, сума ПДВ: ПДВ = 20% від МВ 21450 грн. + М 8688,48 грн. = 10426,17 грн. і заноситься до 47 графи.

Отже, сума платежів при імпорті на Українську територію автомобільного причепу марки Schwarzmuller становитиме: 19114,65 грн..

3.3 Особливості митного контролю та митного оформлення автомобільних причепів

Порядок митного контролю та митного оформлення ТЗ (автомобільних причепів), що ввозяться громадянами на Україну:

Громадяни при ввезенні (пересиланні) транспортних засобів (номерних вузлів та агрегатів) в Україну для постійного користування подають прикордонним митним органам декларацію форми МД-7, заповнену в установленому порядку у двох примірниках на кожний транспортний засіб (номерний вузол, агрегат) окремо, та документи, що підтверджують правомірність володіння або користування (в тому числі з правом розпорядження), технічні або реєстраційні документи на транспортний засіб (номерний вузол, агрегат) [23].

Інспектор прикордонної митниці обов'язково перевіряє відповідність фактичних даних транспортного засобу (номерного вузла, агрегату) заявленим у декларації форми МД-7 та зазначеним у документах на транспортний засіб (номерний вузол, агрегат). Після вирішення питання щодо пропуску транспортного засобу (номерного вузла, агрегату) на територію України попереджає громадянина про відповідальність за недоставку транспортного засобу (номерного вузла, агрегату) в митницю призначення в зазначений термін, у графі «В'їзд» проставляє штамп «Під митним контролем», підписує декларацію і завіряє підпис відтиском особистої номерної печатки.

При ввезенні в Україну придбаних громадянами транспортних засобів вилучає номерні знаки «Транзит» іноземної держави, видає номерні знаки для разових поїздок (тип 11 за ДСТУ 3650–97). У графі «Примітки» декларації форми МД-7 робить запис «Номерні знаки _____ вилучено, видано N _____».

При надходженні в Україну транспортних засобів вантажем (вантажним відправленням) зазначені номерні знаки вилучаються і видаються митницею, у якій перебуває такий вантаж.

Перший примірник оформленої декларації форми МД-7 разом з документами, що підтверджують право власності або користування, реєстраційними і технічними документами на транспортний засіб (номерний вузол, агрегат) видається на руки власнику для подання митниці призначення, а другий залишається в справах митниці для контролю, обліку та звітності.

Для отримання Посвідчення власник (довірена особа) має подати митниці, у зоні діяльності якої постійно чи тимчасово проживає, усі документи, на підставі яких було здійснене митне оформлення ввезення транспортного засобу (номерного вузла, агрегату) на територію України. Разом з оформленими при ввезенні документами для звірення номерів та визначення коду транспортного засобу за ТН ЗЕД митному органу пред'являється транспортний засіб (номерний вузол чи агрегат).

У разі потреби митні органи можуть вимагати інші документи, потрібні для здійснення митного оформлення.

Посвідчення видається на ім'я власника (користувача) після перевірки поданих документів та сплати відповідних платежів.

У належних випадках до Посвідчення вносяться митні обмеження.

Посвідчення виписується у двох примірниках. Перший примірник разом з документами, що підтверджують право власності (користування), та реєстраційними і технічними документами, погашеними шляхом проставляння в них запису «ПОГАШЕНО, видано Посвідчення N ____ від «___ «_____20. р.», який завіряється відтиском особистої номерної печатки інспектора митниці, що здійснив митне оформлення, видається власнику для їх подання до реєстраційних органів відповідних відомств. Другий примірник разом з оригіналами декларації форми МД-7, уніфікованої митної квитанції форми МД-1 (затверджено наказом Держмитслужби від 09.10.98 №635) та ксерокопіями документів, на підставі яких було здійснене митне оформлення (видано Посвідчення), для контролю, обліку, звітності та формування статистичних даних зберігається в справах митниці протягом установленого терміну. Видані Посвідчення реєструються в окремому журналі.

Відчуження транспортних засобів, на які митними органами видано Посвідчення без накладення митних обмежень, може здійснюватися тільки після їх реєстрації в органах ДАІ МВС України або в інших уповноважених органах.

При неможливості видачі Посвідчення на ввезений в Україну транспортний засіб (не сплачено відповідні платежі; відсутні необхідні для митного оформлення документи; виявлено ознаки підробки номерів шасі, кузова, двигуна, року вироблення; наявність обґрунтованих сумнівів щодо достовірності поданих документів тощо) подані документи реєструються в журналі і залишаються в справах митниці на контролі до вирішення питання видачі Посвідчення, зворотного вивезення або про заведення справи про порушення митних правил. Власнику видається завірена відтиском особистої номерної печатки інспектора митниці довідка довільної форми про те, що зазначені в довідці документи перебувають у справах митниці.

Продовження терміну доставки транспортного засобу (номерного вузла, агрегату) з одного митного органу в інший здійснюється в порядку, визначеному в МК.

Порядок митного контролю та митного оформлення ТЗ (автомобільних причепів), що ввозяться тимчасово громадянами на Україну:

Громадяни, які ввозять тимчасово в Україну транспортні засоби, подають прикордонним митним органам заповнену в двох примірниках декларацію форми МД-7 на тимчасове ввезення транспортного засобу в Україну.

Інспектор митниці перевіряє відповідність фактичних даних транспортного засобу заявленим у декларації форми МД-7 та зазначеним у документах на транспортний засіб, попереджає громадянина про відповідальність за невиконання зобов'язання про зворотне вивезення транспортного засобу в термін, зазначений у ньому, після чого в графі «В'їзд» декларації форми МД-7 проставляє штамп «Під митним контролем», підписує її та завіряє свій підпис особистою номерною печаткою.

При тимчасовому ввезенні транспортного засобу на термін, який визначено законодавством і протягом якого транспортний засіб слід ставити на облік у відповідних реєстраційних органах, власник (особа, якій надано право володіння, користування) надає зобов'язання про доставку транспортного засобу разом з належними документами в митницю, у зоні діяльності якої він постійно чи тимчасово проживає або має намір тимчасово проживати, для отримання Посвідчення на тимчасову реєстрацію транспортного засобу в реєстраційних органах.

У разі ввезення транспортного засобу в Україну на термін, визначений законодавством як такий, при ввезенні на який транспортний засіб не ставиться на облік у відповідних реєстраційних органах, перший примірник оформленої декларації форми МД-7 разом з документами, що підтверджують право володіння або користування, реєстраційними і технічними документами видається власнику (особі, якій надано право володіння, користування). Ці документи є підставою для пропуску транспортного засобу за межі України.