Смекни!
smekni.com

Протипіхотні міни та підривні заряди (стр. 1 из 6)

РЕФЕРАТ

На тему: Протипіхотні міни та підривні заряди

Протипіхотні міни

Кількість і тип протипіхотних мін дуже різноманітний. Основною особливістю протипіхотних мін є те, що майже усі вони є імпровізованими. Для використання в якості протипіхотних мін пристосовуються артилерійські і мінометні боєприпаси, протитанкові міни, ручні гранати і різні інші боєприпаси. Протипіхотні міни, що приводяться в даному розділі, є найбільш типовими з всіх імпровізованих зразків.

Протипіхотна бляшана міна (мал.2-13) виготовляється з металевої банки, подібної по зовнішньому вигляді банці з-під пива. Вибуховим механізмом є імпровізований підривач миттєвої дії. Для цієї мети також може бути використаний запав ручної гранати, у якого вилучений сповільнювач. Мина діє за допомогою натяжного дроту, що прикріплюється до витяжного кільця; від висмикування з'єднаної з кільцем чеки звільняється зведений ударник, що переміщається вниз і наколює запав. Таку міну не слід знешкоджувати, оскільки при цьому можливий її випадковий вибух.

Основні дані міни

Колір ........................................сірий чи захисний

Діаметр.....................................76 мм

Висота ......................................150 мм

Загальна вага ...........................близько 900 г

Тип ВР ......................................тротил

Рис. 2-13. Протипіхотна бляшана міна

Бетонна осколкова міна (мал. 2-14) складається з заряду ВР, ув'язненого в бетонний циліндричний корпус із плоскою бічною частиною для надійного кріплення на місцевих предметах. 50-мм діаметра трубка з одного з торців міни служить як рукоятку для перенесення і розміщення вибухового механізму. Два шнури у верхній частині міни використовуються для кріплення її в місці установки. Мина звичайно має електричний вибуховий механізм і приводиться в дію дистанційно за допомогою чи батарей підривної машинки.

Основні дані міни

Колір.......................................сірий

Довжина..................................250 мм

Ширина підстави ...................180 мм

Висота ....................................150 мм

Загальна вага .........................6 кг

Тип ВР ...................................тротил

Рис. 2-14. Бетонна осколковаміна

Бетонна призматична міна (мал. 2-15) звичайно складається верб заряду ВР, ув'язненого в бетонну призму, однак може використовуватися і чавунний корпус подібної форми. Мина приводиться в дію електричний способом і має два капсульних гнізда (по одному на кожнім торці). Сталева трубка в одному з торців корпуса служить для установки міни на кілочку, а також для розміщення одного верб капсульних гнізд. Електричний струм для приведення міни в дію виходить від чи батареї підривної машинки

Основні дані міни

Колір...................................сірий

Діаметр ...............................140 мм

Довжина ..............................355 мм

Загальна вага ......................6 кг

Тип ВР..................................тротил

Рис. 2-15. Бетонна призматична міна

Чавунна осколкова міна (мал.2-16) має форму ручної гранати, на її корпусі нанесена насічка для утворення осколків. Па корпусі міни укріплена ручка для перенесення. Мина має одне гніздо для підривача діаметром 50 мм, розташоване на одному з торців корпуса і, що служить для розміщення електродетонатора. Гніздо до установки міни закрито кришкою.

Основні дані міни

Колір....................................сірий

Діаметр ................................130 мм

Довжина ...............................230 мм

Загальна вага ........................5,4 кг

Тип ВР ..................................мелініт/тротил


Рис. 2-16. Чавунна осколкова міна

Чавунна протипіхотна осколкова міна (мал.2-17) також має корпус з чавуна з насічкою і виконана у формі ручної гранати з короткою ручкою. Звичайно на корпусі нанесене позначення "М1М". У рукоятці міни розташовується тертковий взривач натяжного дії, що може чи мати не мати елемент уповільнення спрацьовування. Під впливом зусилля, прикладеного до натяжного дроту з який прикріплюється до витяжного шнура взривача, відбувається спрацьовування міни.

Основні дані міни

Колір ..............................................від сірого до чорного

Діаметр ..........................................50 мм

Довжина .........................................165 мм

Загальна вага .................................1 кг

Тип ВР ............................................тротил

Уповільнення спрацьовування ......2-4 сек.

Рис. 2-17. Чавунна протипіхотна осколкова міна


Осколкова міна, що вистрибує, (мал. 2-18) - саморобна, виготовлена з корпуса американських протипіхотних осколкових мін (>12 чи сигнальної міни М48. У такий корпус повещают дерев'яний циліндр, діаметр якого трохи менше корпуса міни; у циліндрі улаштоване гніздо таких розмірів, щоб у нього можна було помістити стандартну ручну гранату (частіше - американську М26). При установці міни дерев'яний циліндр разом із гранатою вставляється в Корпус міни і витягається запобіжна чека гранати. Мина ініціюється електричним способом від чи батарей підривної машинки, при цьому циліндр і граната викидаються нагору. При виході дерев'яного циліндра з гранатою з корпуса важіль вибухового механізму гранати звільняється і підриває її заряд.

