Смекни!
smekni.com

Внесок винахідників, інженерів і вчених в розвиток залізничного транспорту (стр. 4 из 4)

Сергій Демьяновіч Карейша (1854—1934), інженер шляхів сполучення, фахівець в області залізничної колії, станцій і вузлів, заслужений професор, директор Петербурзького інституту інженерів шляхів сполучення (1911 — 1917 рр.). В 1922 р. С.Д. Карейша довічно був вибраний почесним головою Дорадчих з'їздів представників служб шляху вітчизняних залізниць, член багатьох міжнародних залізничних і інших технічних суспільств. С.Д. Корейша представляв Росію на багатьох міжнародних конгресах. Їм опубліковані праці з питань захисту від сніжних занесень залізничних станцій і шляху, він автор численних бібліографічних покажчиків із залізничної тематики.

Томас Алва Едісон (1847—1931), американський винахідник в області електротехніки і підприємець, засновник крупних електротехнічних компаній, почесний член ан СРСР (1930 р.). Т. Эдисон є автором більше 1000 винаходів. Винахідництвом Т. Эдисон почав займатися з 1868 р., організувавши майстерні, в яких виготовлялися розроблені їм пристрої. В 1872 р. створив в США першу технічну дослідницьку лабораторію. В 1877—1879 рр. винайшов фонограф, удосконалив лампу розжарювання, телефон і телеграф. В 1880 р. Т.А. Эдисон провів перші досліди по застосуванню електричної тяги на залізниці в Менло-парк (штат Нью-Йорк). В 1882 р. побудував першу в світі електростанцію і провів випробування електричного вагону.

Перші проекти електричних залізниць з'явилися в Росії ще в кінці XIX в. Тут перш за все слід назвати проект інженера 77. З. Янова, що запропонував в 1884 р. споруду електричної залізничної лінії протяжністю 470 км від Петербургу до Витег-ри. В 1902 р. побудована перша електрична вузкоколійна залізниця Лодзь—Згерж завдовжки 19,8 км, в будівництві і експлуатації якій брали участь інженери шляхів сполучення Т.Д. Дубелир і П.П. Дмітренко. В 1898 р. інженер Ф. Ф. Баталии запропонував побудувати в Криму електричну залізницю, вишукування якої проводилися під керівництвом Н.Г. Гарина-Михайловского в 1903 р. Проте здійснити проект у той час не вдалося.

Микола Георгійович Гарин-Михайловський (1852—1906), інженер шляхів сполучення, фахівець в області будівництва залізниць, письменник. В 1878 р. закінчив Інститут шляхів сполучення в Петербурзі, проявив себе як талановитий інженер, працюючи на будівництві крупних залізниць, у тому числі Великого Сибірського шляху. Це був видатний дослідник і будівник залізниць. В 1886—1890 рр. Н.Г. Гарин-Михайловский брав участь в прокладці Бакинської ділянки Закавказької залізниці, Либаво-рівненської, Жабінсько-Пінськой, Уфа-Златоусськой ліній. Був керівником досліджень на Західно-сибірській залізниці (1891 р.). Під його керівництвом проводилися вишукування електричної залізниці на південному березі Криму (1903 р.) і ін.

Великий Сибірський шлях є своєрідним пам'ятником мужності, таланту, майстерності інженерно-технічних працівників і рядових будівників. Тому багато станцій на Транссибе названо на честь самих різних людей: від місцевого провідника до інженера-будівника і міністра.

В 1903 р. виникла необхідність електрифікації Петербурзького залізничного вузла, а в 1913 р. був розроблений проект введення електричної тяги на Московському залізничному вузлі. На початку 90-х років вітчизняні учені опублікували ряд досліджень, присвячених теорії електричної тяги і електрифікації залізниць. Серед них були роботи ГО. Графтіо, Г Д. Дубеліра, КН. Кашкина, в яких отримали обгрунтовування прогресивні ідеї і рекомендації по електрифікації залізниць.

Генріх Осипович Графтіо (1869—1949), вчений в області електрифікації залізниць і гідротехнічного будівництва, академік Академії наук СРСР (1932 р.). Г.О. Графтио закінчив Новоросійський університет і в 1896 р. Петербурзький інститут інженерів шляхів сполучення. Він був одним з авторів розділу «Електрифікація транспорту» ГОЕЛРО, керівником відділу електрифікації залізниць НКПС, будівництва Волховськой ГЕС, якій привласнено його ім'я. В 1900—1917 рр. проектував і будував залізниці, брав участь в проектуванні і будівництві трамвая в Петербурзі.

Григорій Дмитрович Дубелір (1874—1942), інженер, фахівець в області дорожнього будівництва, електрифікації залізничного і міського транспорту, доктор технічних наук, професор. Г.Д. Дубелір один з авторів розділу про електрифікацію транспорту ГОЕЛРО, член комісії ГОЕЛРО (1920 р.). Їм видані праці по електрифікації залізничного і міського транспорту, стійкості земляного полотна, плануванню населених пунктів.


Висновок

В перші роки XX століття в Росії незалежно один від одного займалися тепловозами дві групи фахівців: професор В.И. Гринневецький і його учні А.Н. Шелестіння, Б.М. Ошурков; професор Ю.В. Ломоносов з учнями А.И. Ліпецом і Н.А. Добровольськім. В ці ж роки інженер Я.М. Гаккель, що займався будівництвом перших російських аеропланів, виношував ідеї створення тепловоза з електричною передачею. Розроблені проекти послужили основою для створення тепловозів надалі.

На початку XX століття в Росії з'явилися перші інженерні розробки і в області метробудування. Відносилися вони перш за все до Петербургу і Москви, де швидко збільшувалося населення і міські забудови охоплювали всі нові і нові околиці. В Петербурзі, наприклад, у той час єдиним загальнодоступним видом міського транспорту була кінна залізниця (конка), електричний трамвай пройшов по вулицях тільки в 1907 р. В 1902 р. інженери шляхів сполучення А.І. Антонович, Н.И. Голіневич і Н.П. Дмітріев склали проект позавуличної міської дороги в Москві. Автори проекту передбачали поетапний розвиток будівництва,з урахуванням росту населення Москви.