Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування ходової частини автомобіля Газ-24 Волга (стр. 3 из 3)

Усі пальці 5 (рис. 3.1.) запресовані в шайби 2 чи щоки серг 8. Протилежні кінці їх затягуються гайками 6 [6].

4. Технічне обслуговування та ремонт задньої підвіски

Технічне обслуговування полягає в періодичній підтяжці стрем’янок, пальців ресор і пальців нижнього кріплення амортизаторів, а також у змащенні листів.

Ремонт задньої підвіски починається з її розбирання, що рекомендується виконувати в наступному порядку:

від’єднати амортизатори від підкладок чи ресор зняти їх з автомобіля; підняти задню частину автомобіля для зняття навантаження із шарнірів кріплення ресор; від’єднати ресори від заднього моста; від’єднати ресори від кузова. Для видалення пальця переднього кінця ресори (разом із шайбою) варто користуватися знімачем, показаним на рис.4.1. Вибивати палець ударами молотка не рекомендується щоб уникнути вигину щік кронштейна, ушкодження пальця або ослаблення його посадки в шайбі.

При необхідності розбирання ресори потрібно затиснути її в тиски в безпосередній близькості від центрового болта, випрямити відігнуті кінці хомутів і відвернути гайку центрового болта. Щоб уникнути травми лещата варто відпускати обережно, тому що листи в стягнутій ресорі знаходяться під великимнавантаженням. По цій же причині не рекомендується видаляти центровий болт без попереднього затиску листів у лещатах [6].

Зборка ресори і задньої підвіски виконується в зворотному порядку. При цьому потрібно враховувати наступні рекомендації. Короткий кінець ресори повинний бути приєднаний до переднього кронштейна. Гумові втулки ресор не повинні провертатися у вушку ресори і на пальці. Тому при заміні втулок для кращого їх прилипания рекомендується ретельно очистити поверхні вушка і пальця і промити їх бензином. Втулки безпосередньо перед постановкою варто також промити в бензині і, не давши просохнути, змонтувати в шарнір. Гайки пальців потрібно затягувати по черзі щоб уникнути перекосів і вигину щік серги.

Щоб при роботі гумові втулки закручувалися приблизно однаково, не слід затягувати гайки пальців при ненавантаженій ресорі. Коли ресора знаходиться у вільному (вигнутому) стані, гайки підтягти тільки злегка, а потім, поставивши автомобіль на колеса, затягти остаточно.

Порядок почергового підтягування необхідно дотримувати і при затягуванні гайок стрем’янок. Остаточну затяжку драбин варто робити на навантажених ресорах. Рекомендується задню частину автомобіля навантажити настільки, щоб ресори випрямилися. Затягувати стрем’янки ресор автомобілів ГАЗ-24 відбувається до зіткнення фланців обойм, як показано на рис. 4.2, а. В автомобіля ГАЗ-24-02 стрем’янки варто затягувати до розміру А, рівного 68±1 мм, як показано на рис. 9, б.


Гайку пальця кріплення амортизатора варто затягувати туго з додатком моменту 4-5 кгс-м.

Ресори при поломці листів або інших деталей, а також з появою скрипу ремонтуються шляхом заміни ушкоджених деталей новими.Якщо виявлений скрип ресор, необхідно оглянути стан прокладок, установлених між аркушами по кінцях. Для цієї мети варто від’єднати нижні кріплення амортизаторів і підняти задню вісь автомобіля до відриву коліс від підлоги. Розтискаючи листи викруткою, оглянути стан прокладок. При їхньому ушкодженні ресору зняти з автомобіля і замінити прокладки.Перед зборкою листи ресор варто очистити від бруду, а листи, що не мають прокладок, з ввігнутої сторони змастути графітовим змащенням.Контроль деталей. При визначенні несправності ресори легко знайти тільки поломку корінного листа. Несвоєчасна заміна інших листів, що зламалися, найчастіше приводить до вигину сусідніх листів. Тому після заміни зламаних листіві затягування ресори центровим болтом варто переконатися в тім, що нижні аркуші добре прилягають один до одного. Якщо це порушено, то потрібно замінити погнутий лист. Виправлення погнутих аркушів не рекомендується.Передній кронштейн ресори потрібно замінити новим чи відремонтувати, якщо ушкоджено посадковий отвір під шайбу пальця. Овальне вироблення цього отвору можна усунути розвертанням на місці до розміру, що забезпечує круглу форму, і установити нову шайбу пальця, підігнавши з тугою посадкою по розміру цього отвору, чи наварити стару шайбу з наступною проточкою.Пальці ресор підлягають заміні, якщо мається вироблення від тертя по металу при їзді з гумовими втулками, що мають наскрізний знос, і якщо його діаметр у зношеному місці став менше 15,5 мм.Втулки ресор (гумові) потрібно заміняти новими, якщо є помітний на око зсув пальця щодо вушка ресори, а також при руйнуванні буртиків. Втулки з помітним зсувом дуже недовговічні. Їх варто вчасно заміняти, щоб уникнути ушкодження посадкових поверхонь під ці втулки в кронштейнах, ресорах і пальцях [5].Підкладка ресори піддається виправленню в холодному стані. Підкладки, що мають кривизну, варто виправити до плоского стану, щоб уникнути поломки короткого листа ресори. Деформація підкладки свідчить про надмірне затягування гайок стрем’янок. Вона може бути зігнути, якщо стрем’янки затягуються при зборці в ненавантаженому стані ресори.Обойми подушки підлягають виправленню в холодному стані до плоского стану площини, що прилягає до підкладки ресори (або площиніна задньому мосту).Гумові подушки підлягають заміні, якщо сильно ушкоджені чи зруйновані кінці в місцях виходу ресори з подушок, що звичайно виходять від неправильного затягування стрем’янок або ресор через ушкодження середньої виступаючої частини подушки [5].

