Смекни!
smekni.com

Ідентифікація автомобільних причепів та митне оформлення (стр. 14 из 15)

– паспортні дані власника транспортного засобу (уповноваженої ним особи);

– номери та дати видачі документів, що були підставою для здійснення митного оформлення (технічного паспорта, рахунку-фактури, інвойсу, документи, що підтверджують купівлю-продаж тощо).

Видача Посвідчення на реєстрацію автомобільного причепа в органах ДАІ МВС України проводиться відповідним підрозділом внутрішньої митниці, у зоні діяльності якої постійно або тимчасово проживає власник причепа (або має намір проживати власник транспорного засобу, який є громадянином-нерезидентом).

Для отримання Посвідчення власник пред'являє причеп та подає такі документи:

заяву власника причепа (довільної форми);

примірник митної декларації, оформленої при ввезенні причепа;

другий примірник квитанції МД-1, що підтверджує сплату митних та інших обов'язкових платежів при митному оформленні транспортного засобу;

реєстраційні та технічні документи;

сертифікат відповідності;

завірену посадовою особою митниці оформлення копію Акта про проведення митного огляду причепа;

інші документи (закордонний паспорт, паспорт громадянина, доручення на перегін або перевезення транспортного засобу тощо).

Після перевірки документів на причеп уповноважена посадова особа внутрішньої митниці в оперативному режимі здійснює за номером квитанції МД-1 запит до ЄАІС Держмитслужби, перевіряє наявність у ній електронної копії цієї квитанції та звіряє дані, зазначені у квитанції МД-1, з даними, що містяться в її електронній копії.

Посадова особа внутрішньої митниці здійснює перевірку відповідності фактичних даних причепа (у тому числі номерів вузлів та агрегатів) даним, зазначеним у копії Акта про проведення митного огляду транспортного засобу та в поданих документах.

У разі збігу цих даних посадова особа внутрішньої митниці робить запис у копії Акта про проведення митного огляду транспортного засобу «Звірення проведено, зауваження відсутні», який завіряється підписом цієї посадової особи та відбитком її особистої номерної печатки. В іншому разі внутрішня митниця направляє митниці оформлення інформаційне повідомлення для проведення перевірки та вжиття митницею оформлення відповідних заходів до посадових осіб цієї митниці, що проводили митне оформлення.

Посвідчення виписується у двох примірниках: перший примірник разом з документами, що підтверджують право власності (користування), та реєстраційними й технічними документами, погашеними шляхом поставлення в них позначки «ПОГАШЕНО, видано Посвідчення № ____ від «___» _______ 200_ р.», яка завіряється відбитком особистої номерної печатки посадової особи внутрішньої митниці, що здійснила митне оформлення, видається власнику для подання реєстраційним органам.

Другий примірник Посвідчення разом із заявою власника причепа (уповноваженої ним особи), завіреною посадовою особою митниці оформлення, копією Акта про проведення митного огляду транспортного засобу, другим примірником квитанції МД-1 і ксерокопіями інших документів, архівується та зберігається в справах внутрішньої митниці протягом встановленого терміну.

Оформлене внутрішньою митницею посвідчення є підставою для реєстрації причепа в органах ДАІ МВС України. Електронна копія посвідчення не пізніше ніж протягом чотирьох годин з моменту його оформлення передається вповноваженою посадовою особою внутрішньої митниці до ЄАІС Держмитслужби в установленому Держмитслужбою порядку.

Уповноважена посадова особа внутрішньої митниці оперативними каналами зв'язку робить відмітку в електронній копії квитанції МД-1 в ЄАІС Держмитслужби про номер та дату оформленого Посвідчення. За відсутності в ЄАІС Держмитслужби електронної копії квитанції МД-1 або невідповідності даних, зазначених у квитанції МД-1, даним, що містяться в її електронній копії, внутрішня митниця здійснює заходи для з'ясування обставин митного оформлення автомобільного причепа. У такому разі власнику причепа видається завірена відтиском особистої номерної печатки посадової особи внутрішньої митниці довідка довільної форми про те, що зазначені в довідці документи перебувають у справах митниці.

Також слід зазначити, що через митний кордон України не підлягає пропуску причепа:

1) номер кузова, шасі якого знищено, підроблено або не відповідає запису в реєстраційних документах;

2) що ввозиться в Україну громадянами з метою вільного використання, не знятий з обліку у відповідних органах країни придбання або іншої країни;

3) увезення якого в Україну згідно із законодавством заборонено за віком або на який відсутні документи, що підтверджують право власності;

4) що ввозиться в Україну з метою вільного використання або тимчасово ввозиться громадянином – резидентом та за який не сплачено митні та інші обов'язкові платежі [26].

