Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування ходової частини автомобіля Газ-24 Волга (стр. 2 из 3)

Розвал повинний бути від + 0°30' до -0°30'. При цьому допускається різниця в значеннях розвалу для правого і лівого коліс не більш 0° 30'. Кут нахилу нижнього кінця шворня вперед або назад повинний бути від 0° до – 1°. При цьому допускається різниця в значеннях кута нахилу шворня для правого і лівого коліс не більш 0°30'.

Сходження коліс при вимірі по шинах повинне бути в межах 1,5-3 мм, а при вимірі по ободам 1,0-1,6 мм (10-20 на приладі). Найбільший кут повороту внутрішнього колеса в кожну сторону 41-43°.

При підготовці автомобіля до перевірки і регулювання необхідно: перевірити тиск повітря в шинах і, якщо необхідно, довести його до нормального.

Підняти домкратом по черзі праве і ліве передні колеса і зробити наступні роботи:

перевірити затягування підшипників передніх коліс і, якщо необхідно, відрегулювати їх, як зазначено при описі регулювання підшипників маточин передніх коліс;

знайти точки рівного бічного биття шин (чи ободов) і відзначити їх крейдою;

перевірити стан шарнірів рульових тяг, маятникового важеля і важелів підвіски;

оглянути стан гумових втулок осей верхніх і нижніх важелів передньої підвіски автомобіля і при необхідності замінити їх новими (через 12-12,5 тис. км пробігу).

Перевірити стан шарнірів рульових тяг, маятникового важіля і стійок підвіски. У шарнірах рульових тяг люфт не допускається. Величина хитання нижнього кінця маятникового важеля не повинна перевищувати 4 мм. У шарнірних з'єднаннях стійки підвіски (у різьбових втулках) при вивішених колесах люфт не повинний бути більш 1 мм. У випадку більш значних люфтів зношені деталі потрібно замінити.

Перевірити зазори а і б між різьбовими втулками і головками верхніх і нижніх важелів, для чого очистіть шарніри від бруду і відтягніть захисні гумові кільця. У випадку якщо один з розмірів буде менш 1 мм, положення втулок відрегулювати. Різниця розмірів а і б не повинна перевищувати 0,8 мм. Після регулювання гайки 10 і 16 пальців затягти моментом затягування 12- 14 кгс- м.

Опустити колеса з домкрата. Перевіряти установку коліс вивішеного автомобіля неприпустимо, тому що при цьому кути значно відрізняються від нормальних, коли автомобіль стоїть на колесах.

Рекомендується вимір кутів робити по інструкції на спеціальному стенді. При відсутності стенда можна перевіряти кути найпростішими засобами. Для цього установити автомобіль на горизонтальну поверхню. Передні колеса при перевірці повинні стояти в положенні руху по прямій. Короткочасно натиснути рукою зверху вниз із зусиллям не менш 20 кгс на передній і задній бампери автомобіля для усунення впливу тертя в підвісках [3].

Перевірити кут поздовжнього нахилу шворня за допомогою великого косинця, установленого за рівнем. Цей кут можна перевіряти також за допомогою схилу (рис. 1.3) чи вертикального ватерпаса. Базовими площинами при цій перевірці служать передні торці головок стійки підвіски. Величина нахилу шворнів знаходиться в припустимих межах, якщо зазор між нижньою головкою і шнуром схилу (чи косинцем) знаходиться в межах 26-31 мм. Різниця в цих зазорах для лівої і правої сторін не повинна перевищувати 2,5 мм.

Рис. 2.1 Перевірка поздовжнього нахилу шворня

Перевірити розвал коліс за допомогою схилу (рис.2.2). Для цього потрібно установити колеса так, щоб точки рівного бічного биття шин розташувалися по вертикалі. Перекинути шнур схилу через капот і заміряти відстані Л и Б від бічних поверхонь шини до шнура схилу. З огляду на виправлення на здуття 3 нижні частини шини, що складає 5 мм, розвал можна вважати правильним, якщо А більше Е на величину 0-10 мм.

Різниця у вимірах для правого і лівого коліс повинна бути не більш 5 мм [3].

При вимірі розвалу по бічних поверхнях ободів коліс точки рівного бічного биття ободів також повинні бути встановлені у вертикальне положення. Відстані від шнура схилу до обода вгорі Л, і внизу Б, повинні бути однакові. Допускається різниця в показаннях цих розмірів не більш 3,5 мм у ту чи іншу сторону. Різниця у вимірах для правого і лівого коліс не повинна перевищувати 3,5 мм.

Рис. 2.2 Перевірка розвалу коліс:1 - крило; 2- шнур схилу; 3- здуття на бічні шини

При необхідності послабити болти і гайки кріплення осі верхніх важелів для звільнення регулювальних прокладок 12 (див. рис. 1.1). Підібрати й установити необхідну кількість прокладок для одержання необхідних величин розвалу і нахилу шворня. Затягти гайки і болти кріплення осі верхніх важелів з додатком моменту 5-6 кгс-м. Перевірити правильність розвалу і кута нахилу шворня.

