Смекни!
smekni.com

Сумщина туристична (стр. 6 из 7)

Розроблені туристично- екскурсійні напрями допоможуть створити умови для вивчення історико-культурної спадщини області, ознайомлять з природними пам’ятками краю, зможуть забезпечити відпочинок для різних категорій населення, дадуть можливість області вийти на широкий інформаційний простір, гідно заявити про себе на загальнодержавній арені не тільки інформаційно-рекламними засобами, а й конкретними пропозиціями конкурентноспроможним туристично- екскурсійним продуктом.[39]

Розпочато розробку довідника «Сумщина туристична».[39] Мета довідника :сприяти розвитку внутрішнього та сільського зеленого туризму, збільшити надходження коштів в економіку області від зовнішнього туризму, привернути увагу громадськості до туристичних об’єктів Сумщини.

Тираж 25 тис. екземплярів з додатком у електронному вигляді. Зміст: пам’ятки архітектури, природно – рекреаційні зони, музеї, виставки, санаторії, будинки відпочинку, готелі, агро- садиби, кафе, місця розваг та відпочинку, туристичні організації, туристично – спортивні маршрути, сувенірні лавки, місця, які цікавлять туристів та гостей області.

Електронна версія буде розповсюджена по всім туристичним фірмам України, більш ніж в2 тис. іноземних фірм Росії, Білорусії, Грузії, Європи та Азії.

Найбільш перспективними видами рекреаційної діяльності в області є:[12,c.46]

- довгостроковий відпочинок та санаторно – курортне оздоровлення;

- спортивно – оздоровчий туризм;

- дозвілля – відпочинок (85 – 95% загального контингенту туристів;

- туризм діловий;

- службовий;

- бізнес – навчання;

- культурно – пізнавальний ( у тому числі з метою відвідання театрів, музеїв, спортивних і фестивальних заходів, урочистих свят, тощо);

- сільський зелений та екологічний туризм;

- екскурсійна діяльність.

Пріоритетними видами туризму держава визнає внутрішній та в’їзний туризм, які в області характеризуються такими показниками[39]

Показник Одиниця виміру 2005 2006 Відхилення
Внутрішній туризм тис.осіб 10214 12267 +20,1%
В’їзний (іноземний) туризм тис.осіб 206 208 +1,0%

До причин, що не сприяють розвитку в’їзного туризму можна віднести:

- зниження мотивації турфірм до залучення іноземців на Сумщину, що викликає скасування у 2005 році нульової ставки ПДВ на послуги українських туроператорів нерезидентам. Негативний вплив від цього спостерігається другий рік підряд ( по Україні у 2005 році туроператори залучили на 25% менше іноземних туристів, а у 2006 році на 6% менше);

- недостатня розвиненість туристичної інфраструктури області. Не вистачає сучасних готельних комплексів з відповідною інфраструктурою;

- не вистачає сучасних кемпінгів, баз відпочинку, немає жодної туристичної бази;

- потребують реставрації більшість пам’яток архітектури та історії;

- потребує реконструкції матеріально – технічна база оздоровлення;

- потребують ремонту дороги по основних туристичних маршрутах;

4. Екологічний стан території області

Нині важко знайти території, які б не зазнали антропогенного навантаження, але Сумщині вдалося зберегти гармонію людини і природи. І хоча в області існує низка екологічних проблем, за більшістю екологічних показників Сумщина належить до найбільш екологічно чистих областей України.

За рівнем забруднення атмосферного повітря Сумщина входить у десятку найчистіших регіонів держави. Викиди від стаціонарних джерел забруднення з підприємств області складають менше 1% загальних викидів в Україні.

По території області протікає 165 річок. Найбільші з них – Десна, Сейм, Сула, Псел, Ворскла. У межах області розташовані 33 великі озера і понад 1600 ставків. Область належить до басейну Дніпра. Гідрохімічний аналіз поверхневих водних об’єктів області дає підстави стверджувати, що якість води більшості річок задовільна.

Чорнобильське лихо майже не зачепило природно- заповідні багатства краю: заповідники, національний парк, заказники та інші біологічні дива. Тож їхні ресурси можна використовувати без побоювань.

Але не все так безхмарно, як здається на перший погляд. Екологічні проблеми в регіоні все ж існують:

-збільшення обсягів викидів в атмосферу в умовах зростання економічної активності підприємств, реанімація старих технологій та використання застарілого обладнання;

-погіршення стану лісів, їх масове захворювання, лісові пожежі як результат низької культури господарювання;

-зменшення різноманітності та чисельності рослинного та тваринного світу,зростання масштабів браконьєрства та самовільних вирубок.

В регіоні проводиться активна наукова діяльність екологічного спрямування:

-збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища;

-захист життя і здоров’я населення віднегативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища;

-досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів.

Впроваджені і діють такі екологічні програми, як : «Регіональна програма «Полісся», «Комплексна програма охорони навколишнього природного середовища до 2015 року» та ін. [27,c.41;39]

Велика увага в області приділяється екологічній освіті населення, а особливо- підростаючого покоління, адже їм творити майбутнє, а воно повинно бути екологічно чистим.


5. Стан туристичної галузі Сумської області

Туризм сьогодні – це сфера діяльності, яка поступово здобуває вагоме значення в соціально – екологічному розвитку регіону.

У Сумщини великий туристичний потенціал, їй є що показати, але регіон знаходиться на останньому місці по наданню туристичних послуг. За кількістю підприємств туристичної галузі Сумщина займає 27 місце, за кількістю туристів - 26, екскурсантів – 20. Це чи не найгірший показник в державі.[39]

Чому ж область з таким багатимитуристичними ресурсами пасе задніх? Причин дуже багато і всі вони досить серйозні, але основне – брак коштів.

У 2003 р. була прийнята нова редакція «Програми розвитку туризму області до 2010року». Проте реалізація цього документа наштовхнулася на ту ж проблему: відсутність коштів.

На сьогоднішній день складається досить скрутна ситуація з кваліфікованими кадрами: екскурсоводів, гідів – перекладачів, менеджерами туризму.

Обласна туристична асоціація спільно з управлінням культури та туризму обласної державної адміністрації планує відновити практику підготовки та перепідготовки кадрів. Бо, як відомо, кадри вирішують все.

Станом на 01.01.2007р. в області зареєстровано52суб’єкти туристичної діяльності, що мають ліцензію Держтуризмкурортів. У 2006р. кількість обслугованих туристів склала 16330 осіб, що в 1,1р. більше в порівнянні з 2005р., кількість екскурсантів становить 21663 особи, це в 1,4рази більше, ніж у 2005р. В 1,7 рази збільшились надходження до бюджету (509,2 тис. грн..) від діяльності туристичних організацій. Обсяг наданих туристичних послуг склав 7798грн.

Ефективність роботи туристичних організацій у 2006 році знизилась – у середньому один ліцензіат обслужив 314 туристів, що на 43,3% менше ніж у 2005р.

Продуктивність праці також знизилась – у середньому на одного працівника припадає 77,9 тис.грн. обсягу наданих туристичних послуг, що на 21,1% менше ніж у 2005році.

Такі показники роботи є результатом того, що на туристичний ринок області прийшло багато суб’єктів підприємницької діяльності, що не мають досвіду роботи у цій галузі, 11 туристичних організацій протягом року з різних причин взагалі не здійснювали туристичну діяльність.[12;21;22;28]

Додатки №№ 18,19

У перспективі (до 2015 р.) значно зміцниться матеріально-технічна база сфери туризму, покращиться комфортність готельного господарства. Кількість номерів у готелях передбачається довести до 950-1000 од., що дозволить обслужити 80-85 тис. приїжджих.

Додаток № 20

Висновок

В умовах структурних перетворень господарства України область в перспективі повинна зосередити зусилля на розвитку зони відпочинку та оздоровлення населення, зони природно – рекреаційних ландшафтів регіонального значення, де слід розвивати всі елементи інфраструктури, що сприяють охороні та раціональному використанню природно – заповідних і природно – рекреаційних територій області .Ширше використовувати потенціал лісових, водних ресурсів через обладнання відповідної території як для короткочасного, так і тривалого відпочинку. Для цього необхідне доскональне вивчення берегової смуги водних ресурсів: аналіз пляжів, транспортна доступність, інфраструктурна забезпеченість цієї території, санітарно-гігієнічні показники водних ресурсів.

Подальший розвиток туристичної сфери характеризується позитивними та негативними чинниками. Про позитивні чинники було вже сказано вище : багаті природні рекреаційні ресурси, унікальні історико – культурні ресурси, наявність мережі об’єктівоздоровлення та відпочинку і багато інших.

До негативних чинників розвитку туризму в області можна віднести :[12,c.44]

- невідповідність якісних характеристик ( у тому числі рівня комфортності) та організаційно – економічних механізмів функціонування рекреаційної інфраструктури, готельного господарства міжнародним нормам і стандартам;

- необґрунтованість і відсутність ефективних механізмів регулювання цін на туристсько – екскурсійні, санаторно – курортні й готельні послуги, рівень та динаміка яких повинні визначатися стратегією пожвавлення індустрії оздоровлення і відпочинку;

- надмірний ( з огляду на законодавчо визнану потребу пріоритетногорозвитку рекреаційної сфери і, зокрема, туризму) податковий тиск на ці підприємства, введення нецільових додаткових зборів і відрахувань ( у тому числі в обласний бюджет);