Автомобільні причепи, не пропущені через митний кордон України внаслідок установлених заборон чи обмежень на їх увезення в Україну, а також несплати встановлених митних та інших обов'язкових платежів (якщо не надано відстрочення або розстрочення їх сплати), підлягають вивезенню з території України або переданню на склад митниці оформлення для зберігання відповідно до Митного кодексу України.

Дана технологія митного оформлення автомобільних причепів забезпечує швидку та оптимальну систему процесу проведення митного контролю й оформлення.


Висновки та пропозиції

Для закордонних підприємств-виробників автомобільних причепів Україна є пріоритетним ринком: велика ємність, ринок ще не насичений і має великий потенціал росту. Провідними закордонними фірмами-виробниками автомобільних причепів є Schmitz, Schwarzmuller, Krone&Kugel, які мають найбільші обсяги виробництва і контролюють більшу частину ринку.

В Україні переважна частка припадає на виробництво причепів для легкових автомобілів, менша – на виробництво вантажних причепів та напівпричепів. Після різкого скорочення виробництва у середині 90-х років з кінця 90-х обсяги випуску збільшуються. Так, тільки за період з 2001 по 2007 рр. відбулося зростання у 2,5 рази. Серед вітчизняних виробників автомобільних причепів можна виділити «Новтрак», «Верхньодніпровський авторемонтний завод», КАРЗ, «БудМаш», «Тонар», «Автоінвестстрой», «Еверласт».

Першочерговим завданням вітчизняних виробників є інтеграція у світовий ринок, що вимагає збільшення обсягів виробництва, відповідності ціни та якості причепів, розширення ринків реалізації (зростання обсягів реалізації). Розробка досконалих і ефективних законодавчих актів та вдосконалення чинної законодавчої бази, що регулює переміщення автомобільних причепів через кордон України (їх виробництво, митне оформлення, продаж та ін.) є підгрунттям та основною передумовою оптимального розвитку цього ринку в Україні.

Законодавчо-правова база щодо переміщення автомобільних причепів через митний кордон України на сьогодні розроблена в достатній мірі.

Закон України встановлює порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України

Основними законами, якими керуються громадяни під час перетину кордону є наказ державної митної служби України від 20.04.2005 року №314, щодо особливостей здійснення митного контролю й митного оформлення автомобільних причепів та наказ Держмитслужби України від 25.06.99 №393 «Про затвердження Правил митного оформлення транспортних засобів, номерних вузлів та агрегатів, що переміщуються через митний кордон України.

Проаналізувавши класифікацію та характеристики автомобільних причепів, можна зробити висновки, що основними показниками які характеризують автомобільні причепи є тип конструкції, спосіб зчеплення та максимальне навантаження.

Розглянувши види експертиз автомобільних причепів, можна зробити висновок, що головною експертизою автомобільних причепів є товарознавча експертиза, яка в свою чергу об’єднує різні методи дослідження для поставлених цілей. Вагому роль займає санітарно-епідеміологічна експертиза, яка є досить необхідною для здійснення перевозок товарів.

Проведена нами у роботі ідентифікаційна експертиза автомобільних причепів дала змогу встановити, ідентифікувати даний транспортний засіб за обраними критеріями та показниками. Основними критеріями є: призначення, тип, габарити. Головні показники що вказують на обраний критерій це форма конструкції, довжина, ширина та максимально допустима маса.

Враховуючи дослідження обраного об’єкта у магістерській роботі, можна підкреслити, що ідентифікація транспортного засобу є першочерговою експертизою, яка використовується митними органами під час митного контролю.

Загальний порядок митного контролю та оформлення транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, визначається Митним кодексом України, Законами України які постійно доповнюються, низкою постанов Кабінету Міністрів України, наказами Держмитслужби України та іншими нормативними документами.

Митні платежі являються ефективним інструментом регулювання зовнішніх економічних зв’язків та джерелом наповнення бюджету. До них належать мито, митні збори, акцизний збір, податок на додану вартість.

Для імпорту автомобільного причепа марки «Schwarzmuller» з митною вартістю 21450 грн. необхідно сплатити такі митні платежі: мито – 8688,40 грн. та ПДВ – 10426,17 грн. Тобто, 19114,65 грн., що становить 87% від митної вартості автомобілів.

За результатами проведених досліджень можна зробити такі пропозиції:

1. Виробникам легкових причепів здійснити часткову чи докорінну модернізацію виробів, причому характер змін повинний бути достатнім, щоб забезпечити стійкий збут виробу і в цілому економічну доцільність.

2. Виробникам автомобільних причепів необхідно розширити список стандартного устаткування, що встановлюється на автомобільний причіп.