Регулюючи розвал та кут поздовжнього нахилу шворня, варто враховувати, що при збільшенні числа прокладок попереду і позаду на однакову величину розвал збільшується (чи стає позитивним) і, навпаки, при видаленні однакової кількості прокладок розвал зменшується (чи стає негативним). Додавання по одній прокладці (товщиною 1 мм) збільшує розвал на 0°10' - 0°15', і, навпаки, видалення прокладок по однійспереду і позаду зменшує розвал на цю ж величину. При цьому кут поздовжнього нахилу шворня залишається без зміни. Перестановка однієї прокладки з заднього кріплення на переднє збільшує кут поздовжнього нахилу шворня на 0°50'- 1°, а видалення однієї прокладки позаду збільшує нахил приблизно на 0°30', практично не змінюючи розвалу. Перестановка прокладок попереду чи позаду та видалення передньої прокладки викликає зворотне явище [4].

Різниця в кількості прокладок попереду і позаду допускається не більше п'яти; віншому випадку не забезпечується надійне кріплення вісі. Якщо виникає велика різниця в кількості прокладок, то це вказує на необхідність заміни зношених гумових втулок кріплення важелів або заміни самих важелів внаслідок їхнього прогину.

Перед регулюванням сходження коліс переконатися у відсутності люфту в підшипниках маточин і шарнірах рульових тяг. Якщо необхідно, усунути люфти.

Сходження коліс повинне бути таким, щоб розмір між внутрішніми чи зовнішніми бічними поверхнями шин попереду був на 1,5-3 мм менше такого ж розміру позаду. Регулювання по зовнішніх поверхнях шин виробляється на стенді. При цьому необхідно точки рівного бічного биття шин розташувати по горизонталі. У протилежному випадку сходження коліс буде відрегульовано неправильно.

Замір сходження коліс по внутрішніх поверхнях шин роблять на автомобілі, установленому на оглядовій ямі або естакаді в положенні їзди по прямій. За допомогою штанги з висувною лінійкою або двох довгих лінійок потрібно заміряти відстань між внутрішніми поверхнями шин попереду (трохи нижче центра колеса), причому штангу установити горизонтально, можливо вище. Крапки торкання штанги відзначити на шинах крейдою.

Потім перекотити автомобіль уперед на таку відстань (приблизно на 0,8 м), при якому відзначені на шинах точки виявляться позаду осі приблизно на тій же висоті (знову нижче центра коліс), і повторити вимір між відзначеними крейдою точками. Різниця між вимірами дає величину сходження коліс. Якщо до регулювання при їзді по прямій рульове колесо займало правильне положення, а саме: спиці його знаходилися в горизонтальному положенні і величина відхилення сходження від величини, що рекомендується, не перевищувала 5 мм, регулювання роблять зміною довжини кожної з бічних тяг. Для цього необхідно: відпустити два болти хомутів, що стягають кінці регулювальної трубки, вставити борідок в отвір регулювальної трубки і повертати її до одержання сходження 1,5-3мм,після закінчення регулювання повернути хомути в положення, зазначене на рис. 5, і затягти їхні стяжні болти [4].

Якщо до регулювання при їзді по прямій рульове колесо займало неправильне положення (або в тому випадку, коли регулювання відбувається після розбирання кермових тяг з порушенням їхньої довжини), сходження коліс встановлювати в наступному порядку:

повернути рульове колесо в положення їзди по прямій;

за допомогою шнура, натягнутого від заднього лівого колеса до переднього на висоті їхніх центрів, зміною довжини лівої кермової тяги установити ліве колесо в положення їзди по прямій. Змінювати довжину лівої тяги доти, поки шнурів не будуть торкатися шини переднього колеса одночасно попереду і позаду;

відрегулювати сходження зміною довжини правої кермової тяги.

Попередження. Після кожного регулювання розвалу і кута нахилу шворня необхідно регулювати сходження коліс.

Кут найбільшого повороту правого колеса праворуч і лівого колеса ліворуч повинний бути 41°-43°. Ці кути обмежуються твердими нерегульованими упорами кермової сошки в лонжероні рами. По цих упорах установлюється середнє положення рульового колеса [5].

3. Будова задньої підвіски

Задня підвіска (рис. 3.1) автомобіля виконана на двох поздовжніх несиметричних листових ресорах, що працюють разом із двома телескопічними амортизаторами двосторонньої дії.


Ресори автомобіля ГАЗ-24 складаються з п'яти листів, а автомобіля ГАЗ-24-02 - із шести. Ресора стягнута центровим болтом і хомутами. Між трьома першими листами ресори автомобіля ГАЗ-24 і чотирма першими листами ресори автомобіля ГАЗ-24-02 установлені по кінцях поліетиленові прокладки, що усуває скрип ресор і підвищує їхню довговічність [5].

Усі шарнірні з'єднання задньої підвіски виконані на гумових втулках (шарніри ресор і нижні кріплення амортизаторів) і гумових подушках (кріплення верхніх кінців амортизаторів). Гумові шарніри не вимагають змащення, а також зм'якшують передачу на кузов дорожніх вібрацій і шумів. Для цієї ж мети кріплення ресори до заднього моста здійснюється через гумові подушки 13, охоплені обоймами 12. Хід заднього моста нагору обмежується буферами 17, а також додатковим буфером 11, установленим на кронштейні під підлогою кузова. Цей буфер необхідний для обмеження ходу нагору карданного вала і запобігання його зачіпання за тунель підлоги.