5. Будова амортизаторів

Передні і задні телескопічні амортизатори автомобіля ГАЗ-24 однакові по конструкції і мають багато загальних деталей (рис. 5.1).


Передній амортизатор відрізняється від заднього тим, що він має меншу довжину, менший робочий хід штока, але створює більший опір при розтягуванні (ходу віддачі). Крім того, амортизатори розрізняються способом кріплення нижнього кінця. Передній амортизатор кріпиться за допомогою гумового блоку 26 у зборі з віссю, запресованого у вушко нижньої головки, а задній через конічні гумові втулки 24 приєднується до пальця 25, закріпленому на підкладці ресори.

Як робочу рідину амортизаторів використовується олива АЖ-12 (ТУ 38-101432-74) чи веретенна олива (ТУ 38-1-303-69). Цією оливою цілком заповнюється робочий циліндр 18 і частина резервуара 19. Олива в амортизатори заливають у суворо визначенійкількості:

у передні по 140 см3;

у задні по 210 см3.

При недоліку оливи амортизатор працює ненормально, при надлишку він може відмовити в роботі.

По своїх розмірах і характеристикам амортизатори автомобіля ГАЗ-24 цілком уніфіковані з амортизаторами ГАЗ-21 [5].

6. Технічне обслуговування амортизаторів

Під час експлуатації амортизатори не вимагають регулювання. Без дійсної необхідності їх не слід знімати з автомобіля, а також доливати в них рідину.Після перших 6 тис. км пробігу корисно зняти амортизатори з автомобіля і підтягти гайку 4 резервуара з додатком моменту 6-7 кгс-м. Гайку варто підтягувати плавно, без ривків зусиллям однієї руки. Своєчасна підтяжка гайки компенсує первісну усадку гумових ущільнювальних кілець, чим значно підвищується надійність подальшої роботи амортизатора.Один раз у 3 роки або після пробігу 100 тис. км амортизатори рекомендується розібрати, промити гасом і заповнити свіжою амортизаторною рідиною. Амортизатор варто розібрати також у тому випадку, якщо виявлене сильне підтікання рідини, усувається не підтяжкою гайки резервуара.Крім того, варто періодично підтягувати кріплення амортизаторів на автомобілі [4].


Перелік використаної літератури

1. Бабушко С.М. Ремонт тракторов и автомобилей. – К.: Высшая школа. 1982. – 344с.

2. Гор А.И., Кальмансон Л.Д., Невзоров А.А. и др./ Автомобиль "Волга" ГАЗ – 24: Конструктив. особенности, техн. обслуж. и текущий ремонт – 3-е изд., перераб. – М.: Транспорт, 1989. – 352с.

3. Дзюба П.Я. Программированное пособие по устройству автомобиля. – К.: Урожай, 1985. – 576с.

4. Кисликов В.Ф., Лущик В.В. Будова і експлуатація автомобілів: Підручник. – К.: Либідь, 2002. – 400с.

5. Лауш П.В. Техническое обслуживание и ремонт машин. – К.: Высшая школа, 1989. – 350с.

6. Полянський С.К. Будівельно-дорожні та вантажопідіймальні машини. – К.: Техніка, 2001. – 624с.

7. Родичев В.А., Родичева Г.И. Тракторы и автомобили – М.: Высш. школа, 1982. – 320с.

8. Токаренко В.М. Практикум по устройству, техническому обслуживанию и ремонту автотранспорта. – К.: Урожай, 1989. – 350с.