Смекни!
smekni.com

Внесок винахідників, інженерів і вчених в розвиток залізничного транспорту (стр. 3 из 4)

Лавр Дмитрович Проськуряков (1858—1926), радянський учений в області мостобудування і будівельної механіки. По закінченні в 1884 р. Петербурзького інституту інженерів шляхів сполучення працював мостовиком-проектувальником. З 1887 р. викладач Петербурзького інституту інженерів шляхів сполучення. З 1896 р. професор Московського інженерного училища (нині Московський державний університет шляхів сполучення). За проектами Л.Д. Проскурякова побудовані крупні мости через річки Нарва, Західний Буг, Волхов, Оку, Амур, Єнісей і ін. За проект моста через Енисей Л.Д. Проськурякову була присуджена золота медаль на всесвітній виставці в Парижі (1900 р.). Л.Д. Проскуряковым вперше запропонована так звана статично визначні трикутні грати, а потім розроблені параболічні і полігональні статично визначні мостові ферми з шпренгельними гратами, а також консольні і арочні ферми для залізничних мостів. Методи викладання будівельної механіки, введені Л.Д. Проськуряковим, використовуються в сучасній вищій школі.

Григорій Петрович Передерні (1871—1953), радянський учений в області мостобудування і будівельної механіки, академік Академії наук СРСР (1943 р.). В 1897 р. закінчив Петербурзький інститут інженерів шляхів сполучення. З 1902 р. викладав в Московському інженерному училищі, а з 1907 р. в Петербурзькому інституті шляхів сполучення, потім в інших інститутах. В 1901 р. організував видання журналу «Інженерна справа», що проводив нові технічні ідеї в питаннях інженерно-будівельної справи. Основні праці Р. П. Передерий присвячені теорії і розрахунку мостів. Він дав ряд цінних інженерних рішень з питань споруди збірних мостів, індустріальних методів робіт і застосування електрозварювання в мостобудуванні. Автор нової методики викладання курсу мостів.

Особливий інтерес викликала у фахівців проблема взаємодії шляху і рухомого складу. В цій області слід зазначити Миколи Павловича Петрова.

Микола Павлович Петров (1836—1920), російський учений і інженер в області залізничного транспорту, почесний член Петербурзької Академії Наук (1894 р.), инженер-генерал-лейтенант. Після закінчення Петербурзької інженерної академії (1858 р.) працював там же на кафедрі математики, яку очолював М.В. Остроградській. Перші дослідження по механіці виконав під керівництвом І.А. Вишнеградського. З 1871 р. професор Петербурзького практичного технологічного інституту. В 1888—1892 рр. — голова Управління казенних залізниць Росії, з 1892 р. голова інженерної ради Міністерства шляхів сполучення, з 1893 р. протягом декількох років товариш (заст.) міністра. Брав активну участь в будівництві Транссибірської магістралі. За його ініціативою створено Московське інженерне училище, нині Московський державний університет шляхів сполучення. В 1896—1905 рр. — голова Російського технічного суспільства.

В області вітчизняного паровозобудування чималі заслуги інженера А.П. Бородіна.

Олександр Парфеньевіч Бородін (1848—1898), російський інженер і учений в області залізничного транспорту, один з основоположників паровозобудування в Росії. Після закінчення в Петербурзі Технологічного інституту (1870 р.) і Інституту шляхів сполучення (1872 р.) працював на керівних інженерних посадах Ряжсько-Вяземськой (до 1877 р.), Киево-Брест-ськой (1877—1878 рр.), Південно-західної (1878—1896 рр.) і Моськовсько-Рибінськой залізниць.

В 90-х роках XIX століття, коли в Росії здійснювалося посилене залізничне будівництво, наукові роботи А.П. Бородина зробили істотний вплив на розвиток техніки залізничного транспорту. В 1880—1882 рр. на базі Київських майстерних Південно-західної залізниці він створив першу в світі стаціонарну лабораторію по випробуванню паровозів, провів крупні теоретичні і експериментальні роботи в області створення локомотивних парових машин з подвійним розширенням пари. За ініціативою А.П. Бородина був побудований перший швидкохідний чотирициліндровий паровоз системи «тандем-компаунд, в 1896 р. висунув ідею застосування конденсації пари на паровозах. Ним був внесений ряд пропозицій по уніфікації локомотивного і вагонного парку, а також автогальм. Запропоновані раціональні схеми розміщення пунктів водопостачання на залізницях. А.П. Бородин був беззмінним головою з'їздів інженерів служби тяги залізниць Росії. Він брав активну участь в роботах Російського технічного суспільства; один із засновників журналу «Інженер» (1882 р.), що видавався в Києві, а з 1889 р. — його головний редактор. Російське суспільство в 1897 р. заснувало золоту медаль імені Бородіна на кращі винаходи і дослідження в області залізничного транспорту.

Єгор Єгорович Нольтейн (1854—1934), вчений в області залізничного транспорту. В 1896 — 1905 рр. викладав в Московському інженерному училищі (Московський державний університет шляхів сполучення). Е.Е. Нольтейн є конструктором паровоза серії Ч, під його керівництвом розроблений проект зчленованого паровоза типу 0-3-0 + 0- 3- 0 серії 0. В 1899 р. на Брянському заводі було побудоване 10 таких паровозів, в 1900—1916 рр. ще 116. Е.Е. Нольтейн розробив методи розрахунку урівноваження локомотивів. Видав «Курс паровозів», підручник по динаміці паровозів.