Основні дані міни

Колір .....................................захисний чи сірий

Діаметр..................................65мм

Висота ...................................200 мм

Загальна вага ................................2,3 кг

Тип ВР (гранати)........................ тротил

Уповільнення спрацьовування (гранати)........3-4 сек.

Рис. 2-18. Осколкова міна, що вистрибує


Осколкова міна спрямованої дії призначається в першу чергу для поразки піхоти, а також може використовуватися проти легко броньованих машин і іншої бойової техніки (мал.2-19).У передній увігнутій чи осколковій частині міни містяться близько 450 15-мм готельних осколків, поміщених у матрицю, за якої знаходиться заряд плавленого тротилу. Призначена для ініціювання електричний способом, міна постачена регульованою ранню, що дозволяє встановлювати міну на різні поверхні і націлювати її вбудь-якому напрямку. Єдине капсульне гніздо розміщається в опуклій (задньої) частини міни. Виготовляється трьох розмірів. Сполучення мін DН10 і саморобних мін типу "Клэймор" дає супротивнику можливість вибору як засобів спрямованої дії, так і засобів, що діють по площі.

Основні дані міни

Колір .................................... від сірого до чорного

Діаметр ................................. 460 мм

Ширина .................................. ТОО 1м

Загальна вага ............................... 9 кг

Тип ВР .................................. плавлений тротил

Рис. 2-19. Осколкова міна спрямованої дії

Мініатюрні осколкові міни спрямованої дії

Розвиток в області створення осколкових мін спрямованої дії, використовуваних у В'єтнаму в 1964 році, привело до появи нових стандартних зразків, що діють на тім же принципі. Перша осколкова міна спрямованої дії (он-то) була занадто великої по розмірах, на виготовлення було потрібно багато матеріалів і її було важко замаскувати. Успіхи, досягнуті при створенні цього засобу, привели до удосконалень, особливо у відношенні розмірів. Зразками, що з'явилися останнім часом, є циліндричні міни гй-3 і ПН-5 і призматична міна он-5. Кожен зразок має раціональну конструкцію, що відповідає , сталим сучасним технічним принципам. Установлено, що ефективність дії цих нових зразків буде еквівалентна дії дробової рушниці 12 калібру при веденні вогню на таку ж дальність. Зменшення розмірів дозволяє найбільше широко використовувати ці мініатюрні міни при веденні партизанської війни, а також при веденні бойових дій у населених пунктах. При цьому буде досягатися значна економія 1 засобах і матеріально-технічному забезпеченні.

Мініатюрна міна DН5(циліндрична) (мал.2-20) являє собою осколкові боєприпаси спрямованої дії, виконаний з тонколистового металу і пофарбований у ясно-сірий колір. Темно-зелена стрілка вказує напрямок розльоту осколків. Проміжний детонатор являє собою пластичне ВР китайського виробництва з капсульним гніздом, що видавлюється паличкою відповідного розміру. Гніздо виконується з боку корпуса в бічному напрямку до задньої частини корпуса, щоб мати максимальної товщини шар ВР між капсулем-детонатором і осколками. Передня увігнута поверхня міни містить осколки, за яких міститься ВР. Деталі з листового металу з'єднуються між собою розвальцьовуванням. Осколки являють собою нарізані великі цвяхи, вкраплені в парафінову матрицю. Ці осколки розташовуються в міні в два ряди, утворити конічну нерівну поверхню. Паперовий диск, що відповідає діаметру міни, відокремлює ВР від осколків

Основні дані міни

Колір:корпуса ............................... ясно-сірий

маркірування ............................ білий

Форма ................................... циліндрична

Діаметр................................. 64 мм

Товщина ................................. 23 мм

Заряд ВР ................................ плавлений тритонал чи Н-6

Проміжний детонатор ................. пластичне ВР

(китайське) Розміри осколків:

довжина ................................. 8 мм

діаметр............................... 3 мм

Рис. 2-20. Протипіхотна мініатюрна міна DH-5 (циліндрична)

Мініатюрна міна DН-5 (циліндрична) виконана з тонколистового металу і пофарбована в захисний колір (мал.2-21). Стрілка білого кольору вказує напрямок розльоту осколків. Порожнина для проміжного детонатора заповнена пластичним ВР і містить два капсульних гнізда: одне виготовляється за допомогою палички і знаходиться в центрі боєприпасів, так само як і в міни DH-10, інше - знаходиться в бічній частині корпуса міни. Бічне капсульне гніздо спрямоване до задньої стінки міни, щоб одержати максимальної товщини шар ВР між капсулем-детонатором і осколками. Передня увігнута частина міни містить осколки, а задня опукла - ВР. Стики елементів з листового металу завальцовани. Осколками є нарубаний шматки сталевого прутка звичайно однакові по розмірах, розташовувані в парафіновій матриці в два шари, утворити нерівну конічну поверхню. Кожен шар має форму, що дозволяє одержати максимальний ефект при найбільш компактному укладанні. Паперовий диск, що відповідає діаметру міни, відокремлює осколки від ВР.