Смекни!
smekni.com

Захист робочих та населення внаслідок аварії на хімічно небезпечному об'єкті (стр. 2 из 2)

Розміри зон хімічного враження залежать від кількості СДОР на об'єкті, фізичних і токсичних властивостей, умов зберігання, метеоумов та рельєфу місцевості.

Для сірковуглецю глибина розповсюдження хмар зараженого повітря з вражаючою концентрацією визначається відповідно з формулою:

Г=

;

Г=

;

Гз = Г/3,5

Гз = 125/3,5= 35,7км.

Ширина хімічного зараження визначається з співвідношення:

Ш=Гз*0,8 Ш=Кш* Гз

Ш=35,7*0,8 =28,56км.

Площа зони S3 приймається як площа рівнобедреного трикутника:

Sз =1/2Г*Ш Sз =1/2*35,7*28,56=509,8 км2.


3.2Визначення часу підходу зараженого повітря до певного рубежу (об'єкту)

Час підходу хмари зараженого повітря до певного рубежу (об'єкту) T визначається діленням відстані R. Швидкість перенесення фронту хмари зараженого повітря СДОР( див.Табл.3 )

T=R/W;

W=3,5 км/год.

T=5год.

Хмара зараженого повітря поширюється на висоту, де швидкість вітру більша, ніж біля поверхні землі. Внаслідок цього середня швидкість поширення буде більшою, ніж швидкість вітру на висоті 1,2 км.

3.3 Визначення часу вражаючої дії СДОР

Для певних умов можна підрахувати орієнтовний час випаровування tвр деяких СДОР. Час випаровування використовується для визначення орієнтовного часу вражаючої дії СДОР в центрі хімічного враження.

tвр = 1 год.

Введемо поправочний коефіцієнт, який при швидкості вітру 0,5М/С має значення 1.Час вражаючої дії аміаку складатиме 0,5*1 = 0,5 (год.)

3.4 Визначення меж можливих епіцентрів хімічного враження

Для визначення границь вторинних центрів хімічного враження за прогнозом треба нанести на карту (план) зону можливого хімічного зараження та виділити об'єкти, населенні пункти або їх частини, які потрапляють в прогнозовану зону хімічного зараження. Розрахунковими границями вторинних центрів хімічного враження будуть границі цих об'єктів, населених пунктів або районів. Границі фактичних центрів хімічного враження визначаються розвідкою та наносяться на карту (план).

3.5 Визначення можливих втрат людей в епіцентрі хімічного враження

Втрати робітників, службовців та населення що проживає поблизу від об'єктів, а також особистий склад формувань ЦО будуть залежати від чисельності людей, що опинилися в площі зони, ступеня захищеності їх і своєчасного використання засобів індивідуального захисту (протигазів). Кількість робітників та службовців, що опинилися в зоні враження, підраховується за їх наявністю на території об'єкту по будівлям, цехам, майданчикам; кількість населення — по житловим кварталам в місті (населеному пункті).Можливі втрати робочих, службовців та населення (в центрі зараження знаходиться 2 цеха з кількістю робочих 500 чоловік) від СДОР при 100% забезпеченості людей протигазами становлять :Р=500*0,1=50 чол.З них: легкої ступені - 25% (12 чол.); середньої і важкої ступені - 40% (20 чол.), зі смертельним наслідком - 35% (18 чол.).


4. Безаварійна зупинка цеху по сигналу "Увага всім!"

З метою безаварійної зупинки устаткування по сигналу "УВ" черговий диспетчер дублює сигнал по ділянкам, цехам, відділам. Робітники та службовці повинні одягнути протигази і чітко дотримувати правила даної інструкції і вказівок адміністрації цеху.

• По сигналу "УВ" робітники зупиняють металоріжучі станки натисканням кнопки «Стоп». Заготовки знімаються.

• Водії автотранспорту зупиняють транспорт на спеціальній площадці. Кранове обладнання закріплюється і встановлюються у спеціально відведене місце.

• Після зупинки обладнання електрики відключають силову мережу і освітлення (крім чергового).

•Слюсарі відключають систему водопостачання.

• Електрики зупиняють вентиляційні установки, за винятком установок, що подають повітря в притулок.

• Члени пожежної дружини цеху приводять протипожежні засоби в положення "напоготові".

• Змінний майстер відключає питні колонки в цеху.

• Під керівництвом майстрів робочі цеху організовано збираються в колони у центральних воріт і виходять перпендикулярно руху хмари з зоні зараження у заздалегідь визначене місце райвідділом з надзвичайних ситуацій і цивільному захисту населення.

Розрахунковий час виконання даної інструкції з безаварійної зупинки технологічного устаткування для ПТФ-2 в межах 11-х хв. На виробництві залишається пост радіаційного спостереження і охорони громадської безпеки. Їхні функції :

- пройти територію і допомогти постраждалим від хімічного зараження;

- слідкувати за рівнем радіації і доповідати в штаб ЦО.

Висновок

Зроблена оцінка по захисту робочих при аварії дозволяє безаварійно зупинити виробництво, зберегти діюче обладнання, розпочати виробництво в майбутньому в запланованому об'ємі та номенклатурі, а також зберегти життя людей.

На основі аналізу результатів оцінювання хімічної обстановки визначаються можливі наслідки в зоні враження виходячи із забезпечення виробничого персоналу та населення засобами захисту аналізуються умови роботи підприємства відносно впливу отруйних речовин на виробництво, матеріали та сировину. Установлюється можливість герметизації будівель, цехів та ін. приміщень, де працюють люди, а також можливість роботи в засобах індивідуального захисту. Визначаються шляхи обеззаражування території об'єкта, споруд, будівель та способи проведення санітарної обробки людей у випадку необхідності.

Таблиця 1. Результати оцінювання хімічної обстановки

Джерело зараження Тип СДОР Кількість СДОР, т Загальна площа зони зараження Глибина зони зараження Площа вторинного центру хімічного враження, км2 Втрати від СДОР, чол. Примітки
Ємність не обвалована сірковуглець 950 509,8 35,7 - 38 -

Література

1. Акимов Н.И., Ильин В.Г. Гражданская оборона на обьектах сельскохозяйственного производства. — М.: Колос, 1984.

2. Атаманюк В.Г. и др. Гражданская оборона. — Ч.М.: Высшая школа, 1996. — 188 с.

З. Демиденко Г.Л. и др. Справочник. Защита обьектов народного хозяйства от оружия массового пораження. — К.: Высшая школа, 1987. — 256 с.

4. Кирилов О.М. Методичні вказівки з курсу Цивільна оборона.— Херсон: 2002.


Додаток А

Таблиця 1. Фізико-хімічні та токсичні властивості СДОР

СДОР Молекулярна маса Щільність, г/cм3 Температура кипіння,0С Токсичні властивості Дегазуючі кількість речовини,на 1т.СДОР
Уражаюча концентрація, мг/л Експозиція,хв. Смертельна концентрація, мг/л Експозиція,хв.
Сірко-вуглець 76,12 1,26 46,0 16,25 90 10 90 Сірчистий натрій або калій

Додаток Б

Таблиця 2. Глибина поширення зараженого повітря сірковуглецем після аварії при конвекції, км

Кількість СДОР ,т Температура повітря, 0С Швидкість вітру, м/с
1 2 3 4 5 6
1,0 -20
0
+20
+40
3,0 -20
0
+20
+40
5,0 -20
0
+20
+40
10 -20
0
+20
+40
50 -20
0
+20
+40
70 -20
0 <0,5
+20 0,6 <0,5 <0,5 <0,5
+40 0,8 0,5 <0,5 <0,5