Олександр Сергійович Раєвській (1872—1924), інженер-механік, вчений в області конструювання паровозів. Створив проекти ряду серій паровозів для Харківського і Пу-тіловського заводів. Працював спільно з Я.М. Гаккелем над проектом одного з перших вітчизняних тепловозів, для якого сконструював ходову частину. Праці присвячені розробці графоаналітичного методу розрахунку противаг, розрахункам головок шатунів паровозів, осей колісних пар і інших вузлів.

Рудольф Дізель (1858—1913), німецький інженер, творець двигуна внутрішнього згоряє із запалюванням від стиснення. В 1878 р. він закінчив вищу Політехнічну школу в Мюнхені. В патентах 1892 і 1893 рр. Р. Дизель висунув ідею створення двигуна внутрішнього згоряє, що працює по циклу, близькому до ідеального. В 1897 р. в Аугсбурге Р. Дизель побудував двигун, заснований на принципі стиснення повітря і самозаймання палива, що подається в циліндр в кінці такту стиснення.

Двигун відрізнявся порівняно високим коефіцієнтом корисної дії, але працював на дорогому гасі, мав ряд конструктивних дефектів. Після деяких удосконалень, внесених в 1898—1899 рр., двигун став надійно працювати на дешевому паливі — нафти. Тому винайдений Р. Дизелем двигун внутрішнього згоряє отримав широке розповсюдження в промисловості і на транспорті, зокрема, в тепловозах.

Яків Модест Гаккель (1874—1945), вчений і конструктор в області літакобудування і тепловозобудування, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки РРФСР. Я.М. Гаккель спроектував і в 1924 р. побудував один з перших в світі працездатних тепловозів. В 1906—1931 рр. викладав в Московському електротехнічному і Московському теплотехнічному інститутах, з 1936 р. — в Ленінградському інституті інженерів залізничного транспорту (нині Петербурзький державний університет шляхів сполучення). Я.М. Гаккель — автор винаходів в області тяги тепловоза і електричного (трамвай), електроосвітлення, праць з питань конструювання і розрахунків локомотивів і літальних апаратів.

Значний внесок у вдосконаленні експлуатаційної роботи залізниць належить вітчизняним ученим і інженерам.

Яків Миколайович Горденко (1851—1922), вчений в області залізничної сигналізації, централізації і блокування, професор Петербурзького інституту інженерів шляхів сполучення. Я.Н. Горденко створив першу в Росії систему централізації стрілочних перекладів, здійснену на станції Сабліно Миколаївської залізниці в 1885 р. Був членом комісії Російського технічного суспільства «З питання про залізницю через весь Сибір», автор підручника «Курс залізниць», в якому розглядалися питання технічної і комерційної експлуатації залізниць.

Праці професорів А.Н. Фролова, И.И. Васильева і інших фахівців розвивали теорію експлуатації залізниць, методи прискорення обороту вагонів і підвищення безпеки руху потягів.

Олександр Миколайович Фролов (1863—1939), інженер шляхів сполучення, учений в області споруди залізничної колії і експлуатації залізниць, основоположник теорії маневрової роботи, професор Ленінградського інституту інженерів залізничного транспорту (1924 р.). А.Н. Фролов працював в службах шляху і руху Ряза-но-уральської, Харківсько-миколаївської, Моськовсько-Рибінськой, Мурманська залізниць, поєднував практичну діяльність з науковою. Видав праці з питань обгрунтовування пропускної спроможності залізниць, планування і регулювання перевезень, маршрутизації і спеціалізацій перевезень, по проектуванню залізничних станцій і організації роботи на них.

Іван Іванович Васильев (1884—1949), інженер шляхів сполучення, один з творців теорії організації руху і експлуатації залізниць, доктор технічних наук, професор Московського і Ленінградського інститутів залізничного транспорту, завідуючий кафедрою «Експлуатація залізниць». Опублікував праці по методах розрахунку, нормуванні і аналізі обороту вагонів, спеціалізації потягів по напрямах, визначенні комерційної швидкості руху, теорії графіків руху потягів, пропускної спроможності залізниць, маневровій роботі.

Праці інженера, згодом академіка В. Н. Образцова і професори С.Д. Карей-ши поклали початок формуванню науки про станції і вузли.

Володимир Миколайович Зразків (1874—1949), інженер шляхів сполучення, учений в області організації залізничного транспорту, транспортних систем, академік Академії наук СРСР (1934 р.), заслужений діяч науки і техніки РРФСР (1935 р.). В.Н. Образцов викладав з 1901 р. у ряді московських вузів. В Московському інституті інженерів залізничного транспорту заснував кафедру «Станції і вузли», завідував кафедрою. В 1935—1940 рр. В.Н. Образцов працював начальником науково-дослідного інституту залізничного транспорту в Москві, з 1939 р. очолював секцію по науковій розробці проблем транспорту Академії наук СРСР. Видані праці по проектуванню залізничних станцій і вузлів, експлуатації залізниць, взаємодії різних видів транспорту. Ім'я В.Н. Образцова привласнено Миколаївському залізничному технікуму, вулиці в Москві; встановлена меморіальна дошка на будинку, де